S-a intamplat in 18 septembrie 53: S-a nascut Traian, imparat roman (d. 117). Marcus Ulpius Nerva Traianus (n. 18 septembrie 53, Italica Santiponce, d. 9 august 117 Selinus Cilicia), Imparat Roman intre (98 117) a fost al doilea dintre cei asa-zisi cinci imparati buni ai Imperiului Roman (dinastia Antoninilor) si unul dintre cei []The post S-a intamplat in 18 septembrie appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 18 septembrie was first posted on septembrie 18, 2020 at 2:59 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 18 septembrie 53: S-a nascut Traian, imparat roman (d. 117). Marcus Ulpius Nerva Traianus (n. 18 septembrie 53, Italica Santiponce, d. 9 august 117 Selinus Cilicia), Imparat Roman intre (98 117) a fost al doilea dintre cei asa-zisi cinci imparati buni ai Imperiului Roman (dinastia Antoninilor) si unul dintre cei mai importanti ai acestuia. In timpul domniei sale, imperiul a ajuns la intinderea teritoriala maxima. 96: A murit Domitian, imparat roman.

Titus Flavius Domitianus (24 octombrie 51 18 septembrie 96), cunoscut ca Domitian, a fost imparat roman al dinastiei Flaviilor din 81 pana in 96.

Proclamat imparat la 13 septembrie 81, fiul lui Vespasian si al Domitillei si fratele lui Titus, inaugureaza o politica sensibil deosebita de cea a primilor Flavi. Sprijinindu-se pe armata, pe garda pretoriana, urmeaza o linie autocratica. Personalitate orgolioasa, violenta, revendicand titlul de dominus et deus se proclama in 85 censor perpetuus (cenzor pe viata) si intra in conflict cu aristocratia senatoriala.

Victorios in campania intreprinsa in 83 la Rin impotriva tribului germanic al chatilor, Domitian adopta titlul de Germanicus. O invazie a dacilor si a aliatilor lor in Moesia, soldata cu moartea guvernatorului, il obliga in 86 sa intervina personal pe frontul de la Dunare. Moesia este impartita acum in doua provincii : Moesia Inferior (in a carui componenta intra si Dobrogea) si Moesia Superior. Campania initiata in 87 la nordul Dunarii impotriva lui Decebal se incheie cu o infrangere; in 88, ofensiva romana marcheaza o victorie la Tapae si duce la incheierea unei paci de compromis intre Roma si Dacia (89). La18 septembrie 96, Domitian, ultimul dintre Flavi, cade victima unei conjuratii de palat, organizata de comandantul garzii palatului si de sotia sa, Domitia Longina. 1600: Mihai Viteazul este invins la Miraslau. Mihai Viteazul pierde Ardealul, fiind infrant de trupele austriece conduse de generalul Gheorghe Basta 1709: S-a nascut Samuel Johnson (m.1784), filolog, scriitor si critic literar englez. Ultimul mare reprezentant al clasicismului englez. A elaborat lucrari de lexicografie (Dictionarul limbii engleze, 1755), primul mare dictionar englez cu citate ilustrate. A scris studii despre Shakespeare si o editie a operelor acestuia. Samuel Johnson, sau Dr Samuel Johnson, nascut la 7 septembrie (sau la 18 septembrie stil nou) 1709 si mort la 13 decembrie 1784, este unul din principalii autori ai literaturii engleze din secolul XVIII: poet, eseist, bibliograf; lexicograf si de asemenea unul dintre cei mai fini critici ai acestei literaturi. A fost editor al operelor lui Shakespeare si al revistelor The Rambler si The Idler.

