S-a întâmplat în 30 septembrie 1882
S-a intamplat in 30 septembrie 1882 was first posted on septembrie 30, 2020 at 2:30 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 30 septembrie 1882: A murit Mihail Pascaly, actor, autor dramatic si traducator roman. Mihail Pascaly (n. 1830, Bucuresti d. Bucuresti) a fost un actor roman, regizor, director de teatru, profesor, traducator, autor dramatic si publicist. A fost un animator al vietii teatrale din Romania. Activitatea lui a fost legata de miscarea pentru afirmarea si dezvoltarea artei si culturii nationale romanesti. Mihail Pascaly s-a nascut in 1830, la Bucuresti. De origine greaca, familia lui Pascaly era una de oameni nevoiasi. Dupa sase clase urmate la scoala de la Sf. Sava din Bucuresti, el intra in trupa de diletanti a lui Costache Caragiali, pe care il paraseste destul de curand in favoarea lui Matei Millo. A dat reprezentatii in mai multe orase, in Transilvania si Banat fiind intampinat sarbatoreste. Mihai Eminescu a colindat Moldova si Bucovina cu trupa lui Mihail Pascaly. In 1860 si in 1862 calatoreste la Paris, unde are ce invata de la actorii reputati ai momentului. Dupa o concurenta acerba, obtine in doua randuri (1871-1874 si 1875-1877) concesiunea Teatrului cel Mare din Bucuresti. In 1877 este primit in Societatea Dramatica, atunci infiintata, iar in 1878-1879 se afla, impreuna cu C.
A. Constantiniu, la directia Teatrului National din Iasi. Ultima perioada a vietii e dramatica pentru marele actor, care isi pierde sotia si fiica, el insusi fiind chinuit de ftizie, care il va rapune. Artist romantic pasionat si tumultuos, Pascaly avea o frenezie a jocului dusa pana aproape de paroxism. Cu temperamentul sau patetic, se lasa furat cu usurinta de o maniera retorica, exaltata. Prin excelenta interpret de melodrama, desi nu a evitat partiturile de comedie, a abordat mari roluri ale drama turgiei universale (Hernani, Kean, Don Carlos, Ruy Blas, Faust), fiind primul interpret, la noi, al lui Hamlet, ca si al lui Razvan, din piesa lui B.
P. Hasdeu. Stapanit de ideea unui teatru edificat pe baze sigure, asezamant privilegiat si important factor de civilizare, a intocmit nenumarate memorii, apeluri, declaratii, precum si mai multe proiecte de reorganizare teatrala. Sugestiile si propunerile ii apar in publicatiile vremii...