S-a intamplat in 5 noiembrie 1889: A avut loc deschiderea oficiala a cursurilor colii Superioare de Razboi, infiintata la 8.08.1889 printr-un decret al regelui Carol I; scoala va functiona pana in 1948 cand, printr-un decret al Prezidiului Marii Adunari Nationale, va fi desfiintata, atributiile ei fiind preluate de o noua institutie Academia Militara . []The post S-a intamplat in 5 noiembrie 1889 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 5 noiembrie 1889 was first posted on noiembrie 5, 2020 at 2:14 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 5 noiembrie 1889: A avut loc deschiderea oficiala a cursurilor colii Superioare de Razboi, infiintata la 8.08.1889 printr-un decret al regelui Carol I; scoala va functiona pana in 1948 cand, printr-un decret al Prezidiului Marii Adunari Nationale, va fi desfiintata, atributiile ei fiind preluate de o noua institutie Academia Militara . La 8 august 1889, sub nr. 14498, ministrul de Razboi, generalul Gheorghe Manu (ministru de Razboi: 12 noiembrie 1888-3 noiembrie 1889; presedintele Consiliului de Ministri:5 noiembrie 1889-15 februarie 1891) a prezentat un Raport Majestatii Sale Regelui Carol I prin care: a) aminteste ca Legea asupra serviciului de Stat Major din martie 1883, la art.4 prevede infiintarea unei Scoli Superioare de Resbel ; b) solicit aprobarea proiectului de Decret care se alatura. Astfel, Regele Carol I a semnat, la Castelul Peles Sinaia, in data de 8 august 1889, Inaltul Decret nr.2073 de infiintarea Scolii Superioare de Razboi, cu sediul in Bucuresti. Pe baza Inaltului Decret Regal nr.2073 din 8 august 1889, art.14, Ministerul de Razboi a elaborat Regulamentul de organizare si functionare a acestei institutii de invatamant superior din Romania, aprobat de Regele Carol I. Regulamentul detalia amplu prevederile Inaltului Decret Regal, precizand, de la inceput ca: Scoala Superioara de Razboi are de scop pregatirea ofiterilor pentru serviciul de Stat Major si raspandirea in armata a inaltelor cunostinte militare (Art. 1) si ca: Aceasta Scoala se infiinteaza pe langa Marele Stat Major. Seful Marelui Stat Major are supravegherea superioara asupra mersului Scolii, cat si asupra examenelor in general (Art. 2). Potrivit unor aprecieri ulterioare (la bilantul celor 50 de ani de activitate, in 1939), desi organizata dupa model european, Scoala Superioara de Razboi din Bucuresti a avut numeroase carente in organizarea si functionarea acesteia, cuprecadere in primele doua decenii (1889-1909), cand la 15 aprilie 1909 a intrat in vigoare noua Lege pentru serviciul de Stat Major,in baza careia s-a elaborat un nou Regulament de organizare si functionare. Acest regulament a inlaturat formalismul initial (pregatirea si interogatia cu carnetul de notite, interzicerea interventiei ofiterilor-elevi in discutie etc.), care facea ca scoala sa apara prea rigida, in conditiile in care se repetau cu oarecare dezvoltare multe din cursurile scolilor militare . Tot la inceputurile sale, in baza Regulamentului din 1889, Scoala Superioara de Razboi nu dadea tacticii generale importanta pe care i-o dam noi astazi . Si inca multe alte aspecte.

