S-a intamplat in 10 noiembrie Ziua Mondiala a tiintei pentru Pace si Dezvoltare ; proclamata la a 31-a Conferinta generala a UNESCO, la 2.

XI.2001; se marcheaza anual, avand ca scop o mai buna informare a publicului asupra importantei stiintei si, totodata, construirea unei punti de legatura intre stiinta si societate. Ziua Artileriei Romane (la []The post S-a intamplat in 10 noiembrie appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 10 noiembrie was first posted on noiembrie 10, 2020 at 6:26 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 10 noiembrie Ziua Mondiala a tiintei pentru Pace si Dezvoltare ; proclamata la a 31-a Conferinta generala a UNESCO, la 2.

XI.2001; se marcheaza anual, avand ca scop o mai buna informare a publicului asupra importantei stiintei si, totodata, construirea unei punti de legatura intre stiinta si societate. Ziua Artileriei Romane (la 10/22.

XI.1843, prin Porunca Domneasca 198 a domnitorului Gheorghe Bibescu s-a infiintat prima baterie de artilerie a arii Romanesti, menita sa slujeasca intru paza bunei randuieli si linistei obstesti , act ce simbolizeaza constituirea artileriei ca arma de sine statatoare). 1444: Armatele turcesti ii inving pe unguri in Batalia de la Varna , consolidandu-si in acest fel controlul asupra Constantinopolului si marcand inceputul expansiunii osmane in Balcani.

Batalia de la Varna s-a desfasurat la 10 noiembrie 1444 langa Varna, in estul Bulgariei. In acesta batalie Imperiul Otoman condus de Sultanul Murad al II-lea a invins armatele Poloniei si Ungariei, sub conducerea lui Vladislav al III-lea al Poloniei si Ungariei.

Infrangerea armatei crestine a pus capat incercarilor de a opri cucerirea estului Europei de Imperiul Otoman. De asemenea, a pregatit terenul pentru caderea Constantinopolului din 1453. 1483: S-a nascut Martin Luther, pastor si doctor in teologie, primul reformator protestant ale carui reforme au dus la nasterea Bisericii Evanghelice-Luterane. Primele idei ale Reformei protestante au fost enuntate de Martin Luther in 1517, in calitatea sa de preot catolic si profesor de exegeza la Universitatea din Wittenberg. Prin traducerea Bibliei (1517-1546) a contribuit la crearea limbii germane supradialectale, deschizand o epoca noua literaturii moderne (Despre libertatea unui crestin ) (m. 18.02.1546). 1493: S-a nascut Paracelsus, alchimist, medic elvetian (m. 1541). Unele surse dau ca data a nasterii 17 decembrie 1493. 1508: A aparut, la initiativa lui Radu cel Mare, Liturghierul slavon tiparit de calugarul Macarie , prima carte tiparita in Tara Romaneasca;Calugar de origine sarba, invata mestesugul de tipograf la Venetia.

Activeaza la Cetinje, in Muntenegru, unde tipareste mai multe carti slavone. In 1508 vine in ara Romaneasca, unde infiinteaza, din porunca domnitorului Radu cel Mare, prima tipografie din tara la manastirea Dealu de langa Targoviste.

TiparituriOctoih, Cetinje, 1494Psaltire cu talc, Cetinje, 1495Molitvenic, Cetinje, 1493-1495Liturghier, Targoviste, 1508; prima tiparitura dn tara romaneasca (in l. slavona); editat de P. P. Panaitescu in 1961.

Octoih, Targoviste, 1510.

Tetraevanghel, Targoviste, 1512.-1510: Ioan Z polya este numit de catre regele Ungariei voievod al Transilvaniei. A inabusit rascoala condusa de Gheorghe Doja (1514). 1620: S-a nascut Ninon de Lenclos, curtezana franceza (d. 1705). 1668: S-a nascut Fran ois Couperin, organist si compozitor francez (d. 1733) 1683: S-a nascut Regele George II al Angliei (d. 1760). 1688, 10/20: S-a terminat tiparirea primei traduceri a Bibliei in limba romana (Biblia de la Bucuresti ); textul (o sinteza a eforturilor depuse, timp de trei veacuri, de catre carturarii romani din toate tarile romanesti si considerat cel dintai document de limba literara, pe intelesul tuturor romanilor) a fost definitivat, din initiativa domnitorului muntean erban Cantacuzino (1678-1688), de catre un grup de invatati, intre care fratii erban si Radu Greceanu. 1697: S-a nascut William Hogarth, pictor si gravor englez. William Hogarth (n. Londra/West Smithfield d.25 octombrie 1764, Londra) a fost un pictor si grafician englez, autor de gravuri si stampe satirice si ilustrator de carti, precursor al caricaturii moderne.

