S-a intamplat la 31 octombrie 1632: S-a nascut Johannes Vermeer, pictor olandez.

Johannes Vermeer, cunoscut mai ales ca Jan Vermeer van Delft (botezat 31 octombrie, 1632, Delft, arile de Jos, d. 15 decembrie1675, Delft, arile de Jos) a fost un pictor olandez, unul din cei mai cunoscuti reprezentanti ai stilului baroc. Se cunosc putine amanunte din []The post S-a intamplat la 31 octombrie 1632 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat la 31 octombrie 1632 was first posted on octombrie 31, 2020 at 12:54 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 31 octombrie 1632: S-a nascut Johannes Vermeer, pictor olandez.

Johannes Vermeer, cunoscut mai ales ca Jan Vermeer van Delft (botezat 31 octombrie, 1632, Delft, arile de Jos, d. 15 decembrie1675, Delft, arile de Jos) a fost un pictor olandez, unul din cei mai cunoscuti reprezentanti ai stilului baroc.

Se cunosc putine amanunte din viata sa sau despre infatisarea sa, Vermeer nu a pictat nici un autoportret. Fara a se sti exact data nasterii, este fapt documentat ca a fost botezat pe 31 octombrie 1632 in Nieuwe Kerk (Biserica Noua ) din Delft. Dupa ce frecventeaza cursurile academiei conduse de pictorul catolic Rietwijk si atelierul lui Leonaert Bramer, Vermeer este primit pe 29 decembrie 1653 in breasla pictorilor Sint-Lukasgilde. O influenta asupra stilului lui Vermeer a exercitat-o cu siguranta si Pieter de Hoch, el insusi autor al unor fine tablouri cu scene din viata zilnica. Vermeer se intoarce la Delft si in primavara anului 1659 se casatoreste cu Catharina Bolnes, o tanara provenind dintr-o familie catolica, dupa ce pictorul care era protestant trece la catolicism. In repetate randuri, in anii 1662, 1663, 1669 si 1670 va fi staroste al breslei pictorilor din Delft. Va fi o prezenta obisnuita in cercurile sculptorilor, negustorilor, pictorilor de faianta, editorilor-tipografi si tesatorilor. Vermeer picta putin in medie doua tablouri pe an rezulta insa ca era bine platit, pentru a putea face fata necesitatilor familiei sale, care in 1675 (anul mortii pictorului) numara 11 copii. Tine mult la independenta sa, fapt care-i confera o deplina libertate artistica, dar cu timpul si inevitabile greutati materiale. Cei mai cunoscuti clienti ai lui erau brutarul Hendrick van Buyten si tipograful Jacob Dissius, acesta din urma fiind in posesia a 19 tablouri. Vermeer lucra si ca expert in verificarea autenticitatii unor tablouri, devenind consilierul colectionarilor de arta. In ultimii ani ai vietii, situatia lui financiara se inrautateste, fiind obligat sa faca multe imprumuturi si sa vanda din tablourile sale cu un pret sub valoarea lor reala. O lovitura crunta pentru artist este razboiul, invazia armatelor regelui Frantei, Ludovic al...