S-a intamplat in 21 august 1882: S-a nascut fizicianul Augustin Maior; contributii in fizica teoretica (teoria relativitatii, a gravitatiei, termodinamica); a infiintat, la Sibiu, prima scoala de telegrafie si telefonie din Transilvania. Augustin Maior (n. Reghin d. 3 octombrie 1963, Cluj) a fost un fizician, pedagog si inventator roman.

S-a nascut la Reghin la 21 []The post S-a intamplat in 21 august 1882 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 21 august 1882 was first posted on august 21, 2020 at 1:21 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 21 august 1882: S-a nascut fizicianul Augustin Maior; contributii in fizica teoretica (teoria relativitatii, a gravitatiei, termodinamica); a infiintat, la Sibiu, prima scoala de telegrafie si telefonie din Transilvania. Augustin Maior (n. Reghin d. 3 octombrie 1963, Cluj) a fost un fizician, pedagog si inventator roman.

S-a nascut la Reghin la 21 august 1882. Unele Surse indica data nasterii ca fiind 12 august, altele 22 august eu am ales sa-l prezentam azi, pe 21 august. Important e ca a trait si a creatParintii sai, Tereza (o femeie cu o educatie deosebita) si Gheorghe (invatator si apoi director al Scolii primare romanesti din Reghin) au crescut cinci copii: Olivia, Augustin, Iuliu, Gheorghe si Ana.

Augustin Maior a urmat primii ani de educatie scolara la Reghin, in limba germana: gradinita, scoala primara si secundara, Liceul Evanghelic German. Apoi a frecventat cursurile Liceului Piarist din Targu Mures si ale Liceului Catolic din Budapesta, demonstrand, pe langa usurinta de insusire a limbilor straine, si aptitudini dosebite in domeniul fizicii si matematicii. A reusit examenul de Bacalaureat in anul 1900 dupa care, pana in 1904, a urmat cursurile Facultatii de Mecanica a Institutului Politehnic din Budapesta. In anul 1905 a frecventat o serie de cursuri post-universitare la universitati renumite din Viena, M nchen si G ttingen, audiind mari personalitati stiintifice ale vremii, ca D. Hilbert, H. Minkowski, F. Klein, C. R nge, E. Riecke, L. Prandtl, E. Wiechert sau mai tinerii M. Born, L. Debyeand si M. von Laue.

In luna noiembrie 1905 este angajat prin concurs inginer la Statia Experimentala a Postelor din Budapesta unde, in 1906, a reusit sa transmita simultan, pe o singura linie telefonica de 15 km, 5 convorbiri fara ca semnalele sa interfereze. Fundamentele teoretice ale telefoniei multiple au fost publicate in 1907 in revista Elektrotechnische Zeitschrift si apoi, in 1914, in lucrarea The use of High-Frequency Alternating Currents in Telegraphy, Telephony and for Power Transmission publicata in revista The Electrician .

Dupa primul razboi mondial si unirea Transilvaniei cu Romania, Augustin Maior isi pune experienta sa la dispozitia autoritatilor romane, devenind director general al Postelor, Telegrafelor si...