Consfatuirea aceasta trebuie sa precizeze acest adevar si anume: atitudinea noastra fata de gruparile si crezurile straine, care in ultimul timp au dat si dau multe atacuri pentru dezbinarea adunarilor noastre si de atragere a unor frati ai nostri la ei. Nu uram pe nimeni! Nu batjocorim credinta nimanui. Nu dezbinam adunarile lor si nu vrem []Casa in care s-a tinut Sfatul din 1976.

Consfatuirea aceasta trebuie sa precizeze acest adevar si anume: atitudinea noastra fata de gruparile si crezurile straine, care in ultimul timp au dat si dau multe atacuri pentru dezbinarea adunarilor noastre si de atragere a unor frati ai nostri la ei.

Nu uram pe nimeni! Nu batjocorim credinta nimanui. Nu dezbinam adunarile lor si nu vrem sa le corupem nici un suflet.

Respectam fiecaruia dreptul la credinta pe care si-o alege. Dar nu mai ingaduim nimanui sa se amestece in adunarile noastre. Nu mai dam cuvant nici unui strain la nici o adunare a Oastei, nici nu ingaduim nici unui frate de al nostru sa mearga la ei. Cei ce s-au dus au imprumutat multe rataciri de la ei si, venind, au dezbinat cu ele multe suflete de frati.

Toti cei care au facut pana acum aceste greseli sa nu le mai faca, ci sa se indrepte pe calea sanatoasa. Iar cu cei ce nu vor sa se indrepte de bunavoie, sa rupem orice legatura, dupa cuvantul Sfintelor Scripturi (Tit 1, 10-11 si 3, 10-11 etc.).

Cand am terminat de spus aceste lucruri, am incheiat zicand:Fratilor, cu mana dreapta pe constiinta mea, pe care m-am straduit sa mi-o pastrez curata inaintea Mantuitorului si Judecatorului meu Iisus Hristos si inaintea Lucrarii Oastei Lui, fata de invatatura si de credinta pe care am primit-o din cea dintai clipa a intrarii mele in aceasta sfanta Lucrare a lui Dumnezeu, cu mana deci pe constiinta mea va declar aici solemn ca intocmai asa invat si cred si acum. i semnez aceste adevaruri de credinta intocmai cum le-am crezut si le-am semnat in 8 iunie 1930, Ziua Rusaliilor intrarii mele in Oastea Domnului. i intocmai cum le-am crezut si le-am semnat in 12 septembrie 1937, impreuna cu Parintele Iosif si cu cei peste cinci sute de frati care erau acolo, dintre care unii traiesc si azi. i intocmai cum le-am semnat cu lacrimile legamantului meu din 12-16 februarie 1938, langa sicriul sfantului profet de la care le-am invatat. i tot asa va declar si acum ca voi crede si voi invata in aceasta sfanta Lucrare pana la moartea mea. Dar si ca voi rupe-o cu toti acei dintre voi care se alipesc de invataturi sectare.

Acum asteptam cuvantul si declaratia fiecaruia dintre fratiile voastre, incepand cu fratele care este acolo, primul de pe scaunul de la intrare, si jur-imprejur, pana la cel din urma.

Toata noaptea aceasta avem destul timp ca sa ascultam in liniste declaratia fiecaruia.

Mai declar aici inca o data ca, daca cineva dintre frati va avea o altfel de atitudine fata de Lucrarea Oastei Domnului, aratandu-se impotriva invataturii si a credintei pe care am primit-o de la inceput, eu unul, dupa cuvintele Sfintelor Scripturi, voi rupe orice legatura cu el, acum si pe totdeauna, fiindca este poruncit de Hristos: si cine nu asculta nici de frati si nici de Biserica sa-ti...