S-a întâmplat în 2 noiembrie 1854
S-a intamplat in 2 noiembrie 1854 was first posted on noiembrie 2, 2020 at 3:14 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 2 noiembrie 1854: A murit Anton Pann, poet, compozitor si culegator de folclor. Anton Pann (nascut Antonache Petrov, ulterior Petroveanu sau Anton Pantoleon), (n. 1794 1797?, Sliven, Bulgaria d. 2 noiembrie 1854, Bucuresti) a fost un poet, publicist, traducator, compozitor si profesor de muzica religioasa, presupus compozitor al Imnului National al Romaniei. Anton Pann s-a nascut intr-o familie de aromani din Sliven, Bulgaria, pe atunci localitatea aflandu-se in Imperiul Otoman. Tatal sau a fost Pantoleon Petrov, de meserie caldarar, iar mama sa s-a numit Tomaida. Tatal lui Anton Pann a murit inainte de vreme, lasand-o pe Tomaida vaduva, cu trei copii de crescut.
In anul 1806, ca urmare a izbucnirii razboiului ruso-turc, familia se muta la nord de Dunare si ajunge la Chisinau. Cei doi frati ai lui Anton se inroleaza in armata tarista si mor amandoi ca soldati la asediul Brailei in anul 1809. Anton Pann s-a casatorit in anul 1820 cu o fata saraca, fara zestre, pe nume Zamfira Agurezean.
Din aceasta casatorie va rezulta un fiu, Lazar. El va fi dezmostenit de tatal sau in anul 1849, pentru ca il defaima oricand avea ocazia. A. Pann il va repune totusi in drepturi prin testamentul sau definitiv, iar Lazar va mosteni tipografia tatal sau. Casatoria cu Zamfira se va termina prin divort, dupa cca sapte ani. In anul 1826 se indragosteste de Anica, nepoata Platonidei, stareta Manastirii dintr-un Lemn.
Aceasta era maritata si a fugit cu Anton Pann peste munti, la Brasov. Sotul ei a repudiat-o public.
Anton Pann a trait cu ea in concubinaj si a avut doi copii cu Anica: pe Gheorghita, mort la o varsta frageda, si pe inea. Dupa zece ani de trai in comun, si aceasta relatie s-a destramat.
La 10 februarie 1840 s-a casatorit cu Ecaterina, o tanara de 18 ani, tot fata saraca, fara zestre. Dupa moartea lui Anton Pann, desi era desemnata de acesta ca executor al testamentului sau, nu si-a indeplinit nici una dintre obligatiile prevazute (inmormantarea decedatului la schitul Rosioara, ridicarea unui monument de marmura in amintirea lui, calugarirea ei) si s-a maritat foarte repede cu un fost ucenic al sotului. Se presupune ca Anton Pann a invatat a vorbi romaneste in perioada 1806-1812, cand familia sa a locuit in Basarabia. In aceasta perioada el a intrat corist la biserica mare din Chisinau.
In anul 1812 Anton Pann se muta la Bucuresti. Aici devine paracliser la Biserica Olari si cantaret la Biserica Sfintilor.
Intre 1816-1819, Pann studiaza la scoala lui Petru Efesiul. In tipografia acestuia va incerca sa deprinda mestesugul tipografiei.
Nu este foarte sigur daca Anton Pann a avut ocazia sa audieze cursurile lui Gheorghe Lazar, dupa cum informeaza unele surse.
In jurul anilor 1826, a invatat la Brasov, de la Ion Barac, a compune versuri mai potrivite . Inainte de anul 1821, impreuna cu ieromonahul Macarie si cu protopsaltul Grigorie de la Mitrolopie, face parte din comisia care avea scopul de a traduce in limba romana cantarile liturgice. Ceilalti doi membri ai comisiei il inseala pe Pann, tiparind la Viena o seama de lucrari traduse in comun, dar fara a preciza si numele sau.
In anul 1821 se refugiaza la Brasov, din cauza izbucnirii revolutiei conduse de Tudor Vladimirescu.
In anul 1826 este dascal la o scoala a episcopiei din Ramnicu Valcea.
Preda lectii de muzica maicilor de la Manastirea dintr-un Lemn, de...