S-a întâmplat în 5 august 2007
S-a intamplat in 5 august 2007 was first posted on august 5, 2020 at 5:22 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 5 august 2007: A murit Florian Pittis, actor, regizor, traducator, interpret de muzica folk si realizator de emisiuni radio roman. Florian Pittis (n. 4 octombrie 1943, Bucuresti; d. Bucuresti) a fost unul dintre cei mai indragiti actori de teatru, dar si regizor, traducator, interpret de muzica folk ori realizator de emisiuni radio. Florian Pittis s-a nascut la 4 octombrie 1943, la Bucuresti, fiind singurul fiu al unui aviator, Nicolae Pitis, comandant de escadrila si al Anei Pitis, secretara de scoala, casnica si apoi croitoreasa, cea care semanand cu Danielle Darieux , dorise dar familia nu-i permisese sa devina actrita. Din cate se cunoaste, numele sau de familie a ajuns sa fie scris cu doi de t dintr-o greseala a angajatului starii civile, care pur si simplu a completat eronat certificatul sau de nastere. La varsta de patru ani, cel alintat de toti, incepand cu bunica sa din partea tatalui Motu , a debutat in teatru pe scena Teatrului Savoy in spectacolul Congresul pustilor , de Sasa Georgescu si I. Avian, in rolul Ciuculet , in compania altor tineri interpreti ca Flavia Buref, Ileana Cotrubas sau Alexandru Lulescu. A frecventat gradinita in limba romana, dar si cea de la Maison des Fran ais , unde inregistreaza primul mare succes muzical, el interpretand Pe Mures si pe Tarnave , imbracat fiind in costum popular. In clasa a IV-a a pus in scena actul III din O scrisoare pierduta , de Ion Luca Caragiale, repartizandu-si rolul cetateanului turmentat. Ca licean la Gheorghe Lazar , se intalneste cu neuitatul actor Petre Gheorghiu, in calitate de conducator al cercului dramatic al elevilor din care mai faceau parte viitori actori, ca bunul prieten Mihai Stan, Dan Tufaru, Marina Maican, Alinta Ciurdareanu, Aimee Iacobescu si altii. In anul 1956 incepe sa frecventeze restaurantul Ceahlaul , care se afla in coltul strazii pe care locuia, si unde era o formatie extraordinara, care canta Rock Around the Clock , al lui Bill Haley, la acordeon, tambal si la nai. Era momentul in care incepea marea sa pasiune pentru muzica rock.
In 1958, a facut figuratie in spectacolul Omul cu martoaga , la Teatrul National din Bucuresti. La examenul de admitere de la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Ion Luca Caragiale din Bucuresti nu reuseste, din cauza unor probleme de dictie. Pittis face, apoi, un an de Politehnica si lucreaza, concomitent, ca electrician la Teatrul Bulandra. E inceputul perioadei in care va vedea de o suta si ceva de ori Cum va place , sau D-ale carnavalului , in care invata spectacolele pe dinafara, studiind intens arta unor mari actori ca Jules Cazaban, tefan Ciubotarasu, George Marutza, Clody Berthola si altii. Ia lectii de dictie, isi corecteaza rostirea, iar intr-un caz de forta majora, cand un actor lipseste, eminentul regizor Liviu Ciulei il invita sa preia un rol deja invatat din Cum va place . A urmat un nou examen de admitere si perioada studentiei la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, pe care-l va absolvi ca sef de promotie. Este angajat la Televiziunea Romana, apoi la Teatrul Bulandra, unde va interpreta numeroase roluri in spectacole regizate, in principal, de Liviu Ciulei, dar va demara si propriile spectacole de poezie si muzica, dedicate mai ales tinerilor.
Incepand cu anul 1971, a inceput sa poarte parul lung, si a declarat intotdeauna ca nu are de gand sa renunte la el, chiar daca in acele vremuri, astfel de rebeli nu erau bine vazuti. Peste ani, Pittis isi aminea ca adesea era chemat la organele de partid, cele care cenzurau si mustruluiau artistii. Povestea Florian Pittis ca, de cum intra in sala cu activisti de partid, nici n-apuca bine sa inchida usa in urma sa si turuia: Buna ziua, eu nu ma tund! . Prima piesa pusa in scena ca regizor a fost Fata in fata cu lumea , un spectacol in colaborare cu Mircea Vintila, realizat incepand cu anul 1979, urmat de Cum se numeau cei patru Beatles (City Sugar ), de Stephen Poliakoff, in traducerea sa in 1980 si Poezia muzicii tinere un spectacol de muzica si poezie in 1981.
Este parte a renumitului trio de neuitat Pittis Dan Tufaru Anda Calugareanu, sub bagheta unui alt mare disparut, Alexandru Bocanet in exact perioada de glorie a divertismentului TV -, participa la Cenaclul Flacara unde a cantat si recitat , iar in anul 1992 intemeiaza, alaturi de Mircea Baniciu, Mircea Vintila si Vladi Cnejevici, formatia Pasarea Colibri, cu care concerteaza pana in 2001 si impreuna cu care inregistreaza patru albume.
Dupa acel moment, locul sau in formatie a fost luat de Marius Batu. Regizorul Constantin Moruzan il invita pentru prima data la Radio, pentru a interpreta un rol alaturi de marele George Calboreanu, iar apoi, in 1965, a participat la serialul radiofonic Cosma , adaptat dupa romanul lui Panait Istrati, in regia lui Dan Puican. Au urmat peste 40 de ani de evenimente la Radiodifuziune, in 1973, la 13 august, Florian Pittis a devenit prezentatorul Clubului Curiosilor , de la fostul Program 3, apoi a realizat Pittis Show prin care adus o contributie notabila la popularizarea muzicii pop-rock , iar dupa Revolutie, alaturi de Camelia Stanescu, a realizat emisiunea Declaratie de iubire , la Radio Romania Cultural.
In...