S-a întâmplat în 9 august…
VIII.1945, SUA lansasera prima bomba atomica din istorie, asupra orasului japonez Hiroshima. Ziua Internationala a Popoarelor Indigene ; marcata (pe baza Rezolutiei 49/214 din 23.
XII.1994 a Adunarii Generale a ONU) pe []The post S-a intamplat in 9 august appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 9 august was first posted on august 9, 2020 at 6:17 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 9 august Ziua Nagasaki ; SUA lanseaza a doua bomba atomica, asupra orasului japonez Nagasaki/1945.: Cu cateva zile in urma, la 6.
VIII.1945, SUA lansasera prima bomba atomica din istorie, asupra orasului japonez Hiroshima. Ziua Internationala a Popoarelor Indigene ; marcata (pe baza Rezolutiei 49/214 din 23.
XII.1994 a Adunarii Generale a ONU) pe parcursul primului Deceniu international al populatiilor autohtone (inceput la 10.
XII.1994); prin Rezolutia 59/174 din 20.
XII.2004, Adunarea Generala a declarat cel de-al doilea Deceniu international al populatiilor autohtone (2005-2014) si a decis continuarea marcarii acestei zile; data a fost aleasa deoarece la 9.
VIII.1992 a avut loc prima reuniune a Grupului de lucru pentru popoare indigene. Ziua internationala a gradinilor zoologice si parcurilor , instituita de organismele specializate ca o dovada a interesului pe care comunitatea internationala il acorda amplei problematici a conservarii biodiversitatii.-48 i.
Hr.:Batalia de la Pharsalus (Thesalia), decisiva, dintre Cezar si Pompei.
Batalia de la Pharsalus a fost o lupta decisiva din timpul Razboiului civil roman al lui Cezar incheiata cu victoria lui Iulius Cezar (care conducea fortele pro-populare) impotriva fortelor pro-aristocratice ale lui Pompei si ale Senatului roman. A avut loc pe 9 august 48 i.
Hr. la Pharsalus, in centrul Greciei. Cezar a avut urmatoarele legiuni de partea sa:Legiunile de veterani din Razboaiele galice: legiunea favorita a lui Cezar, a X-a Equestris, si cele care mai tarziu au fost cunoscute sub numele a VIII-a Augusta, a IX-a Hispana si a XII-a Fulminata.
Legiunile create pentru razboiul civil legiuni mai tarziu cunoscute sub numele de I Germanica, a III-a Gallica si a IV-a Macedonica. 117: A murit imparatul roman Traian (n. 53).
Unele surse dau moartea la 8 august. 378: Batalia de la Adrianopol. Armata romana a fost infranta de vizigoti. Imparatul Valens a murit in lupta. 1173: A inceput construirea turnului din Pisa, de catre arhitectul si sculptorul Bonanno din Pisa.
Turnul din Pisa (Torre pendente di Pisa) este un turn in Pisa, Italia cu o inaltime de 56 de metri si o greutate de 14.453 tone. Constructia a inceput in august 1173.
Inalt de 55,86 m, cu o grosime a zidului la baza de 4,09 m si o greutate estimata la 14.500 tone, turnul a fost proiectat sa stea vertical. Datorita insa proastei calitati a solului, fundatia a inceput sa se scufunde imediat dupa inceperea constructiei, in anul 1173, provocand inclinarea turnului spre sud. De-a lungul timpului turnul a suferit mai multe operatii de consolidare, prin care s-a incercat stoparea sau chiar reducerea inclinarii turnului. 1483: S-a inaugurat Capela Sixtina Prima slujba a fost oficiata aici in ziua de 9 august 1483, cu aceasta ocazie capela fiind inchinata Inaltarii cu trupul la cer a Fecioarei Maria, sarbatoare si dogma romano-catolica.
Capela Sixtina (italiana: Cappella Sistina) este capela palatului papal din Vatican si este una din cele mai faimoase comori artistice ale Europei. A fost construita intre anii 1472 si 1483, in timpul pontificatului Papei Sixtus al IV-lea. Se gaseste in dreapta Bazilicii Sfantul Petru si este cunoscuta in toata lumea, fiind locul unde se tin conclavurile cardinalilor pentru alegerea unui nou papa si datorita picturilor murale ale lui Michelangelo.
