6. Sa stiti ca cine seamana putin, putin va secera, iar cine seamana mult, mult va secera. Versetul 6. Cine seamana putin In tot acest loc din Sfanta Scriptura, Duhul Domnului, prin Sfantul Apostol, cauta sa ne arate si sa ne invete ca una dintre cele mai frumoase parti ale omului duhovnicesc este virtutea darniciei. []6. Sa stiti ca cine seamana putin, putin va secera, iar cine seamana mult, mult va secera. Versetul 6. Cine seamana putinIn tot acest loc din Sfanta Scriptura, Duhul Domnului, prin Sfantul Apostol, cauta sa ne arate si sa ne invete ca una dintre cele mai frumoase parti ale omului duhovnicesc este virtutea darniciei. i ca un adevarat credincios trebuie sa devina un om care, si in privinta, asta sa se asemene, in tot felul lui de a fi si de a simti, cu Domnul sau Iisus, cu Tatal Ceresc, Care este plin de mila si bogat in bunatate.

Despre virtutea darniciei s-a tot vorbit si se tot vorbeste atat de mult. Poate ca se vorbeste chiar si prea mult, pentru ca prea multi sunt cei stapaniti de pofta lacomiei si de a tot lua mereu. i atunci au tot interesul sa vorbeasca despre darnicie altora, caci aceasta este mereu in folosul lorAltii vorbesc de ea, caci prea multi sunt stapaniti de pacatul zgarceniei si atunci trebuintele lucrarii lui Dumnezeu sau nevoile saracilor raman datorii mereu neplatite si goluri mereu neumplute, in asa fel incat este mereu nevoie sa li se aduca oamenilor aminte neincetat de acestea.

Dar, de obicei, in privinta asta, celui care da nu-i nevoie sa-i aduci aminte de aceasta parte atat de insemnata a unei vieti duhovnicesti el da fara sa i se cearaIar cel caruia este mereu nevoie sa-i tot aduci aminte de acestea, acela, de obicei, nu da, nici daca i se tot cereNevoia de a da pentru Dumnezeu o parte din avutul sau din castigul nostru nu este in primul rand o trebuinta a lui Dumnezeu, sau o trebuinta a semenilor nostri, ci este o datorie a noastra.

Este o trebuinta a noastra, un interes al nostru, un folos al nostru. Cum este o trebuinta de a semana acum, pentru ca sa avem ce culege mai tarziu. i cum fiecare semanator, care este intelept si sanatos, se gandeste din vremea semanatului ca sa semene cat mai mult si cat mai la timp, tocmai ca la vremea secerisului sa aiba ce strange si mult si bun tot asa ar trebui sa privim noi binefacerea, datoria de a face si a da cat mai mult, cat mai cu bucurie si cat mai bine in lucrarea darniciei despre care scrie atat de limpede aici Cuvantul Domnului nostru.

De altfel, gandul si duhul darniciei sunt puse de Dumnezeu in orice suflet care este curat in felul venirii lui la Hristos. i care vrea sa umble in chip placut si frumos cu Dumnezeul sau.

Duhul Sfant este, in primul rand, Duhul unei darnicii bogate. El, de la inceput, S-a aratat plin de orice dar bun si cu o revarsare de darnicie in toate privintele peste Biserica si Lucrarea Sa.

In nici o privinta Duhul Domnului nu S-a aratat sarac sau zgarcit fata de noi. Nici chiar in privinta darurilor trupesti.

Priviti in viata oricarui om cu adevarat credincios, cat de darnic si de bogat in bunatate Se arata si S-a aratat Dumnezeu fata de el in toate privintele.

Frate sau sora care auzi aceste adevaruri, adu-ti aminte chiar si tu! Sa ne aducem aminte chiar si noi cum eram candva si cum suntem astazi!N-ai fost chiar un necunoscut si un sarac la inceput?Poate erai sluga pe undevaPoate n-aveai nici incaltaminte, nici hrana, nici locuinta si duceai atata lipsa Iar astazi ce belsug ai din toate! Ai atata incat nu numai ca nu esti silit sa mai duci nici o lipsa, ci tu insuti ai ajuns in stare sa ai cat nici nu-ti lipseste. Ai atata prisos, incat il risipesti si pe ce n-ai nevoie Cine a facut asta pentru tine? Mintea ta? Dar cati sunt oare mai intelepti ca tine si totusi nu au starea ta! Puterea ta, bunatatea ta, meritele tale? Dar cati sunt oare cei inca mai inzestrati ca tine si totusi duc lipsa in multe privinte, pe cand tu ai belsug!Nu vezi ca bunatatea si darnicia lui Dumnezeu au fost fata de...