S-a întâmplat în 10 septembrie 2008
S-a intamplat in 10 septembrie 2008 was first posted on septembrie 10, 2020 at 5:52 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 10 septembrie 2008: La CERN a fost pus in functiune Large Hadron Collider. Large Hadron Collider (Mare Accelerator de Hadroni ; pe scurt LHC) este un accelerator de particule, construit la Centrul European de Cercetari Nucleare CERN, intre Muntii Alpi si Muntii Jura, langa Geneva. Constructia a fost finalizata in mai 2008 si a costat peste trei miliarde de lire sterline. Are o forma de cerc cu circumferinta de 27 km, situat la 100 m sub pamant.
LHC este considerat cel mai performant accelerator de particule din lume. Scopul LHC este de a explora validitatea si limitarile Modelului Standard, modelul teoretic de baza din domeniul fizicii particulelor. Teoretic, acceleratorul ar trebui sa confirme existenta bosonului Higgs, acoperind elemente lipsa ale Modelului Standard si explicand felul in care particulele elementare capata anumite proprietati, cum ar fi masa. Acceleratorul a fost pus in functiune la 10 septembrie 2008. A fost construit in colaborare cu peste opt sute de fizicieni din peste optzeci si cinci de tari precum si in parteneriat cu sute de universitati si laboratoare importante. Dupa greutati tehnice importante a fost repus in functiune in noiembrie 2009.
Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (cunoscuta mai ales prin acronimul CERN, pastrat de la vechea denumire in limba franceza Conseil europ en pour la recherche nucl aire, Consiliul European pentru Cercetare Nucleara; CERN este cel mai mare laborator din lume pentru cercetarea particulelor elementare. Laboratorul este situat la cativa kilometri de Geneva la granita dintre Elvetia si Franta.
Functia primara a complexului CERN este de a furniza acceleratoare de particule elementare si alte tipuri de infrastructuri necesare fizicii particulelor de...