Nu va injugati la un jug strain cu cei necredinciosi II Cor. 6, 14 Nimeni nu poate sluji la doi domni (Matei 6, 24). Aceste cuvinte ale Domnului sunt foarte serioase pentru orice om credincios. Ele arata hotarat ca viata lui nu poate fi un compromis intre bine si rau, intre pacat si [] Nu va injugati la un jug strain cu cei necredinciosi II Cor. 6, 14 Nimeni nu poate sluji la doi domni (Matei 6, 24). Aceste cuvinte ale Domnului sunt foarte serioase pentru orice om credincios. Ele arata hotarat ca viata lui nu poate fi un compromis intre bine si rau, intre pacat si sfintenie, intre Hristos si mamona. Nu puteti sluji lui Dumnezeu si mamonei. Sfantul Apostol Pavel, scriind crestinilor din Corint, spune iarasi lamurit: Nu va injugati la un jug strain cu cei necredinciosi; caci ce insotire are dreptatea cu faradelegea? Sau ce legatura are lumina cu intunericul? Sau ce unire are Hristos cu Veliar? Sau ce parte are credinciosul cu cel necredincios? Sau ce insotire are Biserica lui Dumnezeu cu idolii? Doar voi sunteti Biserica Dumnezeului celui viu, cum a zis Dumnezeu (I Cor. 3, 16).

Dupa cele de mai sus, se vede lamurit ca pozitia celui credincios fata de lume, fata de pacat si de tot ceea ce tine de Satana e una singura: despartirea. Compromisul e despartirea de Dumnezeu, e moarte si osanda.

In primele versete ale capitolului 6 din cartea Facerii sunt aratate deslusit roadele acestui amestec nenorocit si ale unirii nein gaduite de Dumnezeu, intre cei credinciosi si cei necredinciosi, cu invatatura pentru toti cei care vor sa inteleaga, pentru ca sa nu le ajunga urma.

Cand au inceput oamenii sa se inmulteasca pe fata pamantului si li s-au nascut fete, fiii lui Dumnezeu au vazut ca fetele oamenilor erau frumoase si dintre toate si-au luat de neveste pe acelea pe care si le-au ales. Urmarea acestei uniri intre fiii lui Dumnezeu si fetele oamenilor a fost stricaciunea si biruinta raului si a pacatului, fara putinta de indreptare.

Amestecul celor sfinte cu cele lumesti nu poate avea alta urmare decat raul. Amestecul lucrurilor lui Dumnezeu cu cele ale oamenilor e un mare rau si un mijloc puternic prin care strica vrajmasul marturia lui Hristos pe pamant. Acest amestec se imbraca adeseori cu cele mai frumoase podoabe, incat il poti lua drept ceva dumnezeiesc, foarte de dorit, chiar drept lucrare a Duhului Sfant si nici nu banuiesti macar ca este ceva rau. Daca insa lasam lumina lui Dumnezeu sa patrunda judecata noastra, vedem numaidecat ca din acest amestec nu poate iesi nimic bun. Caci Dumnezeu nu Se slujeste niciodata de pleava mandriei si de cojile oamenilor pentru a- i raspandi adevarul Sau sau pentru a apara interesele acelora care sunt chemati sa fie martorii Lui pe pamant. Despartirea de orice rau este...