S-a întâmplat în 8 august 1889
S-a intamplat in 8 august 1889 was first posted on august 8, 2020 at 2:52 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 8 august 1889: Prin Inaltul Decret Regal 2073 s-a infiintat, pe langa Marele Stat Major al Armatei Romane, o coala Superioara de Resbel, prima institutie de invatamant superior din istoria Armatei romane, in prezent Universitatea Nationala de Aparare Carol I . Universitatea Nationala de Aparare Carol I este continuatoarea scolii de stat major fondate in anul 1889, de catre generalul Stefan Falcoianu cu denumirea initiala Scoala Superioara de Resbel (dupa ortografia vremii). La momentul infiintarii, era a sasea scoala de stat major din Europa, infiintata dupa cele din Berlin, Viena, Paris, Torino si Bruxelles. In anii 1889-1897, Scoala Superioara de Razboi a functionat in cladirea din strada Stirbei Voda, unde isi are sediul Directia Nationala Anticoruptie. Cursurile universitatii au inceput pe data de 5 noiembrie 1889. In toamna anului 1897, Scoala Superioara de Razboi s-a mutat in cladirea din actualul bulevard Nicolae Balcescu, unde a functionat impreuna cu Marele Stat Major, pana in anul 1914, si de sine statatoare pana in decembrie 1939, cand s-a mutat in actuala cladire, ale carei lucrari de constructie au inceput in 16 august 1937, dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu, constructor fiind antrepriza Inginer Emil Prager . Pe 6 decembrie 1939, in prezenta suveranului Romaniei, regele Carol al II-lea, a membrilor guvernului, autoritatilor civile si militare din capitala au loc festivitatile pentru inaugurarea noului local al colii Superioare de Razboi si sarbatorirea semicentenarului institutiei. Totalul absolventilor colii Superioare de Razboi din Bucuresti, in anii 1889-1939, este de 1592 de ofiteri, din care 323 au dobandit gradul de general. In anii 1919-1939 au absolvit studii militare in strainatate 57 de ofiteri romani (49 la Paris, 8 la Torino) si un numar de 5 ofiteri straini (cehi si polonezi) au absolvit coala Superioara de Razboi din Bucuresti.
In 22 iunie 1941, cursurile colii Superioare de Razboi sunt intrerupte temporar, iar ofiterii-profesori sunt repartizati, incepand cu 5 iulie, la comandamentele de armata si la cele de corp de armata din Moldova, alaturi de ofiterii-elevi din promotiile a 48-a si a 49-a, si de profesorii lor, care au participat la campania pentru eliberarea Basarabiei si Bucovinei de Nord. In aprilie 1944, coala Superioara de Razboi este dislocate pentru mai multe luni la Medias, in localul colii Primare nr. 1 din strada Mihai Viteazul, iar in localul din oseaua Pandurilor Bucuresti s-a instalat Misiunea Militara Germana pentru Armata de Uscat.
Pe 29 august 1948, prin Decretul nr. 1803 al Prezidiului M.
A.
N., Scoala Superioara de Razboi a fost desfiintata, cu motivarea lui Emil Bodnaras, ministrul fortelor armate, ca este o institutie invechita si depasita de mersul evenimentelor , iar in locul ei, pentru pregatirea superioara si politica a cadrelor armatei s-a infiintat Academia Militara. La 14 septembrie 1949, prin Decretul nr. 371 al Prezidiului M.
A.
N., s-au infiintat, dupa modelul academiilor militare sovietice, patru academii militare distincte: Academia Militara (de comanda si stat major), Academia Militara Politica, Academia Tehnica Militara si Academia Spatelui Armatei, ca institutii de invatamant superior distincte, cu structuri organizatorice separate. Pe 12 septembrie 1953, in baza Decretului nr. 368 al Prezidiului M.
A.
N. s-a desfiintat Academia Spatelui Armatei, care s-a contopit cu Academia Militara. Pe 19 august 1957, prin Decretul nr.400 al Prezidiului M.
A.
N., a fost desfiintata si Academia Militara Politica, care s-a contopit cu Academia Militara sub noua titulatura de Academia Militara Generala (A.
M.
G.). La 13 iunie 1959, prin Decretul nr. 214 al Prezidiului M.
A.
N., Academia Militara Tehnica s-a contopit cu Academia Militara Generala, care astfel a devenit o institutie complexa, subordonata nemijlocit ministrului fortelor armate, cu cinci facultati: Facultatea de arme intrunite si tancuri, Facultatea de arme (artilerie terestra, artilerie a.a., chimie militara, geniu, transmisiuni, aviatie), Facultatea militara politica, Facultatea tehnica militara si Facultatea de servicii.
In anul 1969, pe baza Decretului nr. 1037 al Consiliului de Stat privind organizarea si functionarea institutiilor militare de invatamant,...