S-a întâmplat în 17 septembrie 980
A fost interesat de mai multe domenii, printre care astronomia, alchimia, chimia si psihologia. S-a nascut la []The post S-a intamplat in 17 septembrie 980 appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 17 septembrie 980 was first posted on septembrie 17, 2020 at 3:32 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 17 septembrie 980: S-a nascut Avicenna. Abu Al al-Husayn ibn Abd Allah ibn S n al-Balkh , deseori numit Ibn Sina sau latinizat Avicenna. a fost filosof, scriitor, medic si cercetator al naturii, siit de origine tadjic-persana.
A fost interesat de mai multe domenii, printre care astronomia, alchimia, chimia si psihologia. S-a nascut la Afsh na, langa Buhara in Persia (acum Uzbekistan) si a murit la Hamadan, in Iran, in august 1037. A scris peste 300 de lucrari, in parte pierdute. A dezvoltat in mod creator unele dintre elementele inaintate ale gandirii aristotelice. El afirma ca lumea exista dintotdeauna, ca si Dumnezeu, din care ar proveni nu ca o creatie, cum sustineau teologii ci ca o emanatie. A afirmat existenta unei legaturi indisolubile intre materie si miscare si a unei legitati naturale universale. Avicenna a avut o contributie substantiala in domeniul stiintelor naturii (al mecanicii, mineralogiei, botanicii, zoologiei etc) contribuind la pregatirea stiintei experimentale moderne. Opera sa medicala a stat timp de cinci secole la baza studiului medicinii, atat in Orient cat si in Occident.
Lucrarile sale au inceput sa fie traduse in latina in prima jumatate a secolului al XII-lea. Inca de la varsta de 10 ani Ibn-Sina stia pe dinafara Coranul si studia cu mult interes metafizica, fizica si filosofia. La 16 ani s-a apucat de medicina, pe care, dupa propria-i marturisire, n-a gasit-o prea grea, in schimb Metafizica lui Aristotel, pe care o citise de 40 de ori, nu a ajuns sa o priceapa decat dintr-o cartulie a unui comentator, Al-Farabi.
Desi inca foarte tanar i se dusese vestea ca era un medic excelent. Insusi emirul Nuh Ibn Mansur, bolnav de multa vreme si socotit fara leac, l-a chemat pe Ibn-Sina-Avicenna si nu mare i-a fost surpriza ca l-a vindecat. Drept rasplata, emirul i-a ingaduit sa se foloseasca de biblioteca sa, care cuprindea cele mai felurite scrieri. Era cea mai ravnita si binevenita rasplata pentru tanarul medic dornic de a cunoaste cat mai mult din tainele medicinii.
Viata acestui om deosebit a fost zbuciumata. Facea parte dintr-o secta proscrisa, din care cauza familia lui a avut de suferit nenumarate prigoniri; cand se socotea mai linistit trebuia sa fuga pentru a-si salva viata. El a cautat insa sa invinga aceste adversitati prin filosofie, citind, scriind sau dictand credinciosului sau ucenic Ghiuzgiani sau practicand larg binefacerea. Faima lui se intemeiaza, in primul rand, pe lucrarile medicale, dar inainte de a ne ocupa de aceasta latura a personalitatii sale, sa amintim in treacat ca a fost si un distins...