S-a întâmplat în 12 iulie…
S-a intamplat in 12 iulie was first posted on iulie 12, 2020 at 7:17 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 12 iulie 1475: In fata iminentului atac turcesc, tefan cel Mare recunoaste suzeranitatea regelui Ungariei, Matei Corvin, care se obliga sa-l sprijine pe domnul Moldovei in lupta impotriva turcilor (printr-un act care va fi emis, la Buda, la 15 august). 1536: A murit umanistul Erasmus din Rotterdam, personalitate remarcabila a Renasterii. Este cunoscut ca editor erudit al clasicilor greci si latini si al scrierilor patristice; a tradus in limba latina Noul Testament . A fost independent fata de Reforma, apartinand spiritului tolerantei impotriva conceptiei lutheraniste a predestinarii si un critic sarcastic al exceselor catolicismului (Colocvii , Adagii , Elogiul nebuniei ) (n. 27.10.1469). 1730: S-a nascut ceramistul englez Josiah Wedgwood, inovator al tehnicii industriale a ceramicii de arta (m. 1795). 1797: A murit Ienachita Vacarescu, istoric, filolog si poet(n. 1740). Este autorul celei dintai gramatici romanesti tiparite (1787), care, pe langa diversele categorii gramaticale, cuprinde si un capitol de prozodie, ilustrat cu exemple originale. 1817: S-a nascut Henry David Thoreau, poet, eseist si filosof american. Henry David Thoreau (d. 6 mai 1862) a fost un filozof american, eseist, scriitor, naturalist, transcendentalist, critic al taxelor si al progresului. Este cunoscut in primul rand pentru cartea sa Walden, in care mediteaza asupra unei vieti simple in mijlocul naturii, si pentru eseul sau Nesupunerea civila (Civil Disobedience), in care argumenteaza in favoarea rezistentei individuale, bazata pe principii morale si indreptata impotriva injustitiei guvernamentale. Cartile, articolele, eseurile, jurnalele si poeziile lui Thoreau pot fi grupate in nu mai putin de douazeci de volume. Printre cele mai influente scrieri ale sale se numara contributiile la istoria naturala si la filozofie, in care a anticipat metodele si descoperirile ulterioare din ecologie si istorie medioambientala, doua surse ale ecologismului modern.
Thoreau a luptat toata viata pentru abolirea sclaviei, tinand conferinte impotriva unor legi precum Fugitive Slave Law, aclamand scrierile lui Wendell Phillips si aparandu-l pe abolitionistul John Brown. Filozofia rezistentei nonviolente a lui Thoreau a influentat gandirea si actiunea politica a unor personalitati precum Lev Tolstoi, Mahatma Gandhi sau Martin Luther King, Jr. 1822: S-a nascut Milton Waldo Hanchett, inventatorul scaunului de dentist (d. 28.12.1904). 1844: Inventarea sirenei de ceata. Capitanul J.
N. Taylor din Royal Navy a testat o sirena de ceata. Aceasta emite semnale acustice atunci cand, din cauza cetii, lumina farurilor (de navigatie) nu mai este vizibila. 1850: A murit Robert Stevenson, inginer scotian, proiectant si constructor de faruri de navigatie.
Una dintre cele mai importante lucrari ale sale este Farul Bell Rock. Farul de la Bell Rock este o adevarata minune inginereasca a inceputului de secol 19. Farul este situat in larg, la aproximativ 20 km de orasul Arbroath, pe coasta de est a Scotiei. 1854: S-a nascut George Eastman, inventator si industrias american; a realizat si utilizat pentru prima oara, in 1878, placile de bromura gelatinoasa de argint in domeniul tehnicii fotografice; a inventat, in 1888, aparatul de fotografiat Kodak , iar in 1889 a brevetat filmul transparent de nitroceluloza; in 1892 a fondat Eastman Kodak Company (m. 1932). 1859: Domnitorul Alexandru Ioan Cuza semneaza Ordonanta de infiintare a Oficiului Central de Statistica Administrativa, marcand actul de nastere al statisticii oficiale in Romania. De acest moment isi leaga numele doi eminenti economisti romani ai veacului al XIX-lea, Dionisie Pop Martian si Ion Ionescu de la Brad. 1861: S-a nascut Anton Arenski, compozitor, pianist si dirijor rus (m. 1906). 1882, 12/24: S-a nascut matematicianul Traian Lalescu, unul dintre fondatorii teoriei ecuatiilor integrale, autorul primei lucrari sintetice importante in acest domeniu din literatura stiintifica; din initiativa sa a luat fiinta coala Politehnica din Timisoara, fiind primul ei rector (1920-1921); membru post-mortem al Academiei Romane din 1991 (m. 1929). 1884: S-a nascut Amedeo Modigliani, pictor si sculptor italian. Amedeo Modigliani (n. Livorno d. 24 ianuarie 1920, Paris) a fost un pictor si sculptor italian stabilit in Franta, reprezentant al colii Pariziene ( cole de Paris ), evidentiat in scurta sa viata printr-o creatie plina de eleganta si rafinament, care depaseste granitele manierismului. Toata viata sa Modigliani este in cautarea frumusetii perfecte, usor abstracte, care sa reprezinte sinteza idealului visat cu concretul, reprezentat de model. Tema preferata a tablourilor sale este omul: nudurile de femei, portretele prietenilor si ale unor necunoscuti.
