S-a intamplat in 10 august 1500: tefan cel Mare daruieste Manastirii Putna marea dvera a Rastignirii , broderie de o valoare deosebita, ornata la colturi cu portretele votive ale domnitorului si sotiei sale, Maria Voichita, fiica lui Radu cel Frumos Dvera (provenit din slavonul dv r ) este perdeaua usilor imparatesti din catapeteasma unei biserici ortodoxe sau greco-catolice.

In []The post S-a intamplat in 10 august 1500 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 10 august 1500 was first posted on august 10, 2020 at 5:34 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 10 august 1500: tefan cel Mare daruieste Manastirii Putna marea dvera a Rastignirii , broderie de o valoare deosebita, ornata la colturi cu portretele votive ale domnitorului si sotiei sale, Maria Voichita, fiica lui Radu cel Frumos Dvera (provenit din slavonul dv r ) este perdeaua usilor imparatesti din catapeteasma unei biserici ortodoxe sau greco-catolice.

In bisericile ortodoxe, altarul este despartit de restul bisericii printr-o catapeteasma (un perete de icoane).

In catapeteasma se afla in mod traditional trei deschideri: una la mijloc si doua laterale.

Usile din deschiderile laterale se numesc usi diaconesti; in deschiderea centrala se afla doua usi (numite usi imparatesti) care se deschid lateral. Spre deosebire de usile diaconesti care acopera in intregime deschiderile laterale, usile imparatesti au o inaltime mai mica decat inaltimea deschiderii, putandu-se vedea in altar pe deasupra lor.

In momentele solemne ale liturghiei (cand, conform credintei crestine, painea si vinul se transforma in trupul si sangele Mantuitorului), partea de sus a usilor imparatesti se acopera cu o perdea numita dvera, pentru ca privirile credinciosilor din biserica sa nu patrunda in altar. La momentele randuite in timpul slujbei, preotul trage dvera, lateral sau in sus.

Dverele sunt confectionate din matase, stofa sau catifea, au diferite culori (mai frecvent alba) si sunt brodate cu motive si simboluri religioase. Pe langa stralucitele sale calitati artistice,...