A fost ultimul mare reprezentant al clasicismului englez prin a carui opera a dominat viata literara a Angliei acelei epoci. 1739: A fost incheiata pacea de la Belgrad; a fost pus punct razboiului ruso-austro-turc din perioada 1736-1739; Imperiul Habsburgic restituia arii Romanesti Oltenia 1783: A incetat din viata, la St. Petersburg, Rusia, Leonhard Euler (n.1707), matematician, fizician si astronom elvetian de origine germana. Este considerat creatorul calculului variational (Institutiones calculi integralis, 1755). A adus contributii fundamentale in matematica. A efectuat cercetari in domeniile mecanicii rationale, opticii, hidrodinamicii, mecanicii ceresti. A dezvoltat teoria miscarii planetelor si cometelor. Euler este considerat a fi fost forta dominanta a matematicii secolului al XVIII-lea si unul dintre cei mai remarcabili matematicieni si savanti multilaterali ai omenirii. Alaturi de influenta considerabila pe care a exercitat-o asupra matematicii si matematizarii stiintelor stau atat calitatea si profunzimea, cat si prolificitatea extraordinara a scrierilor sale, opera sa exhaustiva putand cu usurinta umple 70 80 de volume de dimensiuni standard (daca ar fi publicata vreodata integral). 1793: Presedintele SUA George Washington a pus piatra de temelie a Capitoliului, devenit astazi simbol al politicii americane. 1809: Se redeschide The Royal Opera House numita pe atunci Theatre Royal cu premiera Macbeth, de William Shakespeare. 1819: S-a nascut fizicianul francez L on Foucault; a determinat viteza luminii (1850) si a demonstrat miscarea de rotatie a Pamantului cu ajutorul pendulului care-i poarta numele (1851) (m. 1868).

A ramas in istoria fizicii mai ales pentru experienta sa care a demonstrat rotatia Pamintului in jurul axei sale (pendulul lui Foucault, instalat in Pantheonul din Paris) Acest pendul a fost reinstalat in 1995 si in prezent se poate vizita. Alte contributii ale sale in fizica: determinarea vitezei luminii, inventarea giroscopului, descoperirea curentilor Foucault 1831: A murit poetul Vasile Carlova; desi concentrata doar in cateva poezii, experienta sa literara este atat de semnificativa, incat se constituie in veritabilul inceput al liricii romane moderne (n. 1809). 1849: S-a nascut Robert Harris, portretist i peisagist canadian, de origine engleza 1851: A aparut prima editie a ziarului american The New York Times sub titlul The New York Daily Times. 1888: S-a inaugurat Statuia in bronz a lui Miron Costin, realizata de Wladyslav C. Hegel, amplasata la raspantia strazilor Cuza Voda cu Gh. I. Bratianu, aproape de Teatrul National V. Alecsandri din Iasi. Statuia are doua basoreliefuri amplasate pe piedestalul de gresie: in dreapta Miron Costin citind la curtea regelui polon Ioan al III-lea, Cronica Moldovei, si stanga arestarea cronicarului de catre trimisii lui Constantin Cantemir, care l-au ucis banuindu-l ca ar fi uneltit impotriva sa. La baza statuii au fost ingropate osemintele cronicarului decapitat in 1691, impreuna cu cele ale fratelui sau Velicio, aduse de la Barbosi-Roman. Miron Costin (1633-1691), cronicar. 1896: A murit tefan Gonata, agronom si om politic, membru fondator al Societatii Academice Romane 1897: S-a nascut dirijorul si compozitorul spaniol Pablo Soroz bal (m. 1988) 1904: A aparut, la Bucuresti, pana in anul 1930, saptamanalul umoristic Furnica . 1905: S-a nascut Greta Garbo, actrita de film suedeza, stabilita in SUA (m. 1990) 1907: S-a nascut Edwin Mattison McMillan (m.1991), fizician american. Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie (1951), impreuna cu G.

T. Seaborg. Unul dintre inventatorii sincrotronului (1945). A sintetizat (1940), impreuna cu P. H. Abelsov, primul element transuranian, neptuniul-239 si a izolat (1941), impreuna cu G. T. Seaborg, plutoniul-239 bombardand uraniul cu neutroni. 1907: S-a nascut scriitorul Arsavir Acterian (Jurnalul unui pseudo-filosof , Jurnal in cautarea lui Dumnezeu ) (m. 17.09.1997) 1909: A murit Grigore Tocilescu, istoric, arheolog (s-a ocupat de studiul civilizatiilor preromane de pe teritoriul Romaniei) si folclorist; membru titular al Academiei Romane din 1890, vicepresedinte al acestui for (1896-1898; 1907-1909). Grigore Tocilescu (n. 26 octombrie 1850, Fefelei, Prahova d., Bucuresti) a fost un istoric, arheolog, epigrafist si folclorist roman, membru titular al Academiei Romane (1890).

