S-a întâmplat în 5 septembrie…
S-a nascut la Paris, ca fiu al regelui Filip al II-lea si al Isabellei de Hainaut. Era supranumit Ludovic Inima []The post S-a intamplat in 5 septembrie appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 5 septembrie was first posted on septembrie 5, 2020 at 5:24 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 5 septembrie 1187: S-a nascut Regele Ludovic al VIII-lea al Frantei (d. 1226). Ludovic al VIII-lea al Frantei (Louis VIII de France) (d. 8 noiembrie 1226), a fost rege in perioada 1223-1226.
S-a nascut la Paris, ca fiu al regelui Filip al II-lea si al Isabellei de Hainaut. Era supranumit Ludovic Inima de Leu . 1450: Lupta din padurea de langa Crasna (in apropiere de Vaslui). Bogdan al II-lea, domnul Moldovei, infrange oastea nobililor poloni din Halici si Podolia, care incercau sa-l reinscauneze pe Alexandrel, refugiat in Polonia dupa infrangerea de la Tamaseni. 1568: S-a nascut Tommaso Campanella, filosof si scriitor italian (m. 1639). 1638: S-a nascut Regele Ludovic al XIV-lea al Frantei (Regele Soare) (d. 1715). In timpul domniei sale absolutismul monarhic a atins, in Franta, apogeul (ii este atribuita celebra expresie statul sunt eu ); a promovat o politica externa de anexiuni; razboaiele si luxul curtii regale au ruinat tara; a incurajat artele, literatura si stiinta (m.1.
IX.1715).-1660: S-a nascut scriitorul englez Daniel Defoe (m.1731). Primul mare romancier realist englez (Robinson Crusoe, 1719 si altele). Intemeietor al ziaristicii moderne in Anglia. Impreuna cu Samuel Richardson, Defoe este considerat fondatorul romanului englez. Primul mare romancier realist englez, Defoe este un observator minutios, preocupat de morala individuala si sociala. 1698: arul Petru cel Mare al Rusiei a introdus un impozit pe barbi, pentru a-si determina poporul sa renunte la obiceiurile orientale. Barbatii trebuiau sa plateasca 100 de ruble pe an, pentru a obtine acest drept. Numai preotii si taranii sunt scutiti de aceasta taxa. 1704: S-a nascut pictorul francez Maurice Quentin de la Tour. Maurice Quentin de La Tour (d.17 februarie 1788) a fost un portretist francez stilul rococo care la inceput a pictat pasteluri. Printre faimoasele personalitati carora le-a pictat portretele se numara Voltaire, Rousseau, Louis XV si Madame de Pompadour. 1733: S-a nascut Christoph Martin Wieland, scriitor iluminist german (m. 1813). 1735: S-a nascut compozitorul si organistul german Johann Christian Bach. Johann Christian Bach (d. 1 ianuarie 1782) a fost un compozitor si pianist german din perioada clasica. A fost al unsprezecelea si cel mai tanar fiu al lui Johann Sebastian Bach. O mare parte a vietii a trait la Londra. Creatia sa (opere, simfonii, sonate), care se caracterizeaza prin simplitate si spontaneitate, l-a influentat pe Mozart.-1745, 5/16: S-a nascut Mihail I. Kutuzov, feldmaresal rus, participant la razboaiele ruso-turce; comandant suprem al armatei ruse in razboiul impotriva lui Napoleon I (1812) (m. 1813). 1774: S-a nascut pictorul suedez Caspar David Friedrich. .
A vazut lumina zilei in Greifswald, un mic oras din Pomerania de pe coasta Marii Baltice, locuit mai ales de marinari si pescari. Orasul Greisfwald apartinea in acel timp de Suedia si viitorul pictor a pastrat toata viata sa cetatenia suedeza. In 1781, cand nu implinise inca sapte ani, ii moare mama. Incepand de atunci, de cei sapte fii si doua fiice ale familiei Friedrich se va ocupa o guvernanta, careia i se adauga un profesor de latina. In 1787, tanarul Caspar traieste o mare drama. Pe cand se juca pe marea inghetata a Balticii, gheata cedeaza sub el. Fratele sau, Christoffer, ii sare in ajutor, il salveaza, dar se ineaca el sub gheata marii. Pictorul nu va vorbi niciodata despre aceasta intamplare tragica. Pana in anul 1791, ii mai mor doi frati si o sora. Singuratatea se simte in intraga sa viitoare opera artistica.
