S-a intamplat in 4 august 1857: S-a nascut istoricul Augustin Bunea, continuator al ideilor reprezentantilor colii Ardelene; a desfasurat o intensa activitate pentru emanciparea nationala a romanilor transilvaneni; in procesul memorandistilor s-a numarat printre aparatorii acuzatilor; membru titular al Academiei Romane din 1909 (m. 1909). La 4 august 1857, in familia preot greco-catolic din []The post S-a intamplat in 4 august 1857 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 4 august 1857 was first posted on august 4, 2020 at 4:24 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 4 august 1857: S-a nascut istoricul Augustin Bunea, continuator al ideilor reprezentantilor colii Ardelene; a desfasurat o intensa activitate pentru emanciparea nationala a romanilor transilvaneni; in procesul memorandistilor s-a numarat printre aparatorii acuzatilor; membru titular al Academiei Romane din 1909 (m. 1909). La 4 august 1857, in familia preot greco-catolic din Vad, Tara Fagarasului, se nastea Augustin Bunea, istoric si teolog greco-catolic roman, membru titular al Academiei Romane, considerat de Nicolae Iorga ca fiind istoricul cel mai apreciat al Ardealului . Primii ani de scoala ii face in satul natal si localitatile vecine. Din primavara anului 1877 incepe gimnaziul din Blaj, iar in toamna aceluiasi an este trimis de catre Mitropolitul Ioan Vancea, la Colegiul Urban Pontifical De Propaganda fide din Roma, unde a obtinut doctoratul in teologie si in filosofie in anul 1882. La Roma, inainte de terminarea studiilor, este hirotonit preot in anul 1881. Intors la Blaj, a indeplinit numeroase functii in ierarhia Bisericii Romane Unite, de la consilier si secretar mitropolitan, in timpul Mitropolitului Ioan Vancea, pana la canonic scolastic si apoi canonic custode, in vremea Mitropolitului Victor Mihaly de Apsa.

A fost profesor si pentru o perioada rector la Academia Teologica, ocupand catedra de teologie dogmatica. In 1890, alaturi de Vasile Hossu, Alexandru Grama, Victor Smighelschi si Izidor Marcu, va fonda ziarului bisericesc-politic Unirea , aparut la Blaj. A desfasurat o intensa activitate in apararea drepturilor nationale ale romanilor din Transilvania, fiind aparatorul lui Iuliu Coroianu in Procesul Memorandistilor, din anul 1894 de la Cluj. In 1907, alturi de Ioan Micu Moldovan, a fost semnatarul Memorandumului de la Blaj, protest la adresa Legii scolilor (Aponnyi) de maghiarizare prin scoala. Augustin Bunea a fost si promotor al ideii unirii intr-o singura cladire a tuturor bibliotecilor lasate drept mostenire de episcopii,...