S-a intamplat la 31 octombrie Ziua Internationala a Marii Negre , sarbatorita anual in regiune, pe baza unei hotarari a Conferintei ministeriale pentru protectia Marii Negre de la Istanbul, 30-31.

X.1996. La 31 octombrie 1996 ministrii mediului din Bulgaria, Georgia, Romania, Turcia, Federatia Rusa si Ucraina au semnat cu acest prilej Planul Strategic de Actiune pentru []The post S-a intamplat la 31 octombrie appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat la 31 octombrie was first posted on octombrie 31, 2020 at 6:36 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat la 31 octombrie Ziua Internationala a Marii Negre , sarbatorita anual in regiune, pe baza unei hotarari a Conferintei ministeriale pentru protectia Marii Negre de la Istanbul, 30-31.

X.1996. La 31 octombrie 1996 ministrii mediului din Bulgaria, Georgia, Romania, Turcia, Federatia Rusa si Ucraina au semnat cu acest prilej Planul Strategic de Actiune pentru Reabilitarea si Protectia Marii Negre, cel mai cuprinzator program adoptat vreodata pentru salvarea uneia dintre cele mai poluate mari de pe Terra. Sarbatoarea Halloween (Ajunul Tuturor Sfintilor ; sarbatoarea religioasa catolica Solemnitatea Tuturor Sfintilor se praznuieste la 1 noiembrie); in Marea Britanie si in Irlanda, obiceiurile populare legate de aceasta sarbatoare crestina au fost influentate de o veche sarbatoare celtica, ca si de ajunul Anului Nou celtic si anglo-saxon (31 octombrie); sarbatoare laica mai ales pentru copii, populara in SUA si tarile anglo-saxone (in aceasta seara a vrajitoarelor , copii mascati in personaje horror colinda pe la casele oamenilor si sunt rasplatiti cu bomboane, covrigi sau nuci, pentru a alunga spiritele rele ale fantomelor; adultii se intalnesc in diverse localuri sau cluburi, care, pentru o noapte, se transforma in adevarate spatii ale magiei); de cativa ani Halloween se sarbatoreste si in Romania, cu puternice conotatii comerciale. Ziua Reformei in Biserica Luterana ; marcheaza inceputul Reformei promovate de teologul german Martin Luther (1483-1546), intemeietorul Bisericii Luterano-Protestante; la 31.

X.1517 el a afisat pe usa bisericii din Wittenberg 95 de teze care atacau direct papalitatea; prin tezele sale a negat valoarea traditiei sacre a autoritatii papale, punand mai presus autoritatea Sfintei Scripturi. Ziua Arhivelor Nationale (la 31.

X.1862 se infiinta Directia Generala a Arhivelor Statului, prin unificarea Arhivelor din cele doua Principate Romane, Moldova si ara Romaneasca. 1291: S-a nascut compozitorul francez Philippe de Vitry (m. 1361)-1402: Este inregistrata cea mai veche atestare documentara a berii in Moldova. 1632: S-a nascut Johannes Vermeer, pictor olandez (d. 1675). 1760: S-a nascut pictorul si gravorul japonez Katsushika Hokusai (m. 1849).

Peisajele lui Hokusai marcheaza un moment de varf in istoria artei japoneze de tip ukiyo-e (imagini ale lumii trecatoare). Popularitatea extraordinara de care s-au bucurat gravurile se explica prin importanta muntelui Fuji in mentalul colectiv japonez. Motiv simbolic unificator al compozitiilor, infatisat in toate anotimpurile si in varii ipostaze, Fuji devine subiect al unei complexe meditatii asupra relatiei om-natura si a fragilitatii conditiei umane.

Viziunea artistica originala a lui Hokusai se manifesta in redarea scenelor de viata cotidiana, ce ocupa un loc semnificativ in economia imaginii si care au adus un plus de noutate seriei. 1795: S-a nascut poetul romantic englez John Keats. John Keats (n. Londra d. 23 februarie 1821, Roma) a fost un poet englez, unul din cei mai importanti reprezentanti ai romantismului englez, alaturi de Lord Byron si Percy Bysshe Shelley. 1815: S-a nascut Karl Weierstrass, matematician german, unul dintre fondatorii teoriei functiilor analitice de variabila complexa (m. 1897) 1820: S-a nascut pictorul Gheorghe Tattarescu, intemeietor, alaturi de Theodor Aman, al invatamantului artistic romanesc (m. 1894).

Gheorghe Tattarescu (n. 31octombrie 1820, Focsani, dBucuresti) a fost un pictor roman, un pionier al neoclasicismuluiin pictura romaneasca.

Impreuna cu Theodor Aman a infiintat, in 1864, coala de Arte Frumoase din Bucuresti, unde a desfasurat o bogata activitate ca profesor de pictura, fiind mai apoi si directorul ei in anii 1891 1892. 1828: A incetat din viata, la Bucuresti, Constantin Caracas (n.1773), medic, tipograf si editor roman. A contribuit la organizarea stiintifica a medicinii romanesti si a introdus vaccinarea antivariolica in ara Romaneasca. A fost unul dintre fondatorii spitalului Filantropia din Capitala. A infiintat la Bucuresti prima tipografie laica din ara Romaneasca (1817). 1833: S-a nascut compozitorul si chimistul rus Aleksandr Borodin, unul dintre cei mai straluciti reprezentanti ai muzicii clasice ruse.

Alexandr Porfirievici Borodin (n. 31 octombrie/12 noiembrie 1833 d. 27 februarie 1887) a fost un compozitor, chimist si medic rus de origine georgiana. Alaturi de Balakirev, Rimski-Korsakov, Musorgski si Cui, Borodin a facut parte din asa-numitul Grup al celor Cinci , care a stat la bazele scolii muzicale nationale ruse, din cea de-a doua jumatate a secolului XIX. Este cunoscut in special pentru simfoniile sale, cele doua cvartete de coarde, poemul simfonic Stepele din Asia Centrala si opera Cneazul Igor.