Creatia lui Hogarth este o explozie care marcheaza momentul nasterii artei nationale engleze. Cu el incepe secolul de aur al picturii britanice, care va dura pana la jumatatea secolului al XIX-lea. Arta lui reflecta problemele epocii sale si isi pastreaza pana in ziua de azi actualitatea si puternica expresivitate. 1759: S-a nascut dramaturgul, poetul, prozatorul, esteticianul si istoricul Friedrich von Schiller. 1775: Infiintarea Infanteriei Marine a SUA. In urma deciziei Congresului American, au fost infiintate doua batalioane de infanterie marina, sub numele Continental Marines.

Infanteristii marini sunt simbolurile cele mai reprezentative ale puterii militare a Statelor Unite. Deviza lor este Semper Fidelis (Totdeauna fidel), nume atribuit si marsului lor oficial, adesea abreviat ca Semper Fi . Mascota lor este un buldog numit Chesty, adoptie care provine din Primul Razboi Mondial cand, la Bois-Belleau, germanii i-au botezat pe infanteristi mariniteufel hunds (caini ai diavolului). Un alt simbol este cascheta instructorilor din Corp (drill instructor), cascheta numita Smokey bear, nume ce provine de la un personaj din desenele animate, ursul Smokey.

Strigatul lor de razboi este Gund Ho (in chineza a actiona impreuna, working together ), strigat imprumutat de la chinezi pe timpul celui de al doilea razboi mondial. 1801: S-a nascut Samuel Gridley Howe, american, fondatorul scolii Perkins School pentru orbi (d. 1876). 1834: S-a nascut poetul argentinian Jos Hern ndez (m. 1866). 1859: S-a nascut Ion Gavanescul, dramaturg, publicist si memoralist (Meditatiile lui Gr. Alexandrescu , O carte de vizita , Amintiri. Momente si siluete ) (d.1951). 1862: Premiera, la Opera Imperiala din Petersburg, a dramei lirice Forta destinului de G. Verdi. 1869: S-a nascut filosoful francez Le n Brunschvicg; a examinat progresul constiintei in lumina istoriei stiintei si filosofiei; membru de onoare strain al Academiei Romane (1935) (m. 1944). 1871: Exploratorii englezi Henry Stanley si David Livingstone se intalnesc pentru prima oara. Amandoi iau parte la expeditii de cautare a izvoarelor Nilului. In 1871, Henry Morton Stanley a organizat o caravana care a plecat din estul Africii (Zanzibar) spre interiorul continentului in cautarea lui David Livingstone, caruia i se pierduse urma in 1869. La Zanzibar, strange informatii despre calatoria acestuia si organizeaza el insusi o expeditie prin jungla, intalnindu-l pe Livingstone la 10 noiembrie 1871 pe malul estic al LaculuiTanganyika, la Udjidji. Impreuna cu el cerceteaza zona lacului, stabilind ca acesta nu apartine sistemului Nilui. 1872: Inaugurarea Universitatii din Cluj (infiintata pe baza unui decret imperial din 12.

X.1872), cu patru facultati: Filosofie si Litere, Matematici si tiintele Naturii, Drept si Medicina (cladirea a fost construita dupa planurile arhitectilor Ferdinand Fellner si Herman Helmer). 1873: S-a nascut Henri Rabaud, compozitor francez. 1880: S-a nascut Jacob Epstein, sculptor si desenator englez. 1885: A fost creata prima motocicleta de catre inginerii germani Deimler si Meibach. 1887: S-a nascut scriitorul german Arnold Zweig.

Arnold Zweig (n. Glogau, Silezia, azi in Polonia, d. 26 noiembrie 1968, Berlinul de Est) a fost un scriitor si militant pacifist german de origineevreiasca. A facut studii de istorie si filozofie la universitatile din Breslau (azi Wroc aw), M nchen, Berlin, G ttingen, Rostock si T bingen. La inceput a fost puternic influentat de opera lui Friedrich Nietzsche, ecoul careia se resimte in primele sale lucrari de succes Claudia (Novellen um Claudia 1913) si tragedia Omor ritual in Ungaria (Ritualmord in Ungarn , 1914). Dupa inceperea primului razboi mondial se inroleaza ca voluntar in armata germana.

Experienta razboiului ii schimba radical convingerile si punctul de vedere asupra vietii, transformindu-se dintr-un aprig nationalist german intr-un adept fervent al pacifismului.

