S-a intamplat in 9 noiembrie 1877: Armata romana cucereste reduta otomana de la Rahova. Batalia de la Rahova (Bulgaria, 7/19 9/21 noiembrie 1877), a fost una dintre principalele batalii ale Razboiului pentru Independenta Romaniei. In lupte au fost implicate detasamente romano-ruse, in vederea supunerii garnizoanei otomane de la Rahova. Eforturile de razboi aliate pentru []The post S-a intamplat in 9 noiembrie 1877 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 9 noiembrie 1877 was first posted on noiembrie 9, 2020 at 2:39 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 9 noiembrie 1877: Armata romana cucereste reduta otomana de la Rahova. Batalia de la Rahova (Bulgaria, 7/19 9/21 noiembrie 1877), a fost una dintre principalele batalii ale Razboiului pentru Independenta Romaniei. In lupte au fost implicate detasamente romano-ruse, in vederea supunerii garnizoanei otomane de la Rahova. Eforturile de razboi aliate pentru cucerirea Plevnei erau primejduite de prezenta unei puternice concentrari de forte turcesti la Rahova. Perspectiva ca aceste detasamente sa sprijine logistic rezistenta lui Osman pasa la Plevna i-a determinat pe marele duce Nicolae, comandantul frontului rus, si pe domnitorul Carol I (1866 1914) sa hotarasca ocuparea Rahovei. Informatiile detinute de generalul rus Krilov in urma unor misiuni de recunoastere indicau faptul ca cetatea dispunea de trei redute, cca.3 000 de soldati si patru piese de artilerie Krupp.

Participarea armatei romane a fost destul de insemnata, cei c. 5 000 de soldati romani, aflati sub comanda colonelului George Slaniceanu, in majoritate dorobanti, urmau sa actioneze alaturi de confratii lor aflati sub steagul generalului maior rus Meyendorff (cca. 600).

La 17/29 octombrie 1877 un corp de oaste roman sub comanda maiorului Constantin Ene a obtinut o victorie la Vidin, reduta care apara Rahova dinspre miazazi. Strategia folosita de unul dintre cei mai competenti ofiteri romani ai momentului a presupus un atac combinat al cavaleriei, infanteriei si artileriei.

Luarea redutei a deschis drumul catre Rahova. Atacul romano-rus asupra garnizoanei otomane de la Rahova beneficia de sustinerea logistica a bateriilor de artilerie de la Bechet, care au facilitat transferul trupelor romane de dorobanti spre linia frontului, impiedicand, in acelasi timp, actiunea ostila a navei turcesti Podgorita , ancorata in spatele ostroavelor Ciftele. De altfel, monitorul otoman a fost scufundat ca urmare a actiunii artileristilor romani, indrumati de maior Maican Dumitrescu. Deprins cu actiuni specifice ale flotilelor fluviale, maiorul, care avea studii de specialitate absolvite la Brest, a reusit sa se furiseze dupa lasarea intunericului pe unul dintre ostroavele grupului Ciftele, stabilind cu exactitate pozitia navei Podgorita , pentru ca ulterior, telegrafic, sa faca cunoscute toate aceste informatii tunarilor. Grupul de lupta sub comanda colonelului George Slaniceanu a ajuns la Selanovcea (6 km de Rahova) in ajunul declansarii conflictului, fiind urmat de trupele colonelului...