Zis-a Domnul: Cand va veni Fiul Omului intru slava Sa si toti sfintii ingeri cu Dansul, atunci va sedea pe Scaunul slavei Sale. i se vor aduna inaintea Lui toate limbile si-i va desparti pe dansii unul de altul, precum desparte pastorul oile de iezi. i va pune oile de-a dreapta Sa, iar iezii de-a []Zis-a Domnul: Cand va veni Fiul Omului intru slava Sa si toti sfintii ingeri cu Dansul, atunci va sedea pe Scaunul slavei Sale. i se vor aduna inaintea Lui toate limbile si-i va desparti pe dansii unul de altul, precum desparte pastorul oile de iezi. i va pune oile de-a dreapta Sa, iar iezii de-a stanga. i va zice celor din dreapta Lui: Veniti, binecuvantatii Parintelui Meu, de mosteniti Imparatia care este gatita voua de la intemeierea lumii! Ca am flamanzit si Mi-ati dat de am mancat; am insetat si Mi-ati dat de am baut; strain am fost si M-ati primit; gol am fost si M-ati imbracat, bolnav am fost si M-ati cercetat; in temnita am fost si ati venit la Mine . Atunci vor raspunde Lui dreptii, zicand: Doamne, cand Te-am vazut flamand si Te-am hranit? Sau insetat si i-am dat de ai baut? Sau cand Te-am vazut strain si Te-am primit? Sau gol si Te-am imbracat? Sau cand Te-am vazut bolnav sau in temnita si am venit la Tine? i, raspunzand, Imparatul va zice lor: Amin zic voua, intrucat ati facut unuia dintr-acesti frati ai Mei prea mici, Mie ati facut .

Atunci va zice si celor de-a stanga Lui: Duceti-va de la Mine, blestematilor, in focul cel vesnic, care este gatit diavolului si ingerilor lui! Ca am flamanzit si nu Mi-ati dat sa mananc, am insetat si nu Mi-ati dat sa beau. Strain am fost si nu M-ati imbracat, bolnav si in temnita, si nu M-ati cercetat pe Mine . Atunci vor raspunde si ei, zicand: Doamne, cand Te-am vazut flamand sau insetat, sau strain, sau gol, sau bolnav, sau in temnita si n-am slujit ie? . Atunci va raspunde lor, zicand: Amin graiesc voua: intrucat n-ati facut unuia dintr-acestia prea mici, nici Mie n-ati facut. i vor merge acestia in munca vesnica, iar dreptii, in viata vesnica . (Matei 25,31-46) Un om m-a intrebat odata despre credinta mea in viata cea viitoare. I-am raspuns ca eu cred in viata cea de veci si in Judecata cea de Apoi nu numai pentru ca spune Credeul acest lucru, ci pentru ca am citit cu bagare de seama Sfanta Scriptura si am aflat ca trei parti din cate sunt scrise in ea s-au implinit cuvant de cuvant. Toate profetiile despre Mantuitorul si toate cele ce scrie Biblia despre timpurile trecute si despre timpurile noastre s-au implinit si se implinesc slova cu slova. Iar, daca s-au implinit cele doua parti, de buna seama, se va implini si partea din urma, partea a treia, cu invatatura despre viata de veci si Judecata de Apoi.

Vai, cum nu citesc oamenii Biblia, Cartea lui Dumnezeu, unde se vede lamurit cum curg viata omenirii si viata omului!In Biblie se vad lamurit intreg trecutul si viitorul omenirii si al omului. Biblia spune lamurit care este rostul vietii omului si care este viitorul lui. Scriptura spune apriat ca dupa moarte vine judecata (Evr 9, 27). Scriptura spune apriat ca Domnul Iisus va veni pe neasteptate, pe norii cerului, sa judece lumea. In capul Cartii scris este: Iata, vin () ca sa dau fiecaruia dupa faptele sale (Apoc 22, 12).

Daca oamenii ar citi cu luare-aminte Biblia, ar afla ca Ziua Aceea e aproape, se apropie. Toate semnele arata ca venirea Domnului e aproape. Dar despre Ziua Aceea sau Ceasul Acela nimeni nu stie: nici ingerii din cer, nici Fiul, ci numai Tatal (Mc 13, 32).

