S-a intamplat in 6 septembrie 1940: Sub presiunea generalului Ion Antonescu, a Miscarii legionare, a Germaniei si a conducatorilor PN si PNL, regele Carol al II-lea transmite prerogativele regale fiului sau, Mihai; incepe cea de-a doua domnie a lui Mihai I (1940-1947); fostul suveran omite deliberat termenul de abdicare, in speranta unei reveniri la tron, []The post S-a intamplat in 6 septembrie 1940 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 6 septembrie 1940 was first posted on septembrie 6, 2020 at 4:23 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 6 septembrie 1940: Sub presiunea generalului Ion Antonescu, a Miscarii legionare, a Germaniei si a conducatorilor PN si PNL, regele Carol al II-lea transmite prerogativele regale fiului sau, Mihai; incepe cea de-a doua domnie a lui Mihai I (1940-1947); fostul suveran omite deliberat termenul de abdicare, in speranta unei reveniri la tron, daca imprejurarile o vor permite.

Carol al II-lea (1893 1953) este cel mai controversat rege al Romaniei. Dupa o tinerete aventuroasa, in 1925 s-a despartit de sotia sa Elena, a renuntat la drepturile de mostenitor al coroanei Romaniei si s-a stabit la Paris, impreuna cu Elena Lupescu. Eroticul asta e o primejdie si pentru tara si pentru noi; sa multumim Providentei ca putem scapa de el , i-a spus Ion I.

C. Bratianu lui Gh. Tatarescu, putin inainte de reuniunea de Consiliu de Coroana care lua act de renuntarea lui Carol.

Regele Ferdinand l-a indepartat din familia regala si l-a desemnat ca mostenitor pe tanarul sau nepot, Mihai. Astfel, prima domnie a lui Mihai I a inceput in 1927, dupa moartea bunicului sau, Ferdinand I. Regele-copil a fost tutelat de o Regenta.

Dupa negocieri cu Iuliu Maniu, Carol s-a intors in tara pe 6 iunie 1930 si a fost proclamat rege dupa doua zile. Desi promisese ca renunta la relatia cu Elena Wolf, a exilat-o pe regina-mama Elena si si-a adus iubita la Bucuresti.

Anii sai de domnie 1930 1940 au fost marcati pe de-o parte de o crestere economica si de o dezvoltare culturala, dar pe de alta parte de o destramare a democratiei. A influentat cursul vietii politice prin manipularea partidelor politice si, in final, prin suprimarea lor.

Una dintre fortele ostile lui Carol a fost Miscarea legionara condusa de Corneliu Zelea Codreanu, miscare ce inregistra tot mai multa popularitate, gratie formelor sale neobisnuite de manifestare: sprijin dat taranimii in gospodarie, tabere de munca in constructii. Dar actele de violenta, atacurile antisemite si criticile acerbe aduse partidelor, au determinat luarea de masuri impotriva legionarilor. Razboiul fatis dintre rege si Codreanu s-a accentuat odata cu succesul electoral din 1937 al legionarilor care ajunsesera a treia forta in tara. O forta pe care Carol avea sa o decapiteze in noaptea de 29/30 noiembrie 1938 cand a ordonat executia lui Codreanu, aflat deja sub arest la inchisoarea Jilava. Motivul este poate cel invocat de Armand Calinescu in insemnarile sale: regele dorea sa ramana singurul interlocutor posibil al lui Hitler, in eventualitatea orientarii politicii romanesti spre Germania.

In 1938, Regele Carol al II-lea a dizolvat partidele politice, a abolit constitutia si a instaurat un regim de autoritate monarhica.

Pe acest fond, treptat, regimul sau isi pierde sprijinul de care se bucurase institutia monarhica in Romania pana atunci, astfel ca, in zece ani, situatia devine foarte grea.

In acest context, a aparut in prim plan figura generalului Ion Antonescu. Desi era un cunoscut adversar al sefului statului, Antonescu era considerat de Carol singura persoana capabila sa restabileasca ordinea in tara la acel moment. Generalul se bucura de autoritate in cadrul armatei, avea increderea Garzii de Fier, iar Iuliu Maniu si Dinu Bratianu nu manifestau o opozitie vehementa fata de persoana acestuia. Pe 4 septembrie 1940, regele il numeste pe Antonescu in functia de presedinte a Consiliului de ministri. In seara imediata numirii in functie, generalul i-a cerut lui Carol sa-l investeasca cu puteri depline. Desi initial a refuzat, pe la orele 06.00 din dimineata zilei de 5 septembrie, regele a semnat decretul prin care Ion Antonescu, prim-ministrul Romaniei, era investit cu puteri depline in stat.

Totodata, este abrogata Constitutia din 27 februarie 1938 si sunt...