S-a întâmplat în 23 iulie 1812
S-a intamplat in 23 iulie 1812 was first posted on iulie 23, 2020 at 1:58 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 23 iulie 1812: Amiralul rus P. V. Ciceagov semneaza la Bucuresti, Regulile pentru guvernarea temporara a Basarabiei, document remis boierului moldovean Scarlat Sturdza primul guvernator civil al Basarabiei tariste. La 23 iulie 1812 amiralul rus P. V. Ciceagov, comandantul armatei Dunarene, semneaza la Bucuresti, Valahia, Regulile pentru guvernarea temporara a Basarabiei, document remis boierului moldovean Scarlat Sturdza primul guvernator civil al Basarabiei tariste. Documentul va intra in vigoare la 2 februarie 1813. Impunerea Regulilor de guvernare temporara a Basarabiei erau necesare pentru evitarea rascoalelor in regiunea Moldovei proaspat anexata Imperiului rus in urma razboiului ruso-turc din 1806-1812, anexare confirmata prin Pacea de la Bucuresti (16 mai 1812).
Prin actul sau, Ciceagov, fara nici un temei, a conferit regiunii dintre Prut si Nistru, ce au apartinut arii Moldovei, denumirea partii sudice a acestei regiuni. la acel moment raia turceasca cu numele de Basarabia. Conform acestui document, teritoriilor moldave recent anexate Imperiului Rus, care au obtinut un statut de regiune, le-a fost acordata autonomia limitata. Locuitorilor le-a fost permisa utilizarea in continuare a legilor locale.
A fost organizat guvernul provizoriu din doua camere in frunte cu guvernatorul civil (Scarlat Sturdza). Prima palata (camera) solutiona subiecte legate de legislatie, sistemul judecatoresc, protectia ordinii publice si invatamant. A doua palata se ocupa cu subiecte referitoare la statistica, finante, vama si industriea locala. Justitia penala sau civila era efectuata in corespundere cu obiceiurile locale, iar politia activa in baza legilor rusesti. Lucrarile de secretariat erau organizate in doua limbi rusa si romana.
Limba rusa se folosea in scoli si biserici. E de remarcat ca Basarabia tarista a fost imediat lipsita de orice drepturi in sfera relatiilor externe cu alte state si de dreptul de a...