CE SEAMANA OMUL VA SECERA Vorbirea fratelui Popa Petru (Saucani) la adunarea de la Ogesti octombrie 1981 Cine seamana in firea pamanteasca, va secera din firea pamanteasca putrezirea. Nu va inselati, Dumnezeu nu Se lasa sa fie batjocorit. Ce seamana omul, aceea va secera (Gal 6, 7). Cine seamana cu lacrimi, va secera cu [] CE SEAMANA OMUL VA SECERA Vorbirea fratelui Popa Petru (Saucani) la adunarea de la Ogesti octombrie 1981Cine seamana in firea pamanteasca, va secera din firea pamanteasca putrezirea. Nu va inselati, Dumnezeu nu Se lasa sa fie batjocorit. Ce seamana omul, aceea va secera (Gal 6, 7).

Cine seamana cu lacrimi, va secera cu bucurie (Ps 126, 7).

Slavit sa fie Domnul!Cand privesti astazi in lume si pe pamant cand privesti in jurul tau si in jurul nostru si cand vezi atata samanta semanata Cei doi semanatori au iesit.

Evanghelia de astazi ne vorbeste numai despre un Semanator care a semanat samanta buna, samanta curata, care este Cuvantul lui Dumnezeu. Cat de curat a fost gandul cu care s-a semanat samanta! Cat de curata a fost samanta aceasta! Cat de binecuvantata este munca ostenitoare si harnica a Semanatorului celui iubit si drag! Dar cand te gandesti ca atatea din semintele aruncate au trebuit planse, au trebuit stropite cu lacrimi caci ele au cazut in locuri in care n-au adus nici o roada. Dar nu numai Domnul Iisus a fost Acel semanator care a semanat samanta, ci, de la El pana la noi, atatia dintre cei dragi si scumpi semanatori ai Lui au fost trimisi mereu cu aceasta samanta curata A mai venit si vrajmasul tau si al meu si a semanat si el. A semanat si el cu atata harnicie, caci si noaptea el seamana. Seamana. Seamana, seamana, seamana mereu. Cuvantul lui Dumnezeu pe care-l auzi aici, maine trebuie sa te trudesti sa ti-l aduci aminte: Doamne, ca aseara asa mi-a fermecat inima, dar acum parca am si uitat . Asa de putin prinde din Cuvantul lui Dumnezeu in pamantul inimii oamenilor! In atati dintre cei care se duc de mai asculta Cuvantul lui Dumnezeu, mai asculta Evanghelia, se mai duc la Lacasul lui Dumnezeu asa de putin prinde Cuvantul lui Dumnezeu, samanta cea sfanta! Asa de putin creste, asa de putin se inradacineaza si asa de mult se usca inapoi, chiar daca a fost semanata!Iar o minciuna cum scrie Parintele Iosif semanata seara intr-un capat al satului, in dimineata care vine o vei gasi in celalalt capat de sat inflorita si inspicata in zece spice.

O, binecuvantate inimi care ati primit Cuvantul lui DumnezeuO, sarmane inimi voi, care n-ati primit aceasta samanta, care este Cuvantul lui Dumnezeu, ci ati primit samanta cealalta, blestemata, a celui rauNu stiu de ce asa de repede prinde samanta cea rea! Un cuvant, cand il auzi, o poveste, o gluma, orisicand, imediat prinde in inima si in minte si multi se afla spunand-o altora, desi nu are nici un rost. Iar Cuvantul lui Dumnezeu asa de rar si in asa de putine locuri se prinde.

Cand priviti astazi pe pamant la holdele in care sunt semanate doua feluri din aceasta samanta, iti vine sa plangi atat de amar: O, Domnul meu si Dumnezeul meu, oare unde-i samanta Ta? Unde mai vezi rugaciune, din cat te duci si poti umbla? Unde mai vezi dragoste si mila, si bunatate, si iertare, si pace? Unde mai vezi?La fiecare pas vezi vrajba si ura, si blesteme, si stricaciuni La fiecare pas Aceasta-i samanta pe care a semanat-o vrajmasul sufletului tau, vrajmasul sufletului meu. Samanta aceasta blestemata o vezi la fiecare pas. In toate holdele, pretutindeni este pamantul plin de stricaciune, de samanta aceasta rea, este plin de vrajba, este lucrarea vrajmasului care a lucrat cu atata harnicie. i cand privesti, cu durere te intrebi: Doamne, oare a Ta samanta unde e? Trebuie sa o cauti ca pe aurul cel mai scump. Caci nu o vezi, decat ici si colo. Trebuie sa te duci zile intregi ca sa mai gasesti ceva din samanta lui Dumnezeu. E asa de putina! E plin pamantul de neghina vrajmasului pe care a semanat-o si o seamana si mai seamana mereu.

Fratii mei dragi, a iesit Semanatorul sa semene samanta Sa. El i-a facut lucrarea Lui sfanta si binecuvantata. Dar acum ai iesit si tu pe aceasta lume pentru o vreme. Numai pentru o vreme suntem noi aici pe pamantul acesta. Fiecare pentru noi va trebui sa fim si suntem un semanator.

A spus Sfantul Pavel in Galateni: Ce seamana omul, aceea va secera . Fiecare dintre noi suntem un semanator. Fiecare vorba ce o scoti de pe buzele tale este o samanta aruncata. Din fiecare vorba pe care ai spus-o rasare ceva. Daca a fost un cuvant din partea lui Dumnezeu, un cuvant bland, un cuvant scump, un cuvant potrivit va rasari din el ceva de care se va bucura si Dumnezeu si te vei bucura si tu. Dar daca a fost un alt cuvant, nepotrivit, de buna seama ca aceea vom secera fiecare dintre noi. Fiecare vom secera ce semanam.

In inima copiilor seamana parintiiOdata, o mama indurerara, la adanci batraneti, s-a dus la tribunal sa se planga: Domnule, ce sa ma fac, caci copilul meu ma arunca afara, imi intoarce vorba, ma nesocoteste Nu mai am pace, nu mai am liniste, nu mai am bucurie. Ba pana acolo, ca ajunge sa ma loveasca. Iar judecatorul se uita la ea si ii spune: Femeie, proasta crestere i-ai dat! Tu l-ai crescut in felul acesta, tu ai semanat in inima lui.

Numai cei care au semanat cu lacrimi, numai ei vor secera cu bucurie. Vor secera cu lacrimi toti cei care nu seamana cu lacrimi, toti cei care n-au semanat cu lacrimi.

Noi, in seara asta, daca ne bucuram in locul acesta tu, daca ai primit cuvantul, daca ai primit samanta Cuvantului lui Dumnezeu poate ca a fost udata de parintii tai cu multe lacrimi. S-a spus si o poezie mai la inceputPana nu ti uzi cu sudoareafruntii tale-orice rasad,florile uscate-ti pica,roadele necoapte-ti cad. Fiecare dintre noi suntem semanatori; si tu, si eu, fratele meu. i tu, tata, si tu, mama. Fiecare dintre noi semanam de fiecare data ceva. Baga de seama ce semeni, pentru ca aceea vei secera.

Tot ne-am gandit cand Lot cel de altadata a vrut si el sa semene ceva in inimile ginerilor sai ca n-a prins nimic din samanta semanata, pentru ca ea n-a fost...