S-a intamplat in 25 septembrie 1875: S-a nascut Marta Trancu-Rainer, prima femeie chirurg din Romania. Sotie a medicului Francisc Iosif Rainer (1874-1944), creatorul scolii de anatomie si ctitorul antropologiei romanesti, ea s-a dedicat cercetarii si activitatii medicale, atat in timp de pace, cat si in vremuri de razboi. A fost membra a Academiei de Medicina []The post S-a intamplat in 25 septembrie 1875 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 25 septembrie 1875 was first posted on septembrie 25, 2020 at 2:42 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 25 septembrie 1875: S-a nascut Marta Trancu-Rainer, prima femeie chirurg din Romania. Sotie a medicului Francisc Iosif Rainer (1874-1944), creatorul scolii de anatomie si ctitorul antropologiei romanesti, ea s-a dedicat cercetarii si activitatii medicale, atat in timp de pace, cat si in vremuri de razboi. A fost membra a Academiei de Medicina din Romania si membra de onoare a Societatii de Biologie din Bucuresti. Marta Trancu-Rainer (nascuta la 25 septembrie 1875, Targu Frumos, judetul Iasi decedata la 9 ianuarie 1950, Bucuresti) a fost un medic roman, prima femeie chirurg din Romania, membra a Academiei de Medicina din Romania.

Marta Trancu s-a nascut in familia negustorilor armeni Lazar Trancu si Ana, nascuta Ciomac. Fratele sau mai mare, Grigore Trancu-Iasi, a devenit un cunoscut om politic, profesor universitar, scriitor si memorialist. Orfana de tata la varsta de 11 ani, Marta urmeaza studiile secundare la pensionul Humpel din Iasi ca bursiera externa. Dorind sa practice medicina, se inscrie la Facultatea de Medicina din Iasi in 1893. La sfarsitul primului an de studii obtine, datorita rezultatelor merituoase, bursa Fundatiei Vasile Adamachi a Academiei Romane. In anul 1899 termina studiile medicale, avandu-i in acceasi promotie pe Constantin Botez, cunoscut ulterior ca un animator al vietii culturale iesene, si pe Leon Ghelerter si pleaca la Bucuresti cu intentia de a se specializa in anatomie patologica cu profesorul Babes. In prealabil, insa, se prezinta la Clinca medicala de la Spitalul Coltea condusa de profesorul George Stoicescu care ii propune sa ramana in clinica si sa se specializeze in anatomie patologica alaturi de seful de laborator al clinicii, Francisc Iosif Rainer. Ulterior reuseste la examenul pentru postul de medic secundar in chirurgie, practicand in specialitatile de chirurgie si ginecologie. Se casatoreste la 7 februarie 1903 cu Francisc Rainer, reputat anatomist si antropolog. Peste putin timp, in noiembrie 1904, Marta Trancu-Rainer, sotia doctorului Francisc Josif Rainer, devine prima femeie chirurg din Romania si reusind sa se plaseze a treia din generatia sa, a prins un post la spitalul Colentina. In acelasi an s-a nascut unicul copil al familei Rainer, Sofia. Incepand cu anul 1905 Marta Trancu-Rainer a facut un stagiu de patru...