Capela are o forma dreptunghiulara, masurand 40,93 metri in lungime si 13,41 metri latime, corespunzand conform traditiei biblice dimensiunilor Templului lui Solomon. Inaltimea este de 20,70 metri, plafonul este in forma de bolta, peretii laterali au 12 ferestre iar pardoseala este din mozaic policrom de marmora. Capela are doua parti: una mai mare impreuna cu altarul, rezervata ceremoniilor religioase, si alta mai mica pentru credinciosi.
In timpul solemnitatilor mai importante, peretii laterali sunt acoperiti cu tapiterii executate de Rafael.
Planurile arhitectonice apartin lui Baccio Pontelli iar lucrarile de constructie au fost executate sub supravegherea lui Giovannino de Dolci. Primul serviciu religios a fost celebrat la 9 august 1483 si a fost dedicat Inaltarii la cer a Fecioarei Maria.
Picturile de pe peretii laterali au fost executate de cei mai mari artisti ai timpului: Pietro Perugino, Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio, Cosimo Rosselli, Luca Signorelli si de ajutoarele lor, printre care Pinturicchio, Pietro di Cosimo si Bartolomeo della Gatta. Subiectele picturilor reprezinta teme de istorie religioasa, selectionate dupa conceptul medieval de impartire a istoriei lumii in trei epoci: prima de la Facerea lumii la darea Celor zece porunci, a doua de la Moise pana la nasterea lui Isus Cristos, a treia fiind epoca crestinismului.
In 1508 Papa Iuliu al II-lea i-a incredintat lui Michelangelo pictarea plafonului, care initial reprezenta un cer albastru cu stele aurii. Executarea acestei lucrari a durat patru ani (1508-1512, artistul depune un efort istovitor, lucreaza mai mult singur, stand ore in sir pe schele. Michelangelo ar fi trebuit sa picteze figurile celor 12 apostoli, cand lucrarea a fost desavarsita cuprindea peste 3.000 de figuri pe o suprafata de aproape 500 de metri patrati. Frescele au fost sfintite cu ocazia sarbatorii Tuturor Sfintilor, in anul 1512.
Giorgio Vasari povesteste: Afland ca vor fi descoperite frescele, s-a adunat toata suflarea sa priveasca picturile, ramanand cu totii muti de incantare. Artistul a folsit culori vii care, dupa renovarea Capelei intre 1981 si 1994, si-au recapatat in intregime stralucirea.
In anul 1535, Michelangelo incepe pictarea peretelui de deasupra altarului la cererea Papei Paul al III-lea, cu tema Judecata de Apoi , pe care o termina dupa sase ani, in 1541. Tema capata dimensiuni uriase, fresca infatiseaza figuri si scene pline de groaza, reflectand propria reprezentare a artistului, care trecea pe atunci printr-o dureroasa criza de credinta.
Pe 31 octombrie1541, papa dezveleste cu mult fast pictura.
Autoritatile bisericesti si opinia publica raman stupefiate la vederea atator corpuri goale, fara nicio acoperire, in cea mai importanta biserica a crestinatatii. Artistul este invinuit de imoralitate, obscenitate si blasfemie.
Cardinalul Carafa organizeaza o campanie (Campania frunzelor de vita) pentru acoperirea organelor genitale. Aceasta actiune va avea loc dupa moartea lui Michelangelo si va fi executata de unul din ajutoarele sale, Daniele da Voltera.
Cu ocazia recentelor lucrari de restaurare, asepectul original a fost refacut in cea mai mare parte. 1601: Mihai Viteazul, domn al arii Romanesti (1593-1601), al Transilvaniei (1599-1600) si al Moldovei (1600), cel care a realizat prima unire politica a celor trei tari romane, este ucis pe Campia Turzii din ordinul generalului Gheorghe Basta. La 24.
VII/3.