A fost un militant pentru drepturile femeilor si a spirijinit drepturile acestora la educatie in Rusia, fiind fondatorul colii de Medicina pentru Femei din Sankt Petersburg. 1835: S-a nascut chimistul german Adolf von Baeyer; a realizat sinteza acidului barbituric (1864). Johann Friedrich Wilhelm Adolf von Baeyer (d. 20 august 1917) a fost un chimist german, profesor universitar la M nchen, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in anul 1905. A realizat sinteza indigoului, a descoperit condensarea anhidridei ftalice cu fenolii, a dezvoltat teoria tensiunii ciclurilor. 1857: S-a nascut Axel Munthe, medic si scriitor suedez. Axel Martin Fredrik Munthe (n. Oskarshamn- d. Stockholm, 11 februarie 1949) a fost medic, psihiatru si scriitor suedez. Este cunoscut mai ales ca autor al Cartii de la San Michele (1929), o povestire autobiografica romantata a vietii si a activitatii sale. 1865: A luat fiinta Ateneul Roman din Bucuresti, ca institutie statuara. Edificiul a fost construit intre anii 1886 si 1888, pe baza de subscriptie publica, dupa planurile arhitectului A. Galleron. 1866: Premiera operetei Viata pariziana de Jacques Offenbach 1868: S-a nascut, la Ploiesti, Andrei Ioachimescu (m.1943), inginer si matematician roman. Unul din fondatorii si animatorii revistei Gazeta matematica (Bucuresti, 15 septembrie 1895). A elaborat lucrari in domeniul mecanicii teoretice. 1869: S-a inaugurat oficial prima cale ferata din Principatele Unite, intre Bucuresti si Giurgiu (69,8 km). Tot atunci a inceput sa functioneze cel dintai depou CFR la Giurgiu. 1871, 31.

X. / 12.

XI: Este inaugurata Uzina de gaz aerian de la Filaret, din Bucuresti, construita sub conducerea arhitectului francez Paul Gottreau (cel care a construit si Biblioteca Centrala Universitara, ca si cladirea CEC-ului din Bucuresti). 1881: S-a nascut Eugen Lovinescu, critic, istoric literar si scriitor; fondator al revistei si cenaclului Sburatorul ; membru post-mortem al Academiei Romane (1991) (m. 1943) (Gr. Alexandrescu , Titu Maiorescu si posteritatea lui critica , Mite , Balauca , Aripa mortii , Viata dubla ) Eugen Lovinescu (n. Falticeni d. 16 iulie 1943) a fost critic si istoric literar, teoretician al literaturii si sociolog al culturii, memorialist, dramaturg, romancier si nuvelist roman. Este autorul teoriei sincronismului si al mutatiei valorilor estetice. In ciuda valorii sale incontestabile, a faptului ca si-a sustinut doctoratul la Paris cu Emile Faguet, a ocupat doar o catedra de profesor de latina la Liceul Matei Basarab din Bucuresti.

Este tatal criticului Monica Lovinescu si unchiul prozatorului Anton Holban, al dramaturgului Horia Lovinescu si al criticului literar si specialistului in ocultism Vasile Lovinescu. Urmeaza gimnaziul la Falticeni, apoi cursurile Liceului internat din Iasi(1896-1899). Este licentiat al Facultatii de limbi clasice a Universitatii din Bucuresti, cu o lucrare despre sintaxa latina (1903). Activeaza ca profesor de liceu la Ploiesti (1904-1906) si la Bucuresti. Debuteaza publicistic in suplimentul literar al Adevarului (1903), cu un articol despre studiile sale clasice. In 1904 isi incepe colaborarea la Epoca, scriind despre Mihail Sadoveanu. A continuat in 1905 cu articole despre scriitori samanatoristi si poporanisti (Octavian Goga, t.

O.

Iosif, Alexandru Bratescu-Voinesti, Popovici-Banateanu, I.

Gorun, Sandu-Aldea, Ion Agarbiceanu, Emil Garleanu), toate acestea constituind subiectele reunite in cele doua volume de debut Pasi pe nisip, aparute in 1906. In aceasta perioada a activitatii sale, preocupat fiind de miscarea literara de la Samanatorul, se prefigureaza confruntarile cu marii doctrinari Nicolae Iorga si Garabet Ibraileanu. Intre 1906-1909 se afla la Paris pentru pregatirea doctoratului. Obtine titlul de doctor in litere cu o lucrare despre Jean-Jacques Weiss et son oeuvre litt raire; lucrare suplimentara: Les voyageurs fran ais en Grece au XIX-e si cle (1909), ambele prezentate elogios de criticul Emile Faguet. Colaboreaza la revista Convorbiri literare a lui Mihail Dragomirescu intre anii 1907-1909 si publica primele doua volume de Critice (I, 1909; II, 1910). In aceasta perioada publica monografiile Gr. Alexandrescu (1910), C. Negruzzi (1913), Gh. Asachi (1921). Incearca, dar fara succes, sa intre in invatamantul universitar, la Iasi (unde in iunie 1912, in urma unui concurs, ii este preferat Garabet Ibraileanu) sau la Bucuresti (unde in 1913 criticul il suplineste pe Pompiliu Eliade cu un curs despre romantism). Patroneaza pana la sfarsitul vietii cenaclul Sburatorul si este director al revistei literare Sburatorul (1919-1922; 1926-1927). Putini au avut de la inceput si intr-o masura atit de...