S-a intamplat in 17 septembrie 1944: Al doilea razboi mondial. Armata a 4-a Romana a dus lupte grele pentru fortarea Muresului in centrul Transilvaniei, in zona Oarba de Mures.

In contextul prilejuit de evenimentele de la 23 august 1944, Armata romana din interior s-a angajat, chiar in seara aceleiasi zile, in luptele pentru izgonirea trupelor germane []The post S-a intamplat in 17 septembrie 1944 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 17 septembrie 1944 was first posted on septembrie 17, 2020 at 4:24 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 17 septembrie 1944: Al doilea razboi mondial. Armata a 4-a Romana a dus lupte grele pentru fortarea Muresului in centrul Transilvaniei, in zona Oarba de Mures.

In contextul prilejuit de evenimentele de la 23 august 1944, Armata romana din interior s-a angajat, chiar in seara aceleiasi zile, in luptele pentru izgonirea trupelor germane de pe teritoriul Romaniei iar Armata 1 Romana, potrivit Directivei Operative a Marelui Stat-Major, a primit misiunea sa execute operatia de acoperire a frontierei de nord-vest, incepand de la Intorsura Buzaului pe toata lugimea de 900 de km a frontierei pana la Orsova incepand cu data de 24 august 1944. Punctul de comanda al Armatei a fost instalat in Sibiu. Pana catre data de 1 septembrie, trupele romane participante la operatia de acoperire au desfasurat numai actiuni cu caracter local.

Pe masura incheierii victorioase a luptelor cu inamicul de la sud de Carpati, din Bucuresti si de pe Valea Prahovei, trupele romane sunt trimise peste munti, in Transilvania, unde, intre 1-4 septembrie 1944, participa la consolidarea dispozitivului de acoperire. In acest timp a fost reinfiintata Armata a 4-a Romana, comandant generalul Gheorghe Avramescu, iar punctul de comanda al armatei a fost instalat la Fagaras. Armata a 4 a Romana a preluat o parte din sectorul de acoperire incredintat initial Armatei 1 intre Brasov si Gilau, acesteia din urma ramanandu-i pentru acoperire sectorul de frontiera dintre Gilau si Orsova in Crisana si Banat. Astfel se incheie victorioasa la 4 septembrie operatia de acoperire a frontierei trecandu-se la o alta forma a actiunilor de lupta. La 5 septembrie 1944, Armata a 2 a Ungara, intarita cu Divizia 8 SS Germana trece la ofensiva in podisul Transilvaniei planificandu-si loviturile pe trei directii: Cluj Aiud Alba Iulia, directia principala, Sarmasel Ludus Blaj si Targu Mures Tarnaveni celelalte doua directii, reusind sa patrunda pana la aliniamentul Miraslau Veseus Tarnaveni Suplac. La 7 septembrie ofensiva inamicului este oprita de catre Armata 4 Romana. Concomitent, pe directia Brasov Sfantul Gheorghe, Corpul de Munte roman a continuat ofensiva. La 7 septembrie 1944 Armata Romana a intrat in subordinea comandamentelor rusesti, iar Marinei militare i s-a facut dezonoarea de a-i fi fost debarcate echipajele incepand cu 3 septembrie si inlocuite cu echipaje rusesti. In dimineata zilei de 9 septembrie, fortele principale ale Armatei a 4 a Romane Corpul 6 Armata, Corpul Motomecanizat, Corpul 6 Teritorial au trecut la ofensiva in centrul podisului Transilvaniei. Pe directia Tarnaveni Ungheni Corpul 6 Armata a zdrobit rezistentele opuse de inamic intre Tarnava Mica si Mures, iar la 14 septembrie au ajuns la Mures in mai multe puncte si au inceput pregatirile pentru fortarea raului. Pe directia Aiud Turda, Corpul 6 Teritorial a dus lupte pe caile de acces spre Turda zdrobind rezistenta Corpului 2 Armata ungar, iesind pana in seara zilei de 15 septembrie pe raul Aries, intre Poiana Aiudului si Cornesti. In acest timp Divizia 2 Munte Romana, de la flancul stang al Armatei a 4-a atacat pe directia Ocolis-Baisoara ajungand la nord de Aries. In a doua jumatate a lunii...