S-a intamplat in 2 noiembrie 1639: Cu sprijinul marelui vizir, Vasile Lupu obtine mazilirea lui Matei Basarab, intra in ara Romaneasca si se intituleaza, in documentele emise, domn al Moldovei si arii Romanesti. Matei Basarab a luat domnia prin lupta pe 25 octombrie 1632, fiind recunoscut de sultan pe 23 februarie 1633. Relatiile cu []The post S-a intamplat in 2 noiembrie 1639 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 2 noiembrie 1639 was first posted on noiembrie 2, 2020 at 2:04 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 2 noiembrie 1639: Cu sprijinul marelui vizir, Vasile Lupu obtine mazilirea lui Matei Basarab, intra in ara Romaneasca si se intituleaza, in documentele emise, domn al Moldovei si arii Romanesti. Matei Basarab a luat domnia prin lupta pe 25 octombrie 1632, fiind recunoscut de sultan pe 23 februarie 1633. Relatiile cu turcii au fost oscilante. Domnitorul a stiut sa faca fata intrigilor politice specifice vremii. Prin sume consistente a indepartat pericolele ce-l pasteau de la Constantinopol. Pe de alta parte, Matei a tinut armata gata pentru orice eventualitate.

In 1636, turcii ar fi vrut sa-l mazileasca.

Chenaan Pasa venise cu oaste sa-l scoata din domnie. Basarab, au strans toate ostile tarii, stand toti inarmati langa domnul lor.

Ear turcii, daca au vazut ca nu vor strica nimica, ei s-au intors ear inapoi . In 1635 era gata sa faca razboi cu sultanul. Face tratative cu imparatul de la Viena. Matei propune o rascoala a sa in care sa fie sprijinit de contingente crestine.

In 1636 sultanul dorea inlocuirea principelui Ardealului, Gheorghe Rakoczi.

Cu acesta din urma, domnitorul muntean era in relatii bune.

Matei propune lui Rakoczi sa iasa inaintea ostilor puternicului imparat pe pamant turcesc si sa lupte acolo cu ele . Idealul era de constituire a unei aliante crestine, sub conducerea imparatului vienez, la care sa participe regele Poloniei si cazacii.

Toate acestea vor fi doar proiecte, deoarece sulatnul renunta la mazilirea lui Rakoczi. Importanta era starea de spirit a lui Matei, care amintea de aceea a marelui sau predecesor, Mihai Viteazul.

Temeiul politicii externe a lui Matei Basarab a fost alianta cu Ardealul.

A pastrat relatii stranse cu Gheorghe Rakoczi I si cu fiul acestuia, Gheorghe Rakoczi al II-lea, incheind tratate cu ei. La 17 iulie 1633, cu prilejul trecerii unui ambasador ardelean spre Stambul, se realizeaza o prima conventie, prin care isi promiteau ajutor Pe 16 martie 1635 se incheie o noua alianta, de data aceasta cu valente militare.

Comandantii si intreaga armata, capitanii, iuzbasii, ceausii, vatasii si toti cetasii, calarime si pedestrime intaresc si ei la 2 august intelegerea. Dupa ce a asigurat frontiera cu Ardealul, Matei Basarab a trebuit sa faca fata unei relatii complicate cu Vasile Lupu, domnul Moldovei.

In 1634 se incheie o alianta cu Iasul. La scurt timp insa, Vasile Lupu...