S-a intamplat in 4 august 1910: S-a nascut pictorita Hedda Sterne; a fost prima femeie care a facut parte din grupul expresionistilor abstracti cunoscut sub numele de Irascibilii , compus din Jackson Pollock, Willem de Kooning, Barnett Newman, Mark Rothko si altii (m. 2011, la New York). Sterne s-a nascut pe 4 august 1910 in []The post S-a intamplat in 4 august 1910 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 4 august 1910 was first posted on august 4, 2020 at 2:59 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 4 august 1910: S-a nascut pictorita Hedda Sterne; a fost prima femeie care a facut parte din grupul expresionistilor abstracti cunoscut sub numele de Irascibilii , compus din Jackson Pollock, Willem de Kooning, Barnett Newman, Mark Rothko si altii (m. 2011, la New York). Sterne s-a nascut pe 4 august 1910 in Bucuresti, intr-o familie de evrei. Parintii sai sunt Eugenie (nascuta Wexler) si Simon Lindenberg, profesor de limbi straine. Fratele ei mai mare si singurul frate, Edouard Lindenberg (1908-1973), va deveni un dirijor proeminent in Paris. A fost scolita acasa, la fel ca alti copii din familii de evrei, pana la varsta de 11 ani, apoi a mers la Institutul de domnisoare Choisy-Mangaru , o scoala privata din Bucuresti. Hedwig Lindenberg, cunoscuta ca Heda Sterne (dupa numele primului sot, Frederik Sterne), provine dintr-o familie de evrei intelectuali care incurajeaza si sustin aptitudinile artistice ale tinerei. Urmeaza cursuri de arta inca din adolescenta la Viena, in Bucuresti urmarindu-si alte pasiuni, istoria artei si filosofia, pe care le studiaza la Universitatea Bucuresti. Prietena apropiata a pictoritei Medi Wechsler Dinu (sotia poetului suprarealist tefan Roll), Hedda Sterne, se apropie in anii 1930 de miscarea suprarealista din Bucuresti, frecventand intalnirile gruparii de la Laptaria lui Enache. Este o perioada in care creatia artistei este puternic influentata de viziunea suprarealista a lui Victor Brauner. In 1938 are prima participare expozitionala importanta, artista fiind prezenta la a unsprezecea expozitie a Salon des Surind pendants, din Paris. Pe fondul ascensiunii politici de extrema dreapta in Romania, situatia evreilor devenea nesigura. In 1941 Hedda Sterne emigreaza in Statele Unite, unde se imprieteneste cu Peggy Guggenheim.

Influenta colectionara o ajuta sa se integreze rapid mediului artistic newyorkez, artista devenind membra a grupului The Irascible Eighteen, din care faceau parte: Willem de Kooning, Adolph Gottlieb, Ad Reinhardt, Richard Pousette-Dart, William Baziotes, Jimmy Ernst, Jackson Pollock, James Brooks, Clyfford Still, Robert Motherwell, Bradley Walker Tomlin, Theodoros Stamos, Barnett Newman, si Mark Rothko. Participa la expozitia de grup First Papers of Surrealism (1942), curatoriata de Marcel Duchamp si Andr Breton, si un an mai tarziu are prima expozitie personala la Wakefield Gallery, a lui Betty Parsons. Cu cat petrece mai mult timp in tara care i se pare mai...