Lăsăm televizorului să ne guverneze viaţa?!
Mentalitatea contemporana cu privire la modern sau monden tinde sa exprime o anumita optiune ce caracterizeaza un tip de gandire capabil sa redea, mai ales prin imagine, stari sufletesti, afecte, dar si materialul in integralitatea sa.
Imortalizarea pe pelicula pare sa surprinda, cu eficienta, tot ceea ce tine de omenitate. Intre mijloacele mass-media, cel ce serveste la modul special iscusintei demonice ramane ca star, televizorul.
Curand ne pregatim a intampina cu nesfarsita bucurie biruinta vietii asupra mortii, Invierea Mantuitorului. Postul, ca modalitate de unire cu Hristos si prin Hristos, inseamna atat asceza, cat si mistica; presupune renastere sufleteasca, asumarea Crucii si, dupa imbratisarea ei, pornirea pe calea cea stramta, avand, prin rugaciune, nadejdea in ocrotirea Celui de Sus pe acest traseu duhovnicesc.
Insa contextului in care traim ii opunem insasi fiinta noastra care, voind a se retrage din lume, intampina diverse dificultati. Unele sunt aparente. Altele ne cutremura prin duritatea realismului lor. Invazia de ziare si reviste de toate tipurile, in genere maculatura de cea mai joasa speta, care se vinde la cantar, aglomereaza mintea si inima cu imagini dintre cele mai penibile si revoltatoare. T.
V.-ul parca slujeste si mai bine acestei strategii ce vrea sa distruga tot ce poate fi mai pur. Ma opresc la MINTEA tanarului intoxicata acum, datorita televizorului. Obscenitatile defileaza, fara nici o jena, pe diagonala acestuia, sau pe paginile revistelor, alimentand imaginatia adolescentului, care, nefiind adesea pregatit pentru o buna selectie, ajunge sa opereze cu niste clisee ce-i distrug puritatea sufleteasca: violenta ca tip de atitudine agresiv, violenta moravurilor etc. Il angajeaza intr-o ascunsa lupta cu propriu-i sine despre care, in general, nu discuta, dar isi asuma acest tip de negativ la inaltele cote la care-i sunt oferite de T.
V., devenind magistrala unealta a diavolului.
Evanghelistul Matei invata ca luminatorul trupului este ochiul. Speranta ca ochiul tau sa fie curat, datorita multitudinii de programe deplorabile, atat ca si conceptie, dar, mai ales, ca modalitate de reflectare a realitatii, se topeste undeva, in agresivitatea cu care tot ce tine de sexologie, ca stiinta si nu numai, se prezinta fara menajamente la toate orele zilei sau ale noptii pentru tot consumatorul.
Societatea contemporana incearca sa clarifice tuturor varstelor atitudini de intimitate transformate in imagini de duzina cu accesibilitate tuturor varstelor. Decenta cu care nu-si permiteau anumite generatii nici macar sa sugereze anumite situatii, se pare, e ingropata undeva departe de finele mileniului nostru.
Se insista spre a se evalua corespunzator capacitatea de informare a...