S-a întâmplat în 2 august 1990
S-a intamplat in 2 august 1990 was first posted on august 2, 2020 at 5:51 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 2 august 1990: Inceputul invaziei irakiene in Kuweit (incetarea oficiala a focului la 11.04.1991).
In urma unei dispute asupra productiei de petrol si limitei de frontiera, trupele irakiene ale lui Saddam Hussein invadeaza Kuwait-ul. La 2 august 1990, sub pretextul ca detine drepturi istorice asupra Kuweitului, Irakul, condus de Saddam Husein, a invadat acest emirat si l-a anexat. ONU a condamnat agresiunea si a instituit un embargo commercial impotriva Irakului si, fata de refuzul Bagdadului de a-si retrage trupele, a declansat la 3 ianuarie 1991, o operatie militara (Operatia Furtuna in desert ), grosul fortelor aeriene fiind asigurat de SUA. In urma acestei actiuni, Kuweitul a fost eliberat (27 februarie), dar Irakul a ramas sub un regim de sanctiuni si de control al O.
N.
U, existand indicii ca autoritatile de la Bagdad fabrica in secret arme bacteriologice si chimice. Refuzul guvernului irakian de a coopera cu echipele de control a determinat actiunea de pedepsire americano-engleza (bombardamentele aeriene), din decembrie 1998 (Operatia Vulpea desertului ).
La 2 august 1990 Irakul, devenit putere politica si militara regionala in urma sangerosului razboi de opt ani cu Iranul (peste un milion de victime), in care beneficiase de un substantial sprijin international (blocarea islamismului komeinian), ataca si ocupa in cateva ore Kuweitul.
Scopul interventiei militare era lichidarea uriasei datorii financiare fata de acesta, ca si acapararea zacamantului petrolier din zona de frontiera Roumaylah. Motivul imediat il constituise refuzul micului emirat de a mai subventiona financiar refacerea de dupa razboi a fratelui mai mare, autoproclamat aparator al lumii arabe, ca si masurile luate de acesta de a reduce pretul barilului de petrol, fapt ce provoca importante pierderi anuale Bagdadului. Intentia lui Saddam Hussein, destul de transparenta, de a invada si Arabia Saudita, deschizandu-si drum spre celelalte mici emirate petroliere, ameninta cu spectrul preluarii controlului asupra a jumatate din zacamantul de petrol al planetei.
Marile puteri, in frunte cu SUA, se alerteaza, declansandu-se o apriga confruntare diplomatica, ce poate fi considerata faza primara a razboiului din Golf. Consiliul de Securitate al ONU declara Irakul stat agresor si adopta o succesiune de rezolutii prin care acesta este somat sa se retraga imediat si neconditionat. I se impune boicot si blocada comerciala, financiara si militara, ajungandu-se pana la ultimatumul care avertiza asupra autorizarii utilizarii fortei in situatia in care, pana la 15 ianuarie 1991, Kuweitul nu era eliberat. Moscova are mai multe tentative nereusite de mediere, iar Liga Araba condamna agresiunea irakiana.
Actiunile Bagdadului in plan diplomatic se desfasoara pe trei paliere majore: obtinerea recunoasterii internationale a interventiei sale militare, prin acceptarea de catre comunitatea mondiala a politicii faptului implinit; provocarea permanenta a Israelului pentru a integra actiunile sale in regiune in problematica globala a Orientului Mijlociu; constituirea unei coalitii a lumii arabe prin exploatarea nationalismului regional in cadrul asa numitului razboi sfant. Dupa ce mai intai declara ca interventia s-a produs la cererea poporului rasculat impotriva autocratiei monarhice, lichidandu-se astfel partajul colonial , Saddam Hussein mimeaza, mai intai, o...