S-a întâmplat în 13 iulie 100 î.H.
H.: S-a nascut Cezar (Caius Iulius Caesar), om politic, general, scriitor si orator roman; unul dintre cei mai straluciti strategi ai Antichitatii; a introdus, in anul 45 i.
H., calendarul iulian (m.15.
III.44 i.
H; asasinat). Caius Iulius Caesar s-a nascut la Roma pe 13 iulie 100 i.
Hr, intr-o binecunoscuta familie []The post S-a intamplat in 13 iulie 100 i.
H. appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 13 iulie 100 i.
H. was first posted on iulie 13, 2020 at 1:50 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 13 iulie 100 i.
H.: S-a nascut Cezar (Caius Iulius Caesar), om politic, general, scriitor si orator roman; unul dintre cei mai straluciti strategi ai Antichitatii; a introdus, in anul 45 i.
H., calendarul iulian (m.15.
III.44 i.
H; asasinat). Caius Iulius Caesar s-a nascut la Roma pe 13 iulie 100 i.
Hr, intr-o binecunoscuta familie de patricieni (ginta Iulia), care se presupunea ca descinde din Iulus, fiul printului troian Eneas, care, conform legendei, era fiul zeitei Venus. Mitul spune ca nasterea lui Cezar a fost posibila prin cezariana, insa este foarte putin probabil, deoarece in acele vremuri o astfel de incizie se executa doar asupra femeilor decedate. Cezar a crescut intr-un modest apartament al unei constructii in Suburba, un cartier al clasei mijlocii a Romei. Familia lui Cezar, desi provenind din descendenti patricieni aristocratici, nu era avuta, dupa standardele nobilimii romane. Astfel, niciunul dintre membrii familiei sale nu a obtinut castiguri remarcabile in vremurile copilariei sale, desi, in generatia tatalui sau, avusese loc o reinnoire a averilor familiei. Totusi matusa paterna, Iulia, s-a casatorit cu Gaius Marius, un general talentat si totodata reformator al armatei romane. Marius a devenit unul dintre cei mai bogati oameni din Roma la vremea respectiva, influenta sa politica aducand averi considerabile si familiei lui Cezar.
Spre sfarsitul vietii lui Marius, in 86 i.
Hr., politica interna atinse un punct de ruptura. In aceasta perioada, politicienii romani erau, in general, divizati in doua partide: Populares, care il includea pe Marius, si Optimates, care il includea pe Lucius Cornelius Sulla. O insiruire de dispute intre cele doua partide a condus la un razboi civil, deschizand eventual calea lui Sulla catre postul de dictator. Cezar era legat de partidul lui Marius datorita conexiunilor familiale.
Nu era doar nepotul lui Marius, el era si casatorit cu Cornelia Cinnilla, cea mai tanara fiica a lui Lucius Cornelius Cinna, care era cel mai mare simpatizant al lui Marius si inamicul declarat al lui Sulla. Pentru a inrautati situatia, in anul 85 i.
Hr., la scurt timp dupa ce Cezar implineste 15 ani, tatal sau se imbolnaveste si moare. Atat tatal, cat si Marius, i-au lasat majoritatea proprietatilor si averilor detinute lui Cezar. Astfel, cand Sulla a castigat razboiul civil si a inceput programul sau de proscriere, Cezar, nici macar trecut de 20 de ani, se afla intr-o situatie dificila. Sulla i-a ordonat lui Cezar sa divorteze de Cornelia in 82 i.
Hr.,dar Cezar a refuzat si a plecat prudent din Roma, pentru a se ascunde. Sulla l-a gratiat pe Cezar si familia sa si i-a permis sa se reintoarca la Roma. Intr-un moment profetic, se spune ca Sulla a comentat asupra pericolului de a-l lasa in viata pe Cezar. Conform lui Suetonius, in momentele ridicarii exilului lui Cezar, dictatorul a spus: El a carui viata o doresti atat de mult va deveni, intr-o zi, cel care va rasturna partea de nobili a caror cauza o sustii alaturi de mine; caci in acest singur Cezar vei gasi multi precum Marius.
In ciuda gratierii oferite de Sulla, Cezar nu a ramas in Roma si s-a indreptat pentru satisfacerea serviciului militar in Asia si Cilicia. Desi inca aflat in Asia Mica, Cezar era implicat in mai multe operatii militare. In 80 i.
Hr., aflat inca sub comanda lui Thermus, a jucat rolul de pivot in asediul asupra Miletusului. In timpul bataliei, Cezar a dat dovada de atata bravura personala pentru salvarea vietilor legionarilor, incat a primit mai tarziu distinctia corona civica (coroana de ghinda). Distinctia era una dintre cele mai mari onoruri acordate unui non-comandant si purtata in public, chiar si in prezenta membrilor Senatului Romei, toata lumea era obligata sa se opreasca si sa aplaude prezenta purtatorului acesteia. La Roma, in 78 i.
Hr., odata cu moartea lui Sulla, Cezar isi incepe cariera politica in Forul din Roma ca avocat, recunoscut fiind pentru calitatea sa de orator, si pentru atitudinea sa nemiloasa in procesele impotriva fostilor guvernatori notorii pentru inselaciune si coruptie. Marele orator Cicero chiar comenta: Exista cineva ce are calitatea de a vorbi mai buna decat Cezar? intind catre perfectiune in retorica, Cezar a calatorit in Rodos in 75 i.
Hr. pentru studii filozofice si oratorice sub faimosul invatator Apollonius Molo. In drumul spre insula greaca, Cezar a fost rapit de catre pirati cilicieni in Marea Mediterana. Cand acestia au cerut o rascumparare de douazeci de talenti, acesta le-a ras in nas, spunand ca nu au habar pe cine au capturat.
Cezar le-a ordonat sa ceara cincizeci. Acestia au acceptat si Cezar si-a trimis discipolii catre variate orase pentru a colecta banii de rascumparare. In total, a fost retinut pentru treizeci si sase de zile, timp in care i-a amenintat deseori, pe un ton ironic, ca ii va crucifica. inandu-se de cuvant, imediat dupa ce a fost rescumparat si pus in liberatate, Cezar a organizat o forta navala, capturand piratii si fortareata din insula acestora si ucigandu-i prin crucificare, ca un avertisment pentru ceialalti pirati. Dar pentru faptul ca piratii il tratasera bine pe durata rapirii, Cezar a ordonat ca, inainte de crucificare, acestora sa le fie rupte picioarele, pentru a le reduce suferinta. Dupa intoarcerea la Roma din 73 i.
Hr., Cezar a fost ales ca membru al Colegiului Pontifilor. Din pacate, Cezar s-a intors la Roma in mijlocul rebeliunii sclavilor sub comanda fostului gladiator Spartacus. Senatul trimisese legiuni dupa legiuni pentru a rezolva situatia, dar Spartacus iesise invingator de fiecare data. In 72 i.
Hr., Cezar a fost ales tribun militar de catre Adunarile romane, primul sau pas in viata politica. In sfarsit, in anul 71 i.
Hr., Marcus Crassus s-a ridicat...