Cat de minunate sunt aceste trei ganduri la care meditam, din cuprinsul acestui psalm! Iata, acest psalm este considerat unul dintre putinii psalmi ai blestemului. i totusi, daca nu alegem blestemul, ci binecuvantarea, nu ura, ci dragostea, atunci gandurile si invataturile sale sunt binecuvantate pentru noi. Este un psalm al razbunarii si osandei, dar, daca []Cat de minunate sunt aceste trei ganduri la care meditam, din cuprinsul acestui psalm!Iata, acest psalm este considerat unul dintre putinii psalmi ai blestemului. i totusi, daca nu alegem blestemul, ci binecuvantarea, nu ura, ci dragostea, atunci gandurile si invataturile sale sunt binecuvantate pentru noi.

Este un psalm al razbunarii si osandei, dar, daca noi suntem fiii rugaciunii si ai iertarii, el este pentru noi lumina si bucurie.

Chiar daca guri rele, inselatoare si mincinoase te latra, barfindu-ti toate faptele si inveninandu-ti toate zilele,daca alergi la rugaciune si, cu caldura iertatoare, poti mijloci la Dumnezeu, ca sa le dea vrajmasilor tai vreme de pocainta, de iertare si mantuire, atunci binecuvantarile lui Dumnezeu nu vor intarzia sa vina peste tine. i peste tot ce este al tau. De aceea, suflet scump, asculta sfatul acesta pe care inca o data ai prilejul sa-l primesti din Sfantul Cuvant al lui Hristos:umbla nevinovat!Fereste-te cu toata grija sa nu fie in cugetul tau nici un viclesugsi in cuvintele tale nici o prefacatorie,si in umbletele tale nici o desfranare,si in partasia ta nici o abatere,si in credinta ta nici o schimbare,si in invatatura ta nici o ratacireCa sa nu dai vreun prilej intemeiat de cuvant osanditor impotriva ta.

Caci daca vei fi vinovat de vreuna din aceste fapte, atunci meriti din plin orice osanda.

Atunci nu-i nici o cinste sa suferi, ci, mai degraba, e o rusine.

Atunci singura cinste este a-ti recunoaste raul tau si a te indrepta. Dar daca umbli in credinciosie fata de Domnul si in ascultare fata de dreptarul invataturii dintai,daca lupti cu statornicie in credinta ta si in fratietatea de la inceput, cu un cuget cinstit si o constiinta treaza,atunci nu te teme!Pot sa te blesteme oricat vor voi gurile rele, Dumnezeu te va binecuvanta.

Pot sa te apese oricat vor voi mainile asupritoare, Dumnezeu te va izbavi.

Pot sa te pagubeasca oricat vor voi cei nedrepti, Dumnezeu te va despagubi.

De aceea, macar ca ei te barfesc, tu binecuvanteaza!Macar ca ei cauta razbunari contra ta, tu iarta si te roaga!Macar ca ei umbla sa-ti faca cel mai mare rau, tu umbla sa le faci cat poti cel mai mare bine: iertarea si mantuirea.

Ia pilda pe Domnul si pe toti cei ai Lui (Mat. 5, 44; Luca 23, 34; Fapte 7, 60),ca sa poti ajunge langa El si langa toti cei ai Sai (Ioan 17, 24) Nu vreau sa ma mai apar, oricate-nvinuiriar fi sa-mi mai aduceti, cat de nedrepte fie,c-ar fi s-aduc atuncea cuiva-nvinovatiri si nu mai vreau aceasta de-as mai trai-o vecie! De cine nu pot bine, rau nu mai vreau sa spun,ce nu port cu placere purta-voi cu rabdare,spre palma prigonirii vreau fata sa-mi supunsi nici sa-l tin in minte pe cel ce da mai tare. O Doamne, ai iertare spre toti cati m-au zdrobitsi-i scapa de osanda ceruta de Dreptate,si-ncredinteaza-i, Doamne, pe toti, ca n-am mintitcand mi-au vazut nainte iertarea pentru toate! Dumnezeul si Invatatorul nostru, Iisuse Doamne,Tu, Binecuvantatul nostru Indrumator,fii in veci slavit pentru minunile si rasplatirile Tale!Iti multumim pentru ca nu numai prin Cuvantul sfintelor Tale invataturi ne-ai aratat ce cale sa urmam spre a ajunge la cea mai fericita si statornica bucurie,ci mai ales prin pilda Ta ne-ai aratat ce mare este multumirea de a ierta si de a ne ruga pentru cei care se poarta rau cu noi!Fii binecuvantat pentru toata bucuria pe care am simtit-o ori de cate ori am facut astfelsi iarta-ne pentru raul pe care l-am marit ori de cate ori n-am facut!Daruieste, Doamne Iisuse, Te rugam, tuturor...