S-a intamplat in 11 noiembrie 1918: Terminarea primului razboi mondial prin semnarea armistitiului. Armistitiul, intrat in vigoare in 1918, pe data de 11, a lunii a unsprezecea, la ora 11:00, punea capat primului razboi mondial pe frontul din Vest. Tratatul a fost semnat intr-un vagon de tren, in padurea Compi gne (a intrat in vigoare la []The post S-a intamplat in 11 noiembrie 1918 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 11 noiembrie 1918 was first posted on noiembrie 11, 2020 at 2:16 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 11 noiembrie 1918: Terminarea primului razboi mondial prin semnarea armistitiului. Armistitiul, intrat in vigoare in 1918, pe data de 11, a lunii a unsprezecea, la ora 11:00, punea capat primului razboi mondial pe frontul din Vest. Tratatul a fost semnat intr-un vagon de tren, in padurea Compi gne (a intrat in vigoare la ora 11:00). Principalii semnatari au fost maresalul Ferdinand Foch, comandantul fortelor Antantei, si Matthias Erzberger din partea Germaniei.

Pe 7 noiembrie 1918 o delegatie formata din sase parlamentari germani a plecat spre Franta pentru a discuta si semna armistitiul ce urma a fi incheiat cu tarile aliate, reprezentate de maresalul Ferdinand Foch.

O zi mai tarziu, pe 8 noiembrie parlamentarii germani au fost primiti de maresalul Foch in vagonul sau personal dintr-un tren stationat in apropiere de localitatea Compi gne. Dupa o perioada de discutii, timp in care guvernul german isi da acordul asupra conditiilor de incetare a ostilitatilor, maresalul Ferdinand Foch, comandant al fortelor aliate si cei sase reprezentanti ai Imperiului German au semnat acordul de armistitiu, pe 11 noiembrie, in jur de ora 05:00 dimineata, urmand ca actul sa intre in vigoare la ora 11:00. Actul a ramas cunoscut in istorie si ca Armistitiul de la Compi gne si initial a avut o valabilitate de 30 de zile, fiind reinnoit periodic pana la semnarea Tratatului de Pace de la Versailles din 1919.

Documentul prevedea, printre altele, ca Germania sa evacueze toate teritoriile ocupate de pe frontul de Vest in doua saptamani, anula tratatele deja incheiate cu Rusia si cu Romania si supunea armata germana predarii unei parti semnificative din resursele militare. Maresalul Foch adresa urmatoarele cuvinte armatelor aliate: Ofiteri, subofiteri si soldati ai armatelor aliate, dupa ce inamicul a fost oprit definitiv, ati castigat cea mai mare batalie din istorie, ati salvat cauza cea mai sfanta: libertatea lumii. Fiti mandri, posteritatea va va pastra recunostinta. Numeroase unitati de artilerie au continuat sa traga asupra tintelor germane pentru a evita tractarea inapoi a munitiilor ramase. Aliatii, de asemenea, au vrut sa se asigure ca, in caz de repornire a luptelor, sa fie in pozitia cea mai favorabila. In consecinta, au fost 10,944 de victime, din care 2,738 de oameni au murit in ultima zi a razboiului.

Un exemplu de determinare a Aliatilor pentru mentinerea presiunii pana in ultimul minut, dar si de respectare stricta a termenilor armistitiului, a fost Bateria a 4-a de raza lunga cu...