S-a intamplat in 25 august 1873: S-a nascut Lucia Sturdza Bulandra, actrita, directoare de teatru si profesoara. Lucia Sturdza-Bulandra (n.

Iasi d. 19 septembrie 1961, Bucuresti), actrita, descendenta unei familii princiare de renume, a absolvit Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti. Negasind un post in invatamant, s-a prezentat, in 1898, la directorul Teatrului National, []The post S-a intamplat in 25 august 1873 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 25 august 1873 was first posted on august 25, 2020 at 1:35 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 25 august 1873: S-a nascut Lucia Sturdza Bulandra, actrita, directoare de teatru si profesoara. Lucia Sturdza-Bulandra (n.

Iasi d. 19 septembrie 1961, Bucuresti), actrita, descendenta unei familii princiare de renume, a absolvit Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti. Negasind un post in invatamant, s-a prezentat, in 1898, la directorul Teatrului National, Petre Gradisteanu, care, dupa o singura proba, a angajat-o.

In seara debutului, a primit o telegrama de la bunica ei, prin care ii interzicea sa poarte pe scena numele marii familii din care facea parte: Je te d fends de porter le nom de ton p re sur la sc ne (Iti interzic sa porti pe scena numele tatalui tau ). Lucia Sturdza-Bulandra n-a ascultat porunca.

Debutul, in piesa intr-un act Primul Bal, a dramaturgului francez atunci in voga, douard Pailleron, la 1 octombrie 1898, i-a aratat nevoia stringenta de o pregatire adecvata. La Conservatorul Aristizzei Romanescu a studiat, dupa cum afirma chiar ea, tot ceea ce avea legatura cu arta dramatica si a urmarit jocul marilor actori romani si straini. De la actorii rusi a invatat ce inseamna daruirea si identificarea, iar de la italianul Ermette Novelli a inteles marele rost al jocului actorului .

Pe 18 septembrie 1911 a avut loc premiera filmului Amor Fatal, unde a jucat alaturi de Tony Bulandra cu care, dupa cateva luni, s-a casatorit. In 1914 a infiintat, impreuna cu sotul ei s.a., Teatrul Regina Maria. Acesta, schimbandu-si mereu componentii la conducere, in cele din urma se va stabiliza sub sigla Companiei Bulandra Maximilian Storin, cu sediul in Piata Senatului.

In cadrul acestei asociatii, Lucia Sturdza-Bulandra desi singura femeie avea cuvantul cel mai greu; autoritara, severa si exigenta, cu o putere de munca uimitoare. Au intocmit un repertoriu valoros, au atras regizori si actori de prestigiu, in frunte cu Maria Ventura de la Comedia Franceza din Paris.

Ca...