VIII.1601, in lupta de la Guraslau (Goraslau), fortele unite ale lui Mihai Viteazul si ale generalului Gheorghe Basta au infrant armata nobiliara condusa de Sigismund Bathori Mihai Viteazul (n. 1558, Targul de Floci d. 9 august 1601, Turda) a fost ban de Mehedinti, stolnic domnesc si ban al Craiovei, apoi domnitor al arii Romanesti si, pentru o perioada in 1600, conducator de facto al tuturor celor trei tari medievale romanesti care formeaza Romania de astazi: ara Romaneasca, Transilvania si Moldova. 1631: S-a nascut scriitorul John Dryden, care a incercat aproape toate genurile dramatice populare in zilele sale: comedie, tragicomedie, opera (piese cu interludii muzicale), tragedii in versuri albe, adaptari dupa Shakespeare, tragedie eroica in cuplete ritmate.
John Dryden (d. 12 mai 1700) a fost poet, dramaturg si critic literar englez, reprezentant al clasicismului, considerat parintele criticii literare engleze.
Walter Scott l-a numit Glorious John (Gloriosul John ). 1757: S-a nascut Thomas Telford, celebru constructor scotian de drumuri si poduri (d.02.09.1834).-1776: S-a nascut Amedeo Avogadro, fizician italian. Lorenzo Romano Amedeo Carlo Avogadro, conte de Quaregna si Cerreto (n. Torino; d. 9 iulie 1856, Torino) a fost fizician italian.
Pana la varsta de 30 de ani, a facut studii juridice, dar dupa acea varsta s-a interesat de domeniul stiintific.
Intre 1809 si 1819 a fost profesor de fizica si matematici la Colegiul Regal din Vercelli. In anul 1820 a fost infiintata prima catedra de fizica matematica din Italia, la universitatea din Torino. Amedeo Avogadro a fost numit seful acestei catedre, unde a predat, cu intreruperi, pana in 1850.
A fost membru al Academiei de tiinte si a Societatii Italiene dei XL (a celor 40). i-a orientat cercetarile spre problemele cele mai imporante din fizica si chimie.
In 1811, pe cand preda la Vercelli, a emis asa numita ipoteza moleculara , potrivit careia doua volume egale din orice gaze, aflate la aceeasi presiune si temperatura, contin acelasi numar de molecule.
Numarul lui Avogadro, cunoscut si sub denumirea de constanta lui Avogadro, este aproximativ egal cu 6,023 1023 mol-1 si reprezinta numarul de molecule continut intr-un mol de substanta. 1850: S-a nascut lingvistul german Hayman Tiktin; preocupat de limba romana, a trait o perioada la Iasi; a realizat o serie de lucrari de lingvistica romaneasca (Studii de filologie romaneasca , Gramatica romana , Manual elementar de limba romana ) si de lexicografie (Dictionar romano-german ); membru de onoare strain al Academiei Romane din 1919 (m. 1936). 1871: S-a nascut dramaturgul rus Leonid Andreev, autor al operelor Viata omului si Cel care primeste palme .
Leonid Nikolaievici Andreev (d. 12 septembrie 1919) a fost un dramaturg, nuvelist si fotograf rus, lider al miscarii expresioniste in literatura rusa, unul dintre cei mai de succes scriitori rusi dintre anii 1902 1914. 1875: S-a nascut Reynaldo Hahn, compozitor si dirijor francez de origine venezueleana; in ultimii ani ai vietii a fost directorul Operei Mari din Paris (m. 1947). 1880: S-a nascut Ioan Lupas, istoric, teolog si om politic; a organizat, impreuna cu Alexandru Lapedatu, Institutul de Istorie Nationala din Cluj (1920), pe care l-a condus pana in 1945; ministru al Sanatatii si Ocrotirilor Sociale (1926-1927) si al Cultelor si Artelor (1937-1938); din cauza activitatii sale politice, a fost inchis mai multi ani la Sighet (1950-1955) din dispozitia autoritatilor comuniste; membru titular al Academiei Romane din 1916 (m. 1967). 1896: S-a nascut Jean Piaget, biolog, psiholog si filosof elvetian; creator al psihologiei si epistemologiei genetice (m. 1980). Piaget a fost un scriitor prolific si a publicat carti ca Biologia si cunoasterea, Conceptia copilului asupra lumii, Limbajul si gandirea copilului, Epistemologie genetica, Nasterea inteligentei.
Opera lui Piaget este cunoscuta peste tot in lume si constituie inca o sursa de inspiratie in domenii ca psihologie, sociologie, educatie, epistemologie, economie si drept. 1898: Este acordat inginerului Rudolf Diesel brevetul de...