Regulamentul din anul 1909 a extins scopurile Scolii Superioare de Razboi, care prevedea, alaturi de cele doua de pana acum, un al treilea si anume sa procure ofiterilor o baza de pregatire in vederea comenzii si conducerii unitatilor , fapt receptat benefic in armata, ramas in vigoare si astazi sub expresia:ofiteri de comanda si de stat major. Prin Regulamentul din 1909 Scoala Superioara de Razboi a inclus in dinamica procesului de invatamant cursuri noi, cu mare impact in conducerea trupelor si pregatirea multilaterala a ofiterilor-elevi (studenti) precum: Stiintele politico-sociale, Dreptul international, Literatura romana, Istoria universala, Logica, Psihologia s.a. Dupa razboiul mondial din anii 1914-1919, doctrina si spiritual Scolii Superioare de Razboi din Bucuresti se vor modifica in profunzime, un nou Regulament, elaborat in anul 1931, va licita noile aspecte. Revenind la anul 1889, anul infiintarii Scolii Superioare de Razboi din Bucuresti, este nimerit sa citam din Cuvantarea raport la semicentenarul institutiei a generalului adjutant regal Paul Teodorescu, fost comandant al acestei institutii militare de invatamant superior, timp de un an (1 decembrie 1936- 1 decembrie 1937), dar care a initiat si supravegheat constructia localului din Soseaua Panduri Bucuresti, inaugurat la 6 decembrie 1939, astfel: Desi s-au pierdut 17 din vechimea ei (a Scolii Superioare de Razboi din Bucuresti), este totusi cu deosebire magulitor pentru ostirea romana, ca fruntasii ei sa se fi gandit inca din 1872 la crearea unei Scoli de Razboi cu menirea de a raspandi in armata inaltele cunostinte militare ale vremii si de a forma ofiteri de stat major de care armata noastra, din ce in ce mai puternica, avea neaparata nevoie (). Se cuvine deci astazi, cand sarbatorim 50 de ani de viata ai acestei institutii, care a cunoscut nu numai greutatile inceputului, dar si amenintari in existenta ei (in anul 1901 era cat pe aici sa fie desfiintata),sa aducem prinosul nostru de adanca recunostinta memoriei Regelui Carol I, intemeietorul Scolii si salvatorul ei de la 1901, precum si tuturor acelor dintre precursori care au slujit in acest altar al culturii, de la inaltimea unei constiinte superioare, asigurandu-i progresul si reputatia pe care o are astazi . Revenind la anul 1889, fiind in subordinea Marelui Stat Major al Armatei Romane,Scoala Superioara de Razboi a fost gazduita in patru camera mari si cinci camarute, la ultimul etaj, aripa dinspre actuala strada General Constantin Cristescu, in localul din strada Stirbei Voda, unde era sediul Marelui Stat Major, azi sediul Directiei Nationale Anticoruptie.

Daca intemeietorul Scolii Superioare de Razboi din Bucuresti a fost Regele Carol I (faptul justifica pe deplin actuala denumire a institutiei militare de invatamant superior Universitatea Nationala de Aparare Carol I ), primul organizator si commandant al acesteia a fost generalul adjutant regal Stefan I. Falcoianu (1835-1905; sef al Marelui Stat Major al Armatei Romane intre 20 octombrie 1877-1878, 15 aprilie 1883-23 mai 1884 si 13 ianuarie 1866-18 si ministru de Razboi in guvernul Ion C. Bratianu intre 23 iunie 1884 si 13 ianuarie 1886). Deschiderea oficiala a cursurilor Scolii Superioare de Razboi din Bucuresti a avut loc in data de 5 noiembrie 1889, in prezenta prim-ministrului Gheorghe Manu, generalului adjutant regal Stefan I. Falcoianu, generalilor Alexandru Cernat si Eraclie Arion, precum si a domnilor profesori militari si civili, a ofiterilor de stat major si a ofi terilor elevi ai noii scoli . S-a savarsit serviciul divin, obicinuit la aceste ocasii . De precizat ca in preajma deschiderii cursurilor Scolii Superioare de Razboi din Bucuresti, adica in data de 4 noiembrie 1889 a fost pus in vigoare Regulamentul Scolii Superioare de Razboi, primul astfel de document de organizare si functionare a institutiei. La semicentenarul institutiei, in 1939, in lucrarea Istoricul Scolii Superioare de Razboi, 1889-1939, procesul de invatamant si alte detalii de ordin istoric au fost analizate pe decade calendaristice, utilizand criterii identice, cu informatii extrem de utile si interesante. Spre exemplu, in cadrul primei decade, 1889-1899, intre altele se face precizarea ca sub indrumarea generalului adjutant regal Stefan I. Falcoianu si a maiorului Gheorghe Mares, directorul de Studii, a iesit in 1891 prima promotie de ofiteri absolventi ai Scolii Superioare de Razboi , compusa din 10 ofiteri, din care au fost brevetati sapte, iar la semicentenarul institutiei se aflau in viata generalii Constantin Anastasie atunci locotenent de infanterie, Ion Popovici atunci locotenent de infanterie si Ioan Toplicescu atunci capitan de cavalerie.

Sintetizand evolutia invatamantului militar superior in cei cincizeci de ani de existenta ai Scolii Superioare de Razboi din Bucuresti, in Cuvantarea-raport la semicentenarul institutiei, generalul adjutant regal Paul Teodorescu afirma: In decursul celor 50 de ani, scopul Scolii de a pregati ofiteri de stat major si de a raspandi cunostintele superioare in armata, a fost urmarit cu tenacitate . Pentru a adauga imediat: Pentru atingerea acestui scop, cum era si firesc, invatamantul a mers pe dibuite, a avut de suferit multe incercari si prefaceri, totusi a mers necontenit pe linia progresului, tinand pasul cu cerintele vremurilor .

In aceeasi...