S-a intamplat in 24 iulie 1977: A murit Emil Botta. Emil Botta (n. 15 septembrie 1911Adjud d. Bucuresti) a fost un poet, prozator si actor roman. Este absolvent al Conservatorului de Arta Dramatica din Bucuresti (1932).

Este fratele eseistului Dan Botta, precum si fiul lui Theodor Botta, medic, si al Aglaiei. Clasele primare le face []The post S-a intamplat in 24 iulie 1977 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 24 iulie 1977 was first posted on iulie 24, 2020 at 5:44 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 24 iulie 1977: A murit Emil Botta. Emil Botta (n. 15 septembrie 1911Adjud d. Bucuresti) a fost un poet, prozator si actor roman. Este absolvent al Conservatorului de Arta Dramatica din Bucuresti (1932).

Este fratele eseistului Dan Botta, precum si fiul lui Theodor Botta, medic, si al Aglaiei. Clasele primare le face la Adjud, dar la 15 ani fuge de acasa pentru a deveni actor. Urmeaza apoi Conservatorul de Arta Dramatica din Bucuresti, in perioada 1929-1932. Devine actor al Teatrului National din Bucuresti, dupa mai multi ani petrecuti pe unele scene de provincie. La National joaca in roluri de exceptie, Werther, Iago, Macbeth, Unchiul Vania, Ion din Napasta etc. Aparent anacronic, el isi juca mai cu seama glasul.

Era facut parca pentru tragediile antice, decat pentru teatrul contemporan.

Avea pe masca actoriceasca imprimata acea damnatiune caracteristica artistilor luciferici, blestemati, inraiti intru geniu cu spirite necontrolabile la prima investigatie.

A debutat cu poemul Strofa ultima in revista lui Tudor Arghezi Bilete de papagal in 1929. Poetul a facut parte din grupul intitulat Corabia cu ratati , din care s-au desprins si filozoful Emil Cioran sau dramaturgul Eugen Ionescu. A fost poetul preferat al generatiei Criterion, pentru versurile sale, Mircea Eliade, Emil Cioran, Nicolae Steinhardt aveau un adevarat cult.

Este autorul unei poezii negre, existentialiste, cu personaje dintr-o mitologie proprie a mortii, in consonanta cu filozofia Trairismului interbelic. E un poet al mastilor, eul liric se devoaleaza prin toate aceste personaje, rezultand o comedie a mortii si a neputintei. In 1937 ii apare la Fundatiile regale pentru literatura si arta , intaiul volum, premiat, intitulat:...