S-a întâmplat în 19 august 1881
S-a intamplat in 19 august 1881 was first posted on august 19, 2020 at 3:53 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 19 august 1881: S-a nascut George Enescu, compozitor, violonist, pianist, dirijor si pedagog; membru de onoare din 1916, membru titular din 1932 si membru titular onorific, din 1948, al Academiei Romane. George Enescu (n. Liveni, Botosani m. 4 mai 1955, Paris) este considerat cel mai important muzician roman. Personalitatea sa artistica s-a manifestat in multiple ipostaze: compozitor, violonist, pedagog, pianist si dirijor.
A inceput sa cante la vioara la varsta de 4 ani, primind indrumari muzicale de la parintii sai si de la un vestit lautar, Niculae Chioru. De la varsta de 5-6 ani dateaza primele sale incercari de compozitie. Studiul profesionist al muzicii i s-a datorat, pentru inceput, profesorului Eduard Caudella.
Intre anii 1888-1894, studiaza la Conservatorul din Viena, avandu-i ca profesori, printre altii, pe Joseph Hellmesberger jr. (vioara) si pe Robert Fuchs (compozitie). La varsta de 8 ani debuzeaza ca violinist.
Presa vieneza l-a numit un Mozart roman.
Dupa absolvirea Conservatorului din Viena, isi continua studiile la Conservatorul din Paris (1895-1899) sub indrumarea lui Martin Pierre Marsick (vioara), Andr G dalge (contrapunct), Jules Massenet si Gabriel Faur (compozitie).
Printre colegii sai de la Paris se numara Maurice Ravel, Florent Schmitt, Charles Koechlin si Theodor Fuchs.
Debutul sau componisitic in conditii exceptionale, datorat in parte protectoarei sale Elena Bibescu, are loc pe 6 februarie 1898, la Concertele Colonne din Paris, cu Poema Romana, op. 1.
In acelasi an, muzicianul in varsta de 17 ani incepe sa dea lectii de vioara si sustine recitaluri la Bucuresti. Admirat de Regina Elisabeta a Romaniei (celebra protectoare a artei Carmen Sylva), este deseori invitat sa cante la Castelul Peles din Sinaia.
Enescu a compus mai multe lieduri, inspirat de cateva poeme ale reginei Carmen Sylva.
Din primii ani ai secolului XX dateaza compozitiile sale mai cunoscute, cum sunt cele doua Rapsodii Romane, op. 11(1901-1902), Suita nr. 1 pentru orchestra, op. 9(1903), prima sa Simfonie, in Mi b, op. 13 (1905), apte cantece pe versuri de Cl ment Marot, op. 15 (1908).
Activitatea sa muzicala alterneaza intre Bucuresti si Paris.
Intreprinde turnee in mai multe tari europene, alaturi de parteneri prestigiosi, ca Alfredo Casella, Pablo Casals, Louis Fournier.
In timpul primului razboi mondial ramane in Bucuresti.
Dirijeaza Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven (pentru...