S-a întâmplat în 18 iulie 1711, 18 – 22
X.1711, regimul fanariot.
Batalia de la Stanilesti (7/18 11/22 []The post S-a intamplat in 18 iulie 1711, 18 22 appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 18 iulie 1711, 18 22 was first posted on iulie 18, 2020 at 1:47 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 18 iulie 1711, 18 22: Confruntarea de la Stanilesti dintre fortele ruso-romane, conduse de tarul Petru I si Dimitrie Cantemir, domnul Moldovei, si cele otomane; victoria turcilor l-a obligat pe Dimitrie Cantemir sa paraseasca tronul, iar in Moldova va fi introdus, la 6.
X.1711, regimul fanariot.
Batalia de la Stanilesti (7/18 11/22 iulie 1711) a reprezentat o confruntare otomano-rusa cu urmari importante pentru Moldova si ara Romaneasca; ultima angajare antiotomana a Moldovei, domnul Dimitrie Cantemir (1710 1711) participand de partea rusilor. La 20 noiembrie 1710, Imperiul otoman declarase razboi Rusiei, ambasadorul tarului, P.
A. Tolstoi, si intreg personalul ambasadei ruse de la Constantinopol (aproximativ 70 de persoane) fiind intemnitat in inchisoarea Edicule ( apte Turnuri ). La 23 februarie 1711, Rusia a declarat, la randul ei, razboi Portii, tarul lansand si o Proclamatie, redactata in limba latina, catre tarile europene, in care preciza scopurile razboiului dus impotriva otomanilor. Aceasta actiune diplomatica a lui Petru I a fost urmata de emiterea Manifestului din 8 mai 1711, adresat tuturor locuitorilor Principatelor Romane, precum si altor popoare crestine , pentru a se incadra in acest razboi sfant , cerandu-le sa verse si ultima picatura a sangelui sau pentru sfanta biserica si credinta crestina provoslavnica, pentru patria si pentru recapatarea drepturilor si a libertatilor sale . Obiectivele declarate ale Rusiei in acest razboi erau, pe de o parte, obtinerea unei pozitii avantajoase pe tarmul Marii Negre, iar pe de alta parte, eliberarea popoarelor crestine din Balcani, aflate sub dominatia Portii.
Promisiunea lansata de tar privind eliberarea tarii de sub dominatia otomana a generat entuziasm in randul boierimii moldovene. Trebuie precizat ca, la acea vreme, nu existau motive ce sa puna sub semnul intrebarii sinceritatea promisiunii facute de tarul Petru I. Domnul Moldovei Dimitrie Cantemir, subapreciind puterea Portii otomane si contand pe ajutorul Rusiei (care, la acea vreme, culegea roadele victoriei asupra Suediei la Poltava, in 1709), a semnat la 13 aprilie 1711 faimoasa diploma de la Lutk (actiunea sa culminand cu o alianta politico-militara fatisa cu Petru I). Principele moldovean spera sa primeasca domnia ereditara asupra tarii, careia i se garanta integritate teritoriala si autonomie deplina (sub protectorat rusesc), chiar daca Petru I nu a intarziat sa numeasca Moldova provincie supusa, imediat ce unele din armatele sale au patruns in tara . Prin tratat, Cantemir se angaja sa sprijine Rusia in razboiul impotriva Turciei si sa accepte instalarea temporara de garnizoane rusesti in cetatile Moldovei. In caz de victorie, Bugeacul revenea sub stapanirea Moldovei, iar in caz de infrangere, domnul urma sa...