S-a intamplat in 9 noiembrie 1938: In Germania, Noaptea de cristal Kristallnacht pogromul organizat de trupele lui Hitler, eveniment considerat inceputul Holocaustului. Anual pe 9 noiembrie este marcata Ziua Internationala de Lupta impotriva rasismului si antisemitismului , care aminteste de ziua in care nazistii s-au dezlantuit impotriva evreilor nu doar in Germania, ci []The post S-a intamplat in 9 noiembrie 1938 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 9 noiembrie 1938 was first posted on noiembrie 9, 2020 at 4:37 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 9 noiembrie 1938: In Germania, Noaptea de cristal Kristallnacht pogromul organizat de trupele lui Hitler, eveniment considerat inceputul Holocaustului. Anual pe 9 noiembrie este marcata Ziua Internationala de Lupta impotriva rasismului si antisemitismului , care aminteste de ziua in care nazistii s-au dezlantuit impotriva evreilor nu doar in Germania, ci si in Austria, o zi care a ramas in memoria omenirii drept Kristallnacht Noaptea de cristal , si a insemnat inceputul Holocaustului in Europa.

Numit in germana Kristallnacht, Reichskristallnacht, Reichspogromnacht, Novemberpogromnacht, acest moment a marcat o succesiune nefericita de zile si nopti de teroare impotriva evreilor, care a durat din 9 pana in 13 noiembrie 1938. Motivatia Noptii de cristal a fost un atentat comis pe 7 noiembrie, la Paris, de adolescentul polonez de origine evreiasca Herschel Grynszpan, soldat cu moartea diplomatului german Ernst von Rath. Tanarul si-a imaginat ca astfel poate razbuna suferintele si umilintele indurate de parintii sai din cauza politicilor orchestrate si implementate de autoritatile naziste in Germania. Mai exact, in data de 27 octombrie 1938, familia lui Grynszpan impreuna cu alti 15.000 de alti evrei de origine poloneza fusesera expulzati din Germania fara nici un avertisment prealabil, insa au fost tinuti la granita poloneza, umiliti, indurand frigul si foamea. A urmat anuntarea crimei la radiodifuziunea germana, dupa care, in mai multe orase germane, au fost declansati demonii antisemitismului, au inceput actiuni violente antievreiesti, insa acestea au luat amploare dupa ordinul expres dat de Hitler, pe 9 noiembrie, prin vocea ministrului propagandei, Joseph Goebbels, care a sutinut un discurs la M nchen, in cursul caruia a ordonat distrugerea magazinelor evreiesti si incendierea sinagogilor, a ordonat politiei sa nu se amestece, iar pompierilor sa protejeze doar proprietatile arienilor si a interzis jafurile.

Propaganda feroce a nazistilor descria pogromul ca o reactie spontana a populatiei contra evreilor iar atentatul asupra secretarului legatiei ca un act ostil pus la cale de evreimea mondiala , opusa poporului german. In noaptea de 9 spre 10 noiembrie au avut loc in multe orase si sate din Germania si Austria recent anexata, actiuni violente impotriva evreilor, in care trupele SA (Sturmabteilung), cat si SS (Schutzstaffel), membri ai Gestapo-ului, ai politiei si ai Tineretului Hitlerist, dar si civili incitati la ura de propaganda...