() Iata, si eu am iesit sa seman cuvantul lui Dumnezeu in inimile voastre fiindca si voi sunteti ogor al lui Dumnezeu, zidirea lui Dumnezeu, iar pe mine m-a trimis Dumnezeu lucrator in ogorul Lui. Dar eu sunt un semanator sarac si necajit! De ce esti sarac si necajit? veti intreba voi. Oare nu []() Iata, si eu am iesit sa seman cuvantul lui Dumnezeu in inimile voastre fiindca si voi sunteti ogor al lui Dumnezeu, zidirea lui Dumnezeu, iar pe mine m-a trimis Dumnezeu lucrator in ogorul Lui. Dar eu sunt un semanator sarac si necajit! De ce esti sarac si necajit? veti intreba voi. Oare nu este sarac si necajit agricultorul care are doar opt desetine de pamant? Oare nu pot sa raportez si la mine cuvintele lui Dumnezeu spuse Prorocului Isaia, cand l-a trimis sa propovaduiasca: i El a zis:Du-te si spune poporului acestuia: cu auzul veti auzi si nu veti intelege si, uitandu-va, va veti uita, dar nu veti vedea. Ca s-a invartosat inima poporului acestuia, si cu urechile lor greu aud si ochii lor s-au inchis, ca nu cumva sa vada cu ochii si sa auda cu urechile si cu inima sa inteleaga si sa se intoarca, ca Eu sa-i vindec (Isaia 6, 9-10)?Zeci de mii de credinciosi ortodocsi, care locuiesc in tinutul Tambovului mi-au fost randuiti sa-i duc la Hristos, dar s-a inasprit inima poporului aces tuia si isi intorc urechile de la poruncile lui Hristos, si ochii si i-au inchis ca sa nu vada sfintenia si sa nu priceapa cu inima, si sa nu se intoarca, ca Domnul sa-i vindece pe dansii. i doar voi, apropiatii mei, iubitii mei, mica turma a lui Hristos, va deschideti inimile voastre spre primirea cuvantului lui Dumnezeu. Dar printre voi sunt unii la care se refera cuvantul lui Dumnezeu adresat Sfantului Proroc Iezechiel:Iar despre tine, fiul omului: fiii poporului tau vorbesc pe la ziduri si pe la usile caselor. i zice unul catre altul si frate catre frate: mergeti de vedeti ce cuvant a iesit de la Domnul. i ei vin la tine ca la o adunare de petrecere si se asaza poporul Meu inaintea ta si asculta cuvintele tale, dar nu le implineste; caci ei cu gura lor fac din aceasta o petrecere, iar inima lor e tarata dupa poftele lor. Iata ca tu esti pen tru ei un cantaret placut, cu glas frumos si care canta bine din instrumentul sau; ei asculta cuvintele tale, dar nimeni nu le implineste (Iezechiel 33, 30-32).

Oare nu este amarat si necajit agricultorul care seamana samanta sa in pamant nearat? Dar si eu ma aflu in aceeasi situatie, deoarece pentru multi ani a fost lepadat ogorul lui Dumnezeu si putini l-au prelucrat. i s-a intarit pamantul inimilor omenesti, si n-au crescut in el semintele sfinte ale cuvantului lui Dumnezeu.

De ce ma plang eu? De ce tulbur inimile voastre?Pentru ce esti mahnit, suflete al meu, si pentru ce ma tulburi? Nadajduieste in Dumnezeu, ca-L voi lauda pe El; mantuirea fetei mele este Dumnezeul meu (Psalmul 41, 6).

Oare nu este puternic Domnul? Inmultind va inmulti pastorirea mea. Oa re eu nu stiu acele cuvinte minunate pe care le-a spus Apostolul Pavel despre cuvantul lui Dumnezeu: Cuvantul lui Dumnezeu este viu si actioneaza si este mai ascutit decat orice sabie ascutita; el patrunde pana la despartitura dintre su flet si duh, dintre incheieturi si creier. Eu stiu aceasta, de aceea nu ma tulbur ca mult timp a stat nearat ogorul lui Dumnezeu, ca s-a intarit pamantul inimilor omenesti, si cu curaj voi arunca semintele cuvantului lui Dumnezeu chiar si in pamantul nearat, fiindca stiu ca cuvantul lui Dumnezeu este atat de puter nic, incat singur ara pamantul inimilor noastre.***Asadar voi, cei tari in credinta, si voi, iarba proaspata a lui Dumnezeu, vlastare tinere, ascultati:Iata, a iesit semanatorul sa semene. i pe cand semana, unele seminte au cazut langa drum si au venit pasarile si le-au mancat.

Daca seamana taranul langa un drum si cad pe el seminte, vor fi calcate in pi cioare si mancate de pasarile cerului. Despre un alt drum ne vorbeste noua Dom nul Iisus Hristos: despre calea larga, care duce la pieire, pe care merg, impingandu-se si intrecandu-se unul pe altul, majoritatea oamenilor oameni insetati sa-si traiasca viata in deplina bunastare, in indestulare materiala, insetati de bogatie si slava, care dispretuiesc poruncile lui Hristos, care vor sa-si construiasca dupa mintea lor viata Ei fug pe acest drum spinos, si inimile le sunt ocupate nu cu cuvintele lui Dumnezeu, ci cu grijile pentru bunastarea si indestularea lorDar se intampla uneori ca si de acesti oameni sa se atinga cuvantul lui Dum nezeu cand din curiozitate intra in bisericile noastre sau, prin discutiile cu cre dinciosii pe care ii intalnesc in cale, sunt semanate semintele lui Hristos in ini mile lor. i se tulbura inima acestor oameni ocupati cu goana dupa bunastare, slava si bogatie. i se opresc din fuga lor, cad pe ganduri daca sa mearga sau nu pe acest drum...