Noile sale convingeri sunt oglindite in romanul Cazul sergentului Grisa (1927, care-i aduce o faima internationala. Dupa venirea nazistilor la putere emigreaza in Cehoslovacia, iar mai apoi in Elvetia. In 1948 revine in Germania, stabilindu-se in zona sovietica de ocupatie.

Intre 1950 si 1953 a fost presedinte al Academiei de Arte din RDG. 1887: S-a nascut Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din Europa (d.25.11.1973), sefa a laboratoarelor Institutului Geologic al Romaniei, sora inginerului Dimitrie Leonida. Respinsa, din cauza prejudecatilor, de conducerea colii de Poduri si osele din Bucuresti, s-a inscris, incepand cu 1909, la Academia Regala Tehnica din Berlin, Charlottemburg, pe care a absolvit-o in 1912, devenind prima femeie inginer din Europa.

In momentul inscrierii, decanul a incercat s-o convinga sa renunte, aducand ca argument cei trei K: Kirche, Kinder, K che (biserica, copiii, bucataria ) ca elemente esentiale pentru profilul femeii. Presa a consemnat evenimentul ca pe o stire senzationala: O compatrioata a noastra, domnisoara Elisa Leonida, in loc sa studieze Literele sau Medicina, sau mai rau, Dreptul, a studiat ingineria la Charlottemburg. In inginerie viitorul femeilor e mare, domnisoara Elisa Leonida a trecut cu deosebit succes examenul final, obtinand diploma de inginer (ziarul Minerva , 1912).

A participat la importante studii de teren, privind in special identificarea si analiza unor noi resurse de carbune, de sisturi bituminoase, de gaze naturale, crom, bauxita sau cupru, carora le-a consacrat si monografii: Contributiuni la studiul bauxitelor din Romania (1931) si Studiul chimic al cromitelor din Muntii Orsovei (1939). 1889: S-a nascut Claude Rains, actor englez (d. 1967). 1891: A murit poetul francez Arthur Rimbaud (n. 1854), figura centrala a literaturii moderne, precursor al simbolismului. 1892: S-a nascut Mabel Normand, actrita americana a filmului mut. 1892: S-a nascut Ion Clopotel, publicist, sociograf si memorialist; animator al presei romanesti in perioada interbelica; presedinte al Sindicatului Presei Romane (1920-1936); a fondat Biblioteca Ziaristica si Almanahul presei romane (1926) (m. 1986). 1895: A murit Alexandru Odobescu, prozator, eseist, istoric al artelor si culturii, om politic; membru al Societatii Academice Romane (n. 1834). Dictionarul scriitorilor romani M-Q (2001) da ca data a nasterii 23.

I.1834.

Alexandru Odobescu (n. 23 ianuarie 1834, Bucuresti d. Bucuresti) a fost un scriitor, arheolog si om politic roman. A fost ministru al monumentelor (1863-1864), si profesor de arheologie la Universitatea din Bucuresti. Este autorul unui tratat de istorie a arheologiei (Istoria arheologiei, 1877) si a unei monografii dedicate tezaurului de la Pietroasa descoperit in perioada profesoratului sau (Le Tr sor de P trossa. tude sur l orf vrerie antique, Tome I-III, ditions J. Rothschchild, Paris, 1887-1900).

A publicat studii de folclor despre cantecele Europei rasaritene (Cantecele poporane ale Europei rasaritene, mai ales in raport cu tara, istoria si datinile romanilor, 1861; Rasunete ale Pindului in Carpati). A publicat studii de istorie literara dedicate literaturii din secolul al XVIII-lea (Poetii Vacaresti, Miscarea literara din ara Romaneasca in sec. XVIII).

Autorul unor romane istorice (Mihnea Voda cel Rau, Doamna Chiajna, 1860) si volume de eseuri (Cateva ore la Snagov, 1909; Pseudokynegeticos, 1874). 1898: Biblioteca Academiei Romane a devenit biblioteca publica pentru cercetatori. A fost inaugurata prima sala de lectura (32 de locuri) si sala de studiu a manuscriselor (10/22). 1899: S-a nascut Alexandru Colfescu, critic muzical (d.13.03.1976). 1905: A murit istoricul francez Nicolas Alfred Rambaud; impreuna cu Ernest Lavisse, a condus elaborarea si editarea lucrarii Istoria generala din secolul IV pana in zilele noastre , la care a colaborat si istoricul roman A. D. Xenopol; a cunoscut istoriografia romana a vremii; a prefatat, intre altele, Histoire des Roumains de la Dacie Trajane de A. D....