A devenit celebru datorita stilisticii portretelor realizate, orientate catre cubism si arta plastica africana. Tipice pentru creatiile lui Modigliani raman formele ovale ale corpurilor personajelor tablourilor sale, ca si o scala cromatica redusa la tonuri cafenii si de ocru (Doamna de Pompadour , Diego Rivera ) (m. 25.01.1920). 1885: A murit generalul Mihail Cristodulo Cerchez, comandant al trupelor romane la Plevna, in timpul Razboiului de Independenta; la 28.
XI.1878, cand Osman Pasa a incercat sa iasa din incercuirea Plevnei, i-a predat sabia generalului Cerchez, declarandu-se prizonier; generalul s-a remarcat si in luptele de la Smardan si Vidin; membru al Societatii Junimea din Iasi (n. 1839). 1887: A murit Florian Aaron, istoric si publicist; precursor al lui Mihail Kogalniceanu si Nicolae Balcescu, a facut in istoriografia romana trecerea de la iluminism la romantism; propagator al ideilor colii Ardelene in ara Romaneasca; participant la Revolutia de la 1848 din ara Romaneasca si din Transilvania (n. 1805). 1892: S-a nascut Bruno Schulz, scriitor, grafician si desenator polonez. Bruno Schulz (d. 19 noiembrie 1942, ucis de soldatii germani) a fost un romancier si grafician polonez de origine evreu, considerat aproape unanim ca fiind unul dintre cei mai mari stilisti polonezi ai secolului 20.
Schulz s-a nascut in Drohobycz, pe atunci parte a imperiului austro-ungar apartinand provinciei Galitia, astazi parte a Ucrainei.
Inca de foarte timpuriu Bruno Schulz a manifestat un interes deosebit in desen si pictura, poate si datorita faptului ca tatal sau, Jacob Schulz, avea o firma care vindea hartie. Mai tarziu, datorita talentului sau, va studia arhitectura la Universitatea din Lw w si artele frumoase la Viena. Dupa incheierea studiilor s-a intors in orasul natal si a predat desenul.
Cele mai cunoscute volume de povestiri sunt Strada crocodililor, Pravaliile de scortisoara, si Manechinele. O selectie de povestiri, intitulata Manechinele, aidoma volumului original, a fost publicata in traducerea lui Ion Petrica la Editura Allfa. 1895: S-a nascut arhitectul american Richard Buckminster; importante contributii in arhitectura (faimoasa Casa Dymaxion sau cupola geodezica), dar si in alte domenii, ca matematica, filosofia sau religia. Richard Buckminster (Bucky ) Fuller (nd. 1 iulie 1983) a fost un vizionar, designer, arhitect, poet, autor si inventator american. Fuller este cel mai bine cunoscut pentru inventarea domului geodezic, iar pe plan social ca fiind cel de-al doilea presedinte al Organizatiei Mensa. Un dom geodezic este o structura aproape sferica, asemanatoare unui solid platonic multifatetat, ale carui elemente sunt reprezentate de o retea de diferite poligoane care aproximeaza suprafata unei sfere. Reteaua se intersecteaza in numeroase puncte care sunt, in esenta, pentagoane regulate, formate din triunghiuri echilaterale plane sau curbilinii, care sunt aproape tangente la suprafata sferei circumscrise sau la cea a celei inscrise.
Aceste puncte preiau greutatea ansamblului redistribuind-o omogen intregii structuri. Cand structura este foarte aproape de a constitui o sfera, domul geodezic devine o sfera geodezica.
Mensa este o organizatie internationala non-profit a oamenilor cu un IQ mult peste medie, membrii ei clasandu-se printre primii 2% la testele de inteligenta folosite de organizatie. Este compusa din grupuri nationale aflate sub autoritatea formala a Mensa International.
A fost fondata in 1946 de Roland Berrill, un avocat australian, si Dr. Lancelot Ware, un om de stiinta britanic. Scopul a fost de creare a unei organizatii apolitice a oamenilor inteligenti, fara sa se faca diferentieri sociale, rasiale, religioase sau de alta natura.
Mensa are peste 100.000 de membri, grupati in 50 de organizatii nationale. Cele mai mari grupuri nationale sunt cel american (cu 50.000 de membri) si cel britanic (cu 25.000 de membri). Exista si subgrupuri axate pe anumite interese comune (Special Interest Groups SIGs), ca motociclismul, electronica sau cooperarea in afaceri, si care nu tin cont de localizarea geografica a membrilor lor.
Printre cei mai tineri membri admisi in aceasta organizatie se afla: Oscar Wrigley (cea mai tanara persoana intrata aici) admis in 2009 la varsta de doi ani, cinci luni si 11...