O statistica recenta arata ca Irlanda a fost prima tara din lume care a pus inaplicare o lege ce interzice fumatul la locul de munca, in pub-uri si restaurante. Pentru nerespectarea interdictiilor se pun amenzi usturatoare. La 10 ani de la intrarea in vigoare a restrictiilor, s-a constatat ca fumatorii din randul irlandezilor au scazut cu peste 7% []O statistica recenta arata ca Irlanda a fost prima tara din lume care a pus inaplicare o lege ce interzice fumatul la locul de munca, in pub-uri si restaurante. Pentru nerespectarea interdictiilor se pun amenzi usturatoare. La 10 ani de la intrarea in vigoare a restrictiilor, s-a constatat ca fumatorii din randul irlandezilor au scazut cu peste 7%, iar decesele din cauza fumatului au fost cu 3.726 mai putine.

Am auzit pe multi impatimiti ai fumatului ca ar vrea sa se lase de patima aceasta, dar nu pot. De buna-voie nu poate omul, dar de frica legii poate. Legea din Irlanda in privinta fumatului o lege omeneasca, ce atrage dupa sine pedepse mari poate sa-i determine pe multi impatimiti sa scape de patima lor.

Ar fi bine sa se dea si in tara noastra o astfel de lege, nu numai in privinta fumatului, ci si a alcoolului, care face ravagii mari.

Dar nu numai la patima fumatului sau a alcoolului vreau sa fac referinta, ci m-am gandit ca, de frica amenzilor si a pedepselor omenesti, se poate scapa deci de oarecare patima. i ma gandesc oare de ce atat de multi oameni nu se tem de Legea sfanta a lui Dumnezeu, care este mai presus de orice lege omeneasca? Oare de ce foarte multi oameni nu se tem de pedeapsa lui Dumnezeu, care este moartea vesnica, iadul cu foc? Pentru ca cei mai multi, chiar daca se numesc crestini ortodocsi, nu cred in moartea vesnica si nici in viata vesnica. Nu stie nimeni ce-o fi dupa moarte. Aici e raiul si aici e iadul, asa gandesc cei mai multi, chiar si dintre cei care merg regulat la biserica.

Zilele trecute, vorbeam cu un batran de 83 de ani si, printre altele, l-am intrebat: Dumneata esti om batran, te-ai pregatit pentru moarte? Da, mi-a raspuns batranul, am bani la C.

E.

C. pentru inmormantare. Nu au nevoie copiii sa puna nici un leu. Mormantul l-am pregatit. Am tot ce-mi trebuie. Da, e bine ca te-ai pregatit si cu astea, zic eu, dar dupa moarte vom merge la Judecata lui...