1 august Ziua tanchistilor . La 1 august 1919 se infiinta, prin ordin al regelui Ferdinand I, prima subunitate de tancuri din armata romana. Ziua tanchistilor romani este marcata, anual, la 1 august. Sarbatoarea a fost instituita la 1 august 1919, prin ordin al regelui Ferdinand I, avandu-se in vedere faptul ca la garnizoana militara []The post 1 august Ziua tanchistilor appeared first on Jurnal Spiritual.1 august Ziua tanchistilor was first posted on august 1, 2020 at 4:11 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.com1 august Ziua tanchistilor . La 1 august 1919 se infiinta, prin ordin al regelui Ferdinand I, prima subunitate de tancuri din armata romana. Ziua tanchistilor romani este marcata, anual, la 1 august. Sarbatoarea a fost instituita la 1 august 1919, prin ordin al regelui Ferdinand I, avandu-se in vedere faptul ca la garnizoana militara din Mihai Bravu (judetul Giurgiu) s-a infiintat un batalion de care de asalt , act ce a marcat aparitia armei tancuri in Armata Romaniei. Prima unitate blindata in Armata Romana nu a fost constituita din tancuri ci din autoblindate, sau mai pe intelesul tuturor, din masini blindate. Aceasta unitate a purtat numele initial de Grupul de Automitraliere ce a fost infiintat in 1916 si pus la dispozitia Marelui Cartier General. Din noiembrie 1916, grupul a fost redenumit Grupul de Autoblindate si a fost pus la dispozitia Diviziei 1 Cavalerie. De altfel, masinile blindate ale epocii erau afectate cavaleriei, fiind considerat ca tactica operativa a acestei arme este cea mai potrivita pentru utilizarea noilor vehicule de lupta.

Totodata, a aparut si al doilea tip de vehicul mecanic inarmat, si anume motomitraliera. Aceste motomitraliere, in martie 1917 in numar de 32, au intrat in componenta Companiei de motomitraliere ce se gasea afectata Regimentului de Tractiune Automobila. Pe perioada razboiului mai sunt de mentionat si primele autotunuri ce ajung in uzul armatei noastre. Conform aceleasi statistici din martie 1917, acestea erau in numar de 5, fiind afectate cate unul la Batalionul 2 si 3 automobile si trei afectate Companiei de motomitraliere. Tancurile si-au dovedit rapid utilitatea, contribuind la accelerarea actiunilor de lupta.

Acestea si-au justificat intrebuintarea preponderenta in actiunile ofensive prin mobilitate, putere de izbire si de foc, dar si prin eficienta in protectia echipajelor. Romania a fost printre primele tari din Europa care si-a inzestrat armata cu acest tip de armament. Inca din primavara anului 1919, Ministerul de Razboi isi propusese sa infiinteze atat o scoala, cat si un batalion de care de lupta, lucru consfintit prin contractul incheiat de guvernul roman cu cel francez.

Sediul scolii a fost la Giurgiu initial, spatiul hotarat pentru Mihai Bravu, fiind considerat insuficient.

Cazarma aleasa a fost cea a Regimentului 5 Infanterie, iar comandatul scolii a fost locotenent-colonelul Pandele Predescu. Materialul utilizat pentru...