De altfel, pentru noi, nici nu are vreo insemnatate mai mare intrebarea: Cand va veni Fiul Omului? Pentru noi are insemnatate intrebarea: Cum ne va afla Ziua Aceea?Vai, ce miscare mare va fi in Ziua cand Se va arata Fiul Omului pe norii cerului! Toti care se vor afla atunci pe pamant si toti care vor fi in mormant se vor umple de spaima si fior. Trambita Judecatii ii va chema pe toti inaintea Domnului. Dar fiorul celor treziti va fi de doua feluri:1. Ceata celor credinciosi ceata celor mai putini care au trait o viata cu Domnul si Evanghelia Lui se va umple de fiorul bucuriei. Credinciosii vor striga, bucurandu-se: Vine Domnul! Vine scumpul nostru Mantuitor! A sosit Cel pentru Care am trait in lume! A sosit ceasul cel mare si sfant sa traim in veci cu El si El cu noi! Slava ie, Mantuitorule!2. Nu insa asa, gloata cea mare a necredinciosilor, a celor care au staruit in faradelegi. Pentru ei, venirea Domnului va fi Ziua cea Mare a maniei lui Dumnezeu (Apoc 6, 17).

Vai, ce spaima si groaza ii va cuprinde pe cei necredinciosi cand Il vor vedea venind pe norii cerului pe Cel pe Care L-au tagaduit si batjocorit!Vedea-vor atunci pe Cel pe Care L-au impuns (In 19, 37). Vedea-vor pe Cel pe Care L-au rastignit mereu cu paganatatile lor Vedea-vor pe Cel Care a batut neincetat la usa inimii lor. Vedea-vor pe Cel pe Care L-au tinut o viata intreaga afara, la usa inimii lor, si nu L-au slobozit inauntru. Vedea-vor pe Cel Care i-a imbiat cu o dragoste nemarginita. Vedea-vor pe Cel Care S-a rastignit si a patimit pentru ei. Vedea-vor pe Cel pe Care L-au batjocorit si suduit. Acum Il vor cunoaste, dar cunoasterea aceasta nu le va mai fi spre mantuire, ci spre osanda. Timpul mantuirii a trecut. Domnul vine acum nu ca Miel, ci ca Judecator. In ochii Lui este flacara de foc si este imbracat in haina stropita cu sange si din gura Lui iese spada ascutita, ca sa loveasca neamurile (cf. Apoc 19, 12-15). Apasati de groaza urgiei, vor striga pacatosii: Muntilor si pietrelor, cadeti peste noi si ne acoperiti de fata si mania Celui Care sade pe Scaun! (Apoc 6, 16).

Dar venirea Fiului Omului va fi numai judecata cea partiala. Dupa aceasta, urmeaza Ziua cea Mare a Judecatii din Urma, pe care o istoriseste evanghelia de duminica.

S-a predicat mult si s-a scris mult despre Ziua Judecatii din Urma. In special, predicatorii s-au silit sa arate cum va trebui sa-si dea seama omul cu deamanuntul despre toate faptele sale.

Insa eu imi inchipui altfel Judecata din Urma. Daca Dreptul Judecator ar incepe indata numai cu insirarea faptelor noastre si ne-ar judeca numai dupa ele, apoi ar fi vai de noi. Toti am infunda iadul. Eu imi inchipui Judecata din Urma asa:Tatal, Fiul si Duhul Sfant vor sta pe Scaunul cel mare de judecata. In fata acestui tribunal ceresc sta la judecata, sa zicem, un necredincios. Incepe dezbaterea .

Tatal va zice:-Fiul Meu cel scump! Te-am trimis in lume pentru omul acesta si mantuirea lui. Ce s-a intamplat cu el,de-l vad intr-o stare atat de grozava?Fiul va raspunde:-Parinte! Eu Mi-am facut datoria. Lucrul ce Mi l-ai incredintat l-am savarsit (In 17, 4) De atatea si atatea ori l-am imbiat pe acest suflet de om cu Sangele Meu si cu Jertfa Mea in atatea si atatea chipuri am incercat sa intru cu mantuire in casa inimii lui, dar el nu M-a primit L-am trecut prin boli si incercari, dar nici asa nu M-a primit Ce n-am facut pentru el? Dar el a respins mereu dragostea Mea si Jertfa Mea! i-a batut joc de dragostea Mea si de Jertfa Mea i-a batut joc de dragostea Mea si de...