S-a intamplat in 28 iulie 1750: A murit Johann Sebastian Bach, compozitor si organist german. Johann Sebastian Bach (n. 31 martie 1685, Eisenach d. Leipzig) a fost un compozitor german si organist din perioada baroca, considerat in mod unanim ca unul din cei mai mari muzicieni ai lumii. Operele sale sunt apreciate pentru profunzimea []The post S-a intamplat in 28 iulie 1750 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 28 iulie 1750 was first posted on iulie 28, 2020 at 1:20 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 28 iulie 1750: A murit Johann Sebastian Bach, compozitor si organist german. Johann Sebastian Bach (n. 31 martie 1685, Eisenach d. Leipzig) a fost un compozitor german si organist din perioada baroca, considerat in mod unanim ca unul din cei mai mari muzicieni ai lumii. Operele sale sunt apreciate pentru profunzimea intelectuala, stapanirea mijloacelor tehnice si expresive, pentru frumusetea artistica.

Johann Sebastian Bach, unul din cei mai mari muzicieni ai lumii, s-a nascut la 21 martie 1685, in localitatea Eisenach, Germania, fiind fiul lui Johann Ambrosius Bach, muzician de curte.

Frecventeaza scoala gimnaziala din Eisenach si apoi liceul din Ohrdruf. Aici studiaza latina, greaca, literatura, istoria si muzica. Simultan deprinde, sub supravegherea tatalui sau, manuirea viorii, apoi, dupa ce ramane orfan, fratele sau mai mare Johann Christoph, organist la Ohrdurf, il instruieste in domeniul clavecinului si al orgii. Muzica pentru orga a constituit o preocupare de-a lungul intregii sale vieti (avea sa compuna circa 250 de lucrari pentru orga, peste 150 de corale pentru orga). Compozitia o invata cu Herder, cantorul bisericii din Ohrdruf.

La varsta de 15 ani activeaza ca membru al corului din Ohrdruf, dupa care paraseste orasul, indreptandu-se catre Luneburg. Aici va compune pentru organistul G. Boehm si va descoperi muzicienii francezi, germani si italieni ai secolului al XVII-lea. Compune prima sa cantata (1704) si isi creeaza imediat reputatia unui improvizator plin de virtuozitate.

Geniul sau exceptional alaturat unei intransigente a caracterului au condus mereu la neintelegeri atat cu patronii sai, cat si cu autoritatile.

La varsta de 21 de ani se casatoreste cu verisoara sa, Maria Barbara, care ii daruieste sapte copii. In aceasta perioada este angajat ca organist la Muhlhausen, unde compune numeroase cantate noi (131, 71, 196) si Actus tragicus . Apoi calatoreste, la invitatia ducelui Wilhelm Ernst, la Weimar, unde obtine postul de organist de curte, stabilindu-se aici timp de noua ani (1708 1717).

Este o perioada fericita pentru Bach.

Compune numeroase lucrari pentru orga (Toccata in re major 1709, Alla breve in re minor 1709, Orgelbuchlein 1717), cantate si piese pentru clavecin. Cantata s-a aflat in centrul creatiei vocale a lui Bach, care a scris cinci serii de lucrari in acest gen. De asemenea, oratoriile ocupa un loc important in creatia lui Bach (Oratoriul de Craciun, Oratoriul de Pasti, Oratoriul Inaltarii).

Johann Sebastian Bach a tratat toate genurile muzicale din epoca, cu exceptia operei. Creatia lui Bach se distinge printr-un caracter...