Da, omul a ajuns unde si cum nu trebuia, gol si fricos din pricina rusinii, iar acestea l-au facut sa se ascunda de Dumnezeu. Daca el ar fi ascultat numai de Dumnezeu, ajungea sa cunoasca cum sa faca binele si ar fi fost fericit. Caci in cunostinta facerii de bine sta puterea de a nu []Da, omul a ajuns unde si cum nu trebuia, gol si fricos din pricina rusinii, iar acestea l-au facut sa se ascunda de Dumnezeu. Daca el ar fi ascultat numai de Dumnezeu, ajungea sa cunoasca cum sa faca binele si ar fi fost fericit. Caci in cunostinta facerii de bine sta puterea de a nu face raul. Numai ca el a ascultat de sarpele-diavol si aceasta i-a adus cunostinta raului, pe care sa-l savarseasca sub toate blestematele lui forme.

In cunostinta raului se afla si slabanogia de a nu mai putea savarsi binele, caci chiar in aceasta se ascunde nimicirea binelui.

S-a pitulat omul printre pomii Gradinii, pentru ca ii era rusine sa se arate lui Dumnezeu asa cum se gasea, in starea goala si decazuta in care a n-a vrut sa nu ajunga!Astazi, la fel, face omul raul, iar dupa aceea ii este rusine sa-l si marturiseasca intocmai cum l-a facut. Ba, dimpotriva, mai cauta si sa se arate altfel decat este: cinstit, evlavios, smerit, bunDe-a lungul intregii istorii a Vechiului Testament, s-a tot incercat, cu tot felul de porunci si jertfe, nimicirea cunostintei raului si a puterii de a-l face, dar raul a triumfat parca. Nu s-a putut face nimic pentru stavilirea lui.

Vazand aceasta, Bunul Dumnezeu si Tatal iubitor i-a schimbat felul de a lucra. A inlocuit Legea cu Adevarul si jertfele cu Harul Sau. Adevarul S-a intrupat in Cuvant, luand Trup de la Duhul Sfant si din Fecioara Maria, facandu-Se om, dar om intocmai...