S-a întâmplat în 6 noiembrie 1993
Criticul si istoricul literar Alexandru Piru este istoricul literar cel mai temeinic pe care il []The post S-a intamplat in 6 noiembrie 1993 appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 6 noiembrie 1993 was first posted on noiembrie 6, 2020 at 3:36 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 6 noiembrie 1993: A murit istoricul literar Alexandru Piru. Alexandru Piru (n. 1917, in jud. Bacau d. Bucuresti) a fost un critic si istoric literar roman, profesor de literatura la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti.
Criticul si istoricul literar Alexandru Piru este istoricul literar cel mai temeinic pe care il detine, in formula traditionala, literatura romana postbelica, dupa generatia lui G. Calinescu, Perpessicius, erban Cioculescu, Vladimir Streinu. S-a nascut in 22 august 1917, la Margineni, judetul Bacau. Familia sa se pare ca avea o ascendenta aromana. A urmat scoala primara in comuna natala, iar cursurile secundare la Liceul Principele Ferdinand din Bacau, sectia reala (1928-1936). A facut studii universitare la Iasi, la Facultatea de Litere si Filosofie, unde i-a avut ca profesori, intre altii, pe G. Calinescu, Iorgu Iordan, Dan Badarau, fiind licentiat in filologie moderna (1940).
In 1941 a absolvit cursurile colii Normale Superioara, pe care o termina in 1941. Anul urmator (1942) a sustinut examenul de capacitate in invatamantul secundar la Bucuresti si a fost este clasat primul pe tara. A predat la Liceul National din Iasi (1943-1944), apoi la Liceul de Constructii Civile si Edilitare din Bucuresti (1944-1947). A fost numit asistent la Catedra de literatura romana moderna a lui G. Calinescu de la Facultatea de Litere din Bucuresti la 1 ianuarie 1946. i-a luat examenul de doctorat in 1947, cu teza Opera lui G. Ibraileanu , cu mentiunea magna cum laude, conducator stiintific fiind G. Calinescu.
Scos din invatamantul universitar odata cu profesorul sau, la 1 octombrie 1949, din motive politice, Alexandru Piru a lucrat timp de sapte ani ca topometru, strungar, paznic, salvamarist. Nu a facut niciodata caz de persecutiile si privatiunile la care a fost supus. Solicitat in mai multe randuri sa vorbeasca despre eliminarea lui G. Calinescu si a asistentilor sai de la Universitatea din Bucuresti, a publicat in Caiete critice (1993) un articol documentat si obiectiv, fara a se referi, nici de data aceasta, la destinul sau, cu o discretie si o mandrie pe care putini le-au inteles si le-au apreciat. A fost reintegrat, in 1956, ca asistent, iar din 1966 ca profesor prin concurs, la Facultatea de Filologie din Bucuresti si la Universitatea din Craiova, unde va fi si decan din 1969 pana in 1974, asigurand pana in 1976, ca redactor-sef, si conducerea revistei Ramuri .
Ca profesor a preluat stilul maiorescian al prelegerilor magistrale. Debutul sau a avut loc in Jurnalul literar (1939) cu recenzii critice, dupa ce publicase versuri in ziarele iesene, in vremea studentiei. Format in cercul lui G. Calinescu, lucrarile de referinta au fost pentru Alexandru Piru Fiziologia...