S-a intamplat in 16 septembrie 1437: Nobilii maghiari, fruntasii secui si sasi incheie, la Capalna, o intelegere (cunoscuta in istorie sub numele de Unio Trium Nationum ), potrivit careia privilegiatii din Transilvania se obligau sa se ajute reciproc impotriva taranilor rasculati sau a turcilor; reinnoita de mai multe ori, intelegerea a fiintat pana in 1848, ca []The post S-a intamplat in 16 septembrie 1437 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 16 septembrie 1437 was first posted on septembrie 16, 2020 at 12:49 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 16 septembrie 1437: Nobilii maghiari, fruntasii secui si sasi incheie, la Capalna, o intelegere (cunoscuta in istorie sub numele de Unio Trium Nationum ), potrivit careia privilegiatii din Transilvania se obligau sa se ajute reciproc impotriva taranilor rasculati sau a turcilor; reinnoita de mai multe ori, intelegerea a fiintat pana in 1848, ca un instrument de asuprire sociala, nationala si religioasa a populatiei romanesti. Fraterna Unio (Uniunea Frateasca), cunoscuta sub numele de Unio Trium Nationum. desi partile semnatare au fost patru, a fost un pact de alianta mutuala militara si politica incheiat pe parcursul Rascoalei de la Bobalna in data de 16 septembrie 1437 intre marea nobilime maghiara din Transilvania, clerul catolic, orasenii sasi si taranii liberi secui. Intelegerea a fost semnata la Capalna, aflata pe atunci in Comitatul Dabaca.

Uniunea a fost incheiata ca o consecinta la Rascoala de la Bobalna. Dupa ce au precizat care va fi modul de aprovizionare a armatei in timp de razboi, cei care au initiat pactul au hotarat ca atunci cand una dintre parti va fi atacata si va cere ajutor ceilalti sa fie datori sa-i dea ajutor. Desi intelegerea...