In 1790, dupa incercari in domeniul literaturii, Caspar incepe sa studieze desenul. Frecventeaza timp de patru ani cursurile profesorului Johann Quistrop, arhitect, pictor si gravor deopotriva. Quistrop il indeamna sa ia ca model pentru desenele sale reproducerile dupa operele marilor maestri, si ii pune la dispozitie propria sa colectie de tablouri si gravuri. In acelasi timp il sfatuieste sa deseneze dupa natura. Natura va fi principala sursa de inspiratie a primelor sale lucrari.
In 1794, Friedrich pleaca la Copenhaga, unde lucreaza cei mai buni maestri ai acelor timpuri. Acolo sta patru ani si dobandeste cunostinte temeinice prin studierea perspectivei si compozitiei. In mai 1798 se stabileste la Dresda, unde frecventeaza cea mai importanta Academie de Arta din Germania, fondata in 1769..
In aceasta perioada incepe sa picteze in culori, la inceput acuarele, mai tarziu in ulei. In 1801, Friedrich descopera insula Rugen din Marea Baltica. Este fermecat de campiile pitoresti, de stancile majestoase de pe tarmul marii si de padurile de stejari, imagini pe care le fixeaza in nenumarate schite. In vara anului 1803, artistul se stabileste la Loschwitz, langa Dresda. In atmosfera mai sumbra a meleagurilor Germaniei pictorul isi regaseste dorintele si dispozitia sufleteasca. Caspar David Friedrich moare la Dresda, la 7 mai 1840. 1791: S-a nascut Giacomo Meyerbeer, compozitor, pianist si dirijor german (m. 1864). Creatia sa este prin excelenta romantica. A ramas in istoria muzicii ca un maestru al mijloacelor de expresie muzicala: recitativul si declamatia, mai ales in operele sale Hughenotii si Africana. A mai compus cantate, lucrari simfonice, marsuri, muzica bisericeasca. 1803: A murit Pierre Choderlos de Laclos, scriitor francez. Pierre Ambroise Fran ois Choderlos de Laclos (n. 17 octombrie 1741) a fost un romancier francez, cunoscut mai ales pentru romanul epistolar Legaturile primejdioase (Liaisons dangereuses ). Aparut in patru volume in 1782, romanul, sub titlul complet Les Liaisons dangereuses ou lettres recueillies dans une soci t et publi es pour l instruction de quelques autres (Legaturile primejdioase sau scrisori adunate intr-o societate si publicate intru instruirea altor cateva), ilustreaza psihologia erotica a societatii artificiale si rafinate a marii aristocratii franceze (a vietii impotriva naturii ) din perioada anterioara Revolutiei franceze. 1817: S-a nascut scriitorul rus Aleksei Konstantinovici Tolstoi (m. 1875). 1842: S-a nascut Ilarion Puscariu, teolog, pedagog si istoric; vicar al Arhiepiscopiei Sibiului (1889-1922, hirotonit arhiereu in 1921); vicepresedinte al ASTREI (1889-1901); a publicat lucrari de istorie laica si bisericeasca, de pedagogie; a colaborat la o serie de publicatii romanesti din Transilvania; membru de onoare al Academiei Romane din 1916 (m. 1922). 1851: S-a nascut Gheorghe ontu, maior, erou al Razboiului de Independenta (1877-1878), cazut pe campul de lupta, in timpul asaltului pentru cucerirea Redutei Grivita 2 (m. 30.08/11.09.1877). 1854: S-a nascut Emanoil Riegler, medic si farmacolog roman. Emanoil Riegler (n.
Grozesti, Bacau d. 30 august 1929, Iasi) a fost un medic, farmacolog, membru corespondent al Academiei Romane. A fost elev al Seminarului Sfantul Gheorghe din Roman si a urmat studiile medicale la Universitatea din Viena.
Emanoil Riegler a fost ales membru corespondent al Academiei Romane in martie 1904. In perioada 1904 1905 el a fost presedintele Societatii de Medici si Naturalisti din Iasi, societate ce publica Revista Medico-Chirurgicala, prima revista medicala romaneasca. Emanoil Riegler a fost medic internist si profesor la Facultatea de Medicina din Iasi. Preocupat de dezvoltarea asistentei medicale, el a fost organizatorul serviciului de asistenta de urgenta (Salvarea) in Iasi si a infiintat Serviciul de clinica terapeutica. Drept omagiu, amfiteatrul Clinicii a III-a Medicala din Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi ii poarta numele. 1857: A murit Auguste Comte, filosof, matematician, sociolog francez.
Isidore Marie Auguste Fran ois Xavier Comte (n. 19 ianuarie 1798, Montpellier d. Paris), a fost un sociolog si filosof francez.
Absolvent al Scolii Politehnice, in anii 1817 1824 a fost secretar al lui Saint-Simon si a fost profund influentat de acesta. Saint-Simon a intrebuintat pentru prima oara termenul de filozofie pozitivista. Totusi lui Comte ii revine meritul de a fi elaborat un sistem coerent, cu o logicasi o baza stiintifica superioara fata de Saint-Simon.
Auguste Comte a urmarit crearea unei filosofii pozitiviste, corespunzatoare ultimului stadiu la care omenirea trebuia sa aspire in viziunea sa, dupa ce a trecut prin faza teologica si acea metafizica, care erau considerate drept faze necesare in dezvoltarea omenirii de la copilarie spre maturitatea din cea de a treia faza, a spiritului pozitiv. 1857: S-a nascut Smara (pseudonimul Smarandei Gheorghiu); activitatea sa diversa ca scriitoare, publicista, membra a mai multor societati culturale sta sub semnul rolului sau important de militanta activa in miscarea feminista a epocii; este prima reprezentanta a Romaniei care conferentiaza in Occident, participand la congrese internationale: Congresul orientalistilor (1889), Congresul Uniunii Femeilor pentru Pace (1900), Congresul latin (1902), Congresul educatiei in familie (1913) (m. 1944). 1857, 5/17: S-a nascut inginerul rus Konstantin iolkovski; studii de aerodinamica si astronautica; unul dintre fondatorii astronauticii (m. 1935). 1858: S-a nascut Alexandru Vlahuta, scriitor si publicist; membru post-mortem al Academiei Romane (1948) (d. 19 noiembrie 1919, Bucuresti). 1862: S-a infiintat, la Arad, Asociatia nationala pentru cultura si conservarea poporului roman . 1879: S-a nascut Nicolae T. Deleanu, fitofiziolog si biochimist; a fost primul cercetator, pe plan mondial, care a semnalat procesul de homeostazie (mentinerea in anumite limite a constantelor fiziologice) a ionilor in organismele vegetale (d.29.05.1959). 1882: Prima Sarbatoare a muncii la New York. 1887: S-a nascut, la Barlad, jud. Vaslui, Constantin Vasiliu-Rascanu (m.1980), general roman. S-a remarcat in luptele de la Sevastopol si in Kuban, precum si in operatiunile militare impotriva trupelor germane de pe Valea Prahovei, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. A fost ministru de razboi (1945-1946) in guvernul dr. Petru Groza, contribuind la promovarea procesului de politizare a armatei. 1892: S-a nascut Szigeti Jozsef, violonist maghiar, stabilit initial in Franta (1938) si apoi in SUA (1951) (m. 1973). 1902: S-a nascut Darryl F. Zanuk, producator de filme american. A fost director al studioului Warner Brother (1928-1933), apoi intemeietor al studiourilor 20th Century , la conducerea carora ramane pana in 1956, cand devine producator independent. A fost cel mai longeviv dintre magnatii de la Hollywood. (d.22.12.1979). 1895: S-a nascut, la Dej, jud. Cluj, Victor Cherestesiu (m.1971), istoric roman. Membru al Societatii Romane de tiinte Istorice. A efectuat cercetari asupra istoriei moderne a Transilvaniei, domeniul predilect fiind revolutia de la 1848-1849. Asupra ei a elaborat mai multe studii si o ampla lucrare cu caracter monografic: Din istoria Transilvaniei, 2 vol., 1961. 1902: A murit Rudolf Virchow (din cauza unei complicatii survenite in urma fracturii femurului, dupa ce a cazut din tramvai), geniul teoriei celulare; medic si anatomist german, fondatorul patologiei celulare (n. 13.10.1821 in or. Schivelbein, aflat astazi pe teritoriul Poloniei) Rudolf Ludwig Karl Virchow (n. 13 octombrie 1821, Schivelbein, Pomerania, azi: Swidwin/Polonia d.
Berlin) a fost un medic si renumit patolog german, fondator al patologiei celulare. Virchow s-a straduit sa reuneasca medicina clinica cu fiziologia si cu anatomia patologica, fiind considerat unul din cei mai importanti creatori ai medicinii moderne. Celebrul sau dicton Omnis cellula e cellula (Orice celula provine din alta celula ) a modificat radical gandirea medicala in directia unui nou concept, si anume considerarea aparitiei bolilor drept consecinta a turburarilor in structura si functiunea celulelor organismului. Alte contributii esentiale ale lui Virchow la dezvoltarea medicinii sunt descoperirea si izolarea nosologica a leucemiei, precum si studiile sale asupra naturii trombozei, inflamatiei venoase si emboliilor, principiile stabilite de el fiind si astazi valabile. 1905: S-a nascut (la Budapesta, in familia unui industrias evreu) romancierul si jurnalistul britanic Arthur Koestler (m. 1983, s-a...