Dupa terminarea scolii primare si a gimnaziului la Ploiesti, Tocilescu pleaca intai la Bucuresti, unde termina liceul la Sf. Sava, dupa care urmeaza studiile superioare la Praga si Viena, unde s-a format ca jurist, filolog clasic, slavist si istoric. Obtine titlul de doctor in filosofie si se licentiaza in drept.

In anul 1877 Grigore Tocilescu a fost la Moscova, la muzeul Rumiantov, unde a copiat cartea De-nceputul lumiei de-ntaiu, scrisa de Mihail Moxa si i-a trimis copia lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, care apublicat-o in Cuvente den batrani, (vol. I, 1878). Lucrarea este un fel de istorie universala, care incepe de la facerea lumii , vorbeste de asirieni, egipteni, persi, trecand apoi la romani. Face pe scurt istoria Republicii Romane, dupa care enumera imparatii de Apus si de Rasarit, pana la stabilirea domniei turcesti in Europa si termina cu primele lupte ale turcilor cu romanii la 1489. Intors in tara, ocupa in 1881, ocupa postul de profesor de istorie antica si de epigrafie la Universitatea Bucuresti.

Este coautor al lucrarii Marele Dictionar Geografic al Romaniei, aparut in 5 volume la Bucuresti, in perioada 1898-1902. A fost secretar general la Ministerul Invatamantului si, de mai multe ori, senator conservator.

Tocilescu este unul din primii istorici care s-a ocupat de studiul civilizatiilor de pe teritoriul fostei Dacii. A lasat trei lucrari impresionante: Dacia inainte de romani, Monumentul de la Adamclisi in colaborare cu O. Benndorf si G. Niemann si Fouilles et recherches arch ologiques en Roumanie.

Ca folclorist a publicat in colaborare o vasta culegere folclorica.

ScrieriDacia inainte de romani, Tipografia Academiei Romane, 1880Istoria romanilor, (reeditare) Editura Tipo Moldova, 2010Balade si doine (reeditare), Editura Miracol, 2010; Editura Dacia XXI, Cluj-Napoca, 2011, ISBN 978-606-604-096-9. 1911, 18.

IX / 1.

X: Grigore Brezeanu (regizor si scenarist, unul dintre pionierii cinematografului romanesc) termina primul film artistic romanesc, Amor fatal ; in distributie: Lucia Sturdza si Tony Bulandra 1921: S-a nascut scriitoarea portugheza Maria Judite de Carvalho (m. 1998) 1923: S-a nascut Regina Ana, sotia regelui Mihai al Romaniei 1924: S-a nascut poetul si prozatorul Stelian Filip; tatal cantaretei Viorela Filip (m. 2010) 1927: S-a nascut soprana Maria indilaru 1931: S-a nascut Valeriu Sarbu, poet si dramaturg; autor de scenarii radiofonice, unele preluate de radiodifuziuni din Roma, Munchen, Koln, Helsinki, Sarajevo, Belgrad, Bratislava; distins (in anii 1971, 1973 si 1978) cu Premiul Radiodifuziunii Romane (m. 2009) 1931: A inceput agresiunea Japoniei impotriva Chinei. Actiunile agresive ale Japoniei au drept rezultat ocuparea, in mai putin de 5 luni, a intregului teritoriu al Chinei de nord-est (provincia istorica Manciuria) 1935: S-a nascut sculptorul Dumitru Pasima, macedonean de origine-1939: Portavionul englez HMS Courageous este scufundat de catre submarinul german U 29 1947: Inaugurarea Teatrului Municipal din Bucuresti (actualul Teatru Lucia Sturdza Bulandra ), cu piesa Insula de Mihail Sebastian, in regia lui Mircea eptilici, care a realizat si decorurile si costumele; interpreti: Jules...