S-a intamplat in 22 august 1890: S-a stins din viata Vasile Alecsandri. Vasile Alecsandri (n. 21 iulie 1821 (alte surse mentioneaza 1818 sau 1819), Bacau d. Mircesti, judetul Iasi), poet si dramaturg, membru fondator al Academiei Romane, om politic, diplomat. Exponent al generatiei pasoptiste, a fost puternic implicat in evenimentele revolutionare de la 1848 []The post S-a intamplat in 22 august 1890 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 22 august 1890 was first posted on august 22, 2020 at 12:14 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 22 august 1890: S-a stins din viata Vasile Alecsandri. Vasile Alecsandri (n. 21 iulie 1821 (alte surse mentioneaza 1818 sau 1819), Bacau d. Mircesti, judetul Iasi), poet si dramaturg, membru fondator al Academiei Romane, om politic, diplomat. Exponent al generatiei pasoptiste, a fost puternic implicat in evenimentele revolutionare de la 1848 si in miscarea unionista. Lui Alecsandri i-a fost oferit tronul Moldovei insa acesta l-a refuzat pentru a inlesni calea spre Unirea Principatelor sub sceptrul unui domn mai putin criticat de politica vremii.

Ca ministru al Afacerilor Straine in primii ani ai domniei lui Alexandru Ioan Cuza, a colindat cancelariile occidentale pentru a face cunoscuta cauza unionista a romanilor.

A fost in primul rand un poet important si un dramaturg original. S-a bucurat de recunoastere si admiratie atat in tara cat si peste hotare, fiind deosebit de apreciat de lumea francofona, devenind laureat al premiului Ginta latina la Montpellier in 1878. Fiu al spatarului Vasile Alecsandri si al Elenei Cozoni, urmeaza primii ani de scoala (1824 1828) in particular cu un dascal grec, apoi cu dascalul maramuresean Gherman Vida. A fost intern la pensionul din Iasi al lui Victor Cuenim in perioada 1828 1834. In 1835 si-a trecut bacalaureatul in litere la Paris, iar in anul urmator s-a inscris la Facultatea de Drept, pe care a abandonat-o pentru a-si pregati un bacalaureat in stiinte in 1837.

A revenit in tara in 1839, unde a ocupat functiile de sef de masa la Serviciul scutelnicilor si al pensiilor din Iasi (1839 1846) si director al Teatrului National din Iasi (1840), caruia i-a dat o noua organizare si un nou repertoriu de piese originale.

Incepand din anul 1843 Alecsandri a desfasurat o activitate politica intensa, fiind unul dintre liderii evenimentelor din primavara anului 1848. Domnul Moldovei, Mihail Sturdza, a retezat imediat orice tentativa de miscare revolutionara arestand pe majoritatea complotistilor. Impreuna cu mai multi colegi, Alecsandri reuseste sa se refugieze in Ardeal unde colaboreaza la redactarea programului politic Printipiile noastre pentru reformarea patriei de la Brasov, apoi la Cernauti, unde colaboreaza la revista fratilor Hurmuzachi, Bucovina .

Ulterior, se retrage in exil, iar impreuna cu Alecu Russo si Nicolae Balcescu infiinteaza revista Romania viitoare , sustinand cauza unionista a romanilor. De asemenea, in perioada exilului, Alecasandri calatoreste foarte mult in strainatate si acumuleaza o vasta experienta diplomatica. Revenit in tara, noul domnitor, Grigore Alexandru Ghica il numeste arhivar al statului (1850) si membru in Comisia pentru reorganizarea invatamantului public din Moldova (1851). In timpul Caimacamiei de Trei, tanarul pasoptist este secretar de stat la Departamentul Trebilor de Afara.

Alecsandri a...