Predică la praznicul Sf. Ilie: „Să nimicim răul din noi cu râvna Sfântului Ilie”
Sfantul proroc Ilie este un om din Vechiul Testament, ales al lui Dumnezeu, pe care Sfanta noastra Biserica ni-l propune spre cinstire si spre sarbatorire. Ca sa il sarbatorim asa cum trebuie, este randuita si slujba pentru sfintire, asa cum, de altfel, sunt slujbe pentru fiecare zi, pentru fiecare sfant. Adica, pe langa ceea ce ne ofera Sfanta noastra Biserica pentru cinstirea sfintilor, noi adaugam cinstirea noastra launtrica. Biserica noastra ne ofera texte liturgice, adica randuieli de slujbe, prin care noi ne angajam la cinstirea sfintilor in cazul acesta la cinstirea Sfantului Ilie.
Exista si o pomenire pe care o face poporul credincios, fara sa se intemeieze pe dumnezeiasca Scriptura sau pe textele liturgice. Sfantul Ilie este un sfant pe care lumea il socoteste aspru si de care oamenilor le este frica.
De unde, oare, aceasta frica? In gandirea poporului nostru, Sfantul Ilie este privit ca unul care porneste furtunile, ca unul care porneste tunetele, ca unul care porneste fulgerele, iar acestea sunt, desigur, fenomene care aduc oarecare neliniste in sufletele oamenilor. Daca Sfantul Ilie dezlantuie furtunile, tunetele si fulgerele, atunci, cu adevarat, este firesc ca cineva sa aiba o teama in fata lui.
Adevarul este ca tunetele si fulgerele nu au nici o legatura cu Sfantul Ilie, dar, pentru ca el s-a ridicat din lumea aceasta, la cer, intr-o caruta de foc, trasa de cai de foc, oamenii au facut legatura intre carutele pamantesti si caruta care l-a dus pe Sfantul Ilie in cer. Despre Sfantul Ilie exista o traditie a gandirii religioase, care spune ca el s-a inaltat intr-o caruta trasa de 4 cai. Asa a inteles prorocul Elisei, asa a vazut prorocul Elisei urcarea la cer a sfantului proroc Ilie. i atunci, oamenii au facut o legatura intre caruta cu care s-a urcat la cer Sfantul Ilie si durduitul care se aude cand se dezlantuie tunetele, ca si cand, Sfantul Ilie ar umbla undeva pe sus, cu caruta cu care s-a inaltat la cer. De aici vine cumva frica de Sfantul Ilie.
Oamenii cauta sa nu lucreze in ziua de Sfantul Ilie, ca sa nu pateasca ceva, sa nu ii potopeasca Sfantul Ilie. Cand eram eu copil, mama Dumnezeu sa o odihneasca ne spunea ca Sfantul Ilie nu stie niciodata cand ii este ziua, ca zicea mama daca ar sti Sfantul Ilie cand este ziua lui, ar dezlantui niste durduieli si niste trasnete de s-ar cutremura pamantul. De aceea, el il intreaba pe Dumnezeu cand este ziua lui, iar Dumnezeu, cand se apropie sa fie ziua Sfantului Ilie, ii spune: Oho, Ilie, mai este pana atunci! . i tot asteapta Sfantul Ilie sa vina ziua lui si iarasi il intreaba pe Dumnezeu: Doamne, dar nu mai vine ziua mea? si Dumnezeu zice: Oho, Ilie, de cand a trecut! . E o credinta populara, asa s-au invatat oamenii sa gandeasca despre Sfantul Ilie.
Intr-adevar, Sfantul Ilie este un sfant aspru, un sfant hotarat, un sfant despre care stim ca a dat porunca sa se junghie oamenii care nu erau de credinta celor din Israel, lucru care, noua, astazi, ni se pare curios.
Insa noi uitam ceva. Uitam ca Sfantul Ilie a vrut sa sfarseasca cu relele din lumea aceasta, ca a vrut sa taie raul de la radacina. Asadar, Sfantul Ilie, cand s-a gandit sa nimiceasca pe cei care nu se inchina lui Dumnezeu, pe inchinatorii la idoli, nu s-a gandit numai sa nimiceasca idolii, adica inchipuirile oamenilor, ci sa ii nimiceasca pe aceia care ii indrumau pe oameni sa se inchine la idoli. Poate ca, de aici vine gandul ca Sfantul Ilie este un sfant aspru.
Sfantul Ilie in Noul TestamentIntre cei din Vechiul Testament, in Evanghelii si in scrierile Sfintilor Apostoli (in Noul Testament), Sfantul Ilie este pomenit destul de des.
S-a pomenit si la aceasta Sfanta Liturghie, din Sfanta Evanghelie, ca multe vaduve erau in vremea lui Ilie prorocul si ca numai la una, din Sarepta Sidonului, a fost trimis Sfantul Ilie si ca multi leprosi erau in vremea lui Elisei, dar numai unul,a fost vindecat prin puterea lui Dumnezeu, data lui Elisei. tim apoi ca, Sfantul Ilie, asa aspru cum era, a fost primit de Domnul nostru Iisus Hristos, sa fie martor la Schimbarea Sa la Fata.
Au mai fost de fata Moise si trei apostoli ai Domnului Hristos, Petru, Iacob si Ioan. Inseamna ca Ilie, asa aspru cum a fost, asa hotarat cum a fost, sa nimiceasca relele din radacina, are primire la Dumnezeu.
Duhul si puterea lui Ilie s-au pomenit in legatura cu Sfantul Ioan Botezatorul. Cand i-a vestit ca va avea un copil si ca ii va pune numele Ioan, ingerul binevestitor i-a spus tatalui Sfantului Ioan Botezatorul, ca acesta va merge inaintea Domnului, cu duhul si cu puterea lui Ilie. Adica va fi hotarat impotriva raului asta inseamna sa mergi inaintea cuiva cu duhul si cu puterea lui Ilie.
In Sfanta Evanghelie dupa Marcu, fiii lui Zevedeu, Sfintii Apostoli Iacob si Ioan, sunt numiti fiii tunetului . Odata, vazand ca niste oameni din Samaria nu au vrut sa-L primeasca si sa-L odihneasca pe Domnul Iisus Hristos in satul lor, Iacob si Ioan, fiii tunetului , au zis:,, Doamne, vrei, sa zicem sa se coboare foc din cer sa-i mistuie, cum a facut si Ilie? (Lc. 9, 54). Daca au zis ucenicii cum a facut Ilie , s-au gandit la Sfantul Ilie ca la omul impotrivirilor fata de cei care fac rele, fata de cei care nu fac bine. Se gandeau ei ca, daca oamenii aceia nu au primit pe Domnul Hristos, ei ar trebui sa piara.
Domnul Hristos nu a zis asa, iubiti credinciosi.
Domnul Hristos este aproape de inima noastra, mai aproape decat Sfantul Ilie trebuie sa recunoastem.
Sa nimicim raul din noi cu ravna Sfantului IlieNe place de Sfantul Ilie, de ravna lui. Ne-ar place sa avem si noi ravna Sfantului Ilie pentru nimicirea raului, mai ales pentru nimicirea raului din noi.
Sa nimicim ura din noi, sa nimicim razbunarea din noi, sa nimicim mania din noi, sa nimicim indoiala din noi, sa nimicim impotrivirile fata de bine pe care le avem in noi, sa nimicim din radacina rautatea, in orice chip ar fi ea.
In loc de manie sa avem blandete, in loc de mandrie sa avem...