S-a intamplat in 17 septembrie 1773: S-a nascut, la Viena, Austria, Constantin Caracas (m.1828), medic, tipograf si editor roman. A contribuit la organizarea stiintifica a medicinii romanesti si a introdus vaccinarea antivariolica in ara Romaneasca. A fost unul dintre fondatorii spitalului Filantropia din Capitala. A infiintat la Bucuresti prima tipografie laica din ara Romaneasca (1817). []The post S-a intamplat in 17 septembrie 1773 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 17 septembrie 1773 was first posted on septembrie 17, 2020 at 3:41 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 17 septembrie 1773: S-a nascut, la Viena, Austria, Constantin Caracas (m.1828), medic, tipograf si editor roman. A contribuit la organizarea stiintifica a medicinii romanesti si a introdus vaccinarea antivariolica in ara Romaneasca. A fost unul dintre fondatorii spitalului Filantropia din Capitala. A infiintat la Bucuresti prima tipografie laica din ara Romaneasca (1817). Constantin Caracas a facut parte dintr-o familie de medici greci (si tatal lui si fratele lui au fost medici) care, dupa studii la Viena, s-a stabilit la Bucuresti. A ramas celebru pentru ca a introdus si generalizat vaccinul antivariolic. Catre anul 1800 scria el -, cand m-am intors in acest oras al Bucurestilor, dupa ce am invatat medicina la Universitatea din Viena, am inceput fara intarziere vaccinarea, fara opunere din partea locuitorilor; incat la 1802, vaccinarea era generala in tot orasul, cum si in alte targuri . A fost membru al comisiei sanitare a orasului Una din cele mai utile indatoriri ale unui guvern este grija sanatatii si a vietii locuitorilor; fiindca siguranta si fericirea oricarei natiuni tine de puterile fizice si intelectuale capatate prin trai bun .

Iubitor al tarii in care se stabilise, a scris Topografia arii Romanesti , pe care sotia i-a publicat-o, postum, in limba greaca. Familia i-a cerut poetului George Sion s-o traduca in limba...