S-a intamplat in 21 august 1925: S-a nascut actorul Toma Caragiu. Toma Caragiu s-a nascut la Hrupisti, in Grecia, intr-o familie de aromani. De la tatal sau, Nicolae Caragio, a invatat, conform spuselor sale, cata demnitate are un om care-si pastreaza traditiile si cugetul curat, iar de la mama sa, Athina Papastere, a mostenit sensibilitatea. []The post S-a intamplat in 21 august 1925 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 21 august 1925 was first posted on august 21, 2020 at 2:30 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 21 august 1925: S-a nascut actorul Toma Caragiu. Toma Caragiu s-a nascut la Hrupisti, in Grecia, intr-o familie de aromani. De la tatal sau, Nicolae Caragio, a invatat, conform spuselor sale, cata demnitate are un om care-si pastreaza traditiile si cugetul curat, iar de la mama sa, Athina Papastere, a mostenit sensibilitatea. La varsta de trei ani, se muta, alaturi de parintii sai si sora sa, Matilda, din regiunea Kastoriei, din nordul Greciei, in Cadrilater, la Silistra, iar incepand cu anul 1940, ajung in Romania, stabilindu-se, la Ploiesti.

Aici, Toma Caragiu urmeaza cursurile Scolii Sfintii Apostoli Petru si Pavel , este cooptat in trupa de teatru a liceului si scrie in revista unitatii de invatamant, Framantari . In 1945 obtine diploma de Bacalaureat, apoi, in conditiile in care parintii sai si-ar fi dorit sa devina medic veterinar, se inscrie la facultatea de drept, dar o abandoneaza la scurta vreme, pentru a se inscrie la Conservatorul de Muzica si Arta Dramatica Bucuresti, clasa Victor Ion Popa. In anul 1948, pe vremea studentiei, in anul III, se produce debutul sau pe o scena adevarata scena Studioului Teatrului National din Piata Amzei, cand i se incredinteaza rolul unui scutier din Toreadorul din Olmado in regia lui Ion ahighian.

Tot in perioada studentiei, Toma Caragiu a adunat in jurul sau alti artisti, alaturi de care a realiza spectacolul Take, Ianke si Cadir , de V. I. Popa, pe care il joaca, mai ales in vacante, la cinematograful Modern din Ploiesti, apoi Trandafirii rosii de Zaharia Barsan. Lua astfel nastere un nucleu teatral numit Brigada culturala Prahova , care in 1947 avea sa se transforme in Teatrul Sindicatelor Unite si ulterior, in 1949, va deveni Teatrul de Stat Ploiesti .

La 1 mai 1948 este angajat la Teatrului National, iar un an mai tarziu obtine Diploma de absolvire a I.

A.

T.

C. A urmat apoi coala de Ofiteri de rezerva ai Armatei, iar la 1 aprilie 1951 este angajat la Teatrul de Stat din Constanta, unde joaca, printre alte roluri, pe Rica Venturiano in piesa O noapte furtunoasa , sau pe sergentul McDonald din Vocea Americii de Boris Lavreniov, in regia lui Ion Diacu.

In anul 1952 se casatoreste cu o colega de teatru, Maria Bondar, o casnicie nu tocmai fericita, insa cei doi aveau sa adopte o fetita, Maria (Doina) Caragiu. Cuplul avea sa divorteze in anul 1962. In anul 1953, tanarul actor este numit in functia de director al Teatrului de stat din Ploiesti, pozitie in care se va afla pentru urmatorii 12 ani. Pe scena teatrului prahovean, Toma Caragiu avea sa interpreteze de-a lungul acestor ani, 34 de roluri. Printre acestea se afla Truffaldino din Sluga la doi stapani (1954) de Carlo Goldoni, in regia lui Alexandru Braun, Figaro din Nunta lui Figaro (1955) de Beaumarchais, in regia lui Harry Eliad, Ianke din Tache, Ianke si Cadar (1956), creatia profesorului sau de Conservator, in regia lui Traian Ciuculescu, Zmeul-Zmeilor din Insir-te margarite (1958), de Victor Eftimiu, in regia lui Harry Eliad, Vulpoiu din Razvan si Vidra (1959) de B. P. Hasdeu, sub bagheta lui Gigi Ionescu, Stancu Varatecu din Poarta (1959).

In 1955, Caragiu debuta in primul sau film, care era si prima pelicula color de la noi, Nufarul rosu , in regia lui Gheorghe Tobias. In anul 1963, Toma Caragiu se casatoreste cu Elena Bichman, tot actrita, aflata si ea la a doua casnicie, dupa divortul de actorul si dramaturgul Paul Ioachim. In 1965, se transfera la Bucuresti, unde este angajat ca actor al Teatrului Lucia Sturza Bulandra , primul rol aici fiind Macheath in Opera de trei parale de Bertolt Brecht, pe aceeasi scena aflandu-se Clody Bertola, George Maruta, Rodica Tapalaga si Margareta Paslaru.

In 1967 a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a pentru merite deosebite in domeniul artei dramatice .

Toma Caragiu a demonstrat o daruire exceptionala pentru teatru care i-a adus titlul de